Raportul Special
realizat de specialisti
De vineri, 28 august, intra in vigoare noua lege a asociatiilor de proprietari, cu foarte multe schimbari pentru toata lumea. Legea prevede noi obligatii si indatoriri, dar si sanctiuni pentru cei care nu le respecta, astfel incat asociatiile de proprietari sa fie organizate si sa functioneze in parametri optimi.
Asadar, de vineri, 28 septembrie 2018, intra in vigoare Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor , care schimba cadrul legislativ al asociatiilor de proprietari.
Intre cele mai importante modificari amintim sanctiunile pe care le pot primi proprietarii care impiedica accesul in locuinta pentru reparatii, lucrari sau in cazuri extreme, in urma primirii unui preaviz motivat de la asociatie. Acestia risca amenzi de la 500 pana la 3.000 de lei.
De asemenea, noua lege a asociatiilor de proprietari prevede ca in cazul in care proprietarii inchiriaza apartamentul, asociatia trebuie sa fie notificata in privinta acestei schimbari, in termen de maximum zece zile de la semnarea contractului de inchiriere. O noutate in acest sens fiind si posibilitatea infiintarii unei asociatii de chiriasi.
Totodata, legea prevede un termen mai mare pentru plata cotelor de contributie, de 30 de zile calendaristice de la data afisarii lor, fata de 20 de zile cat prevede legea actuala, iar restantierii vor primi notificari scrise de la administrator.
Cat priveste modificarile pe care proprietarii le fac in locuinta proprie, si care aduc schimbari suprafetei construite sau utile, noua lege prevede ca proprietarul sa le comunice asociatiei sau organului fiscal local, in cel mult 30 de zile de la incheierea lucrarilor. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi porneste de la 200 de lei si poate ajunge pana la 1.000 de lei.
Totodata, legea nr. 196/2018 prevede ca structura conducerii unei asociatii de proprietari va fi stabilita in functie de numarul de apartamente din imobilul in care se infiinteaza asociatia. De altfel, toate asociatiile sunt obligate sa aiba un regulament de bloc, intocmit dupa un model standard, care urmeaza sa fie pus in dezbatere de autoritati, in perioada urmatoare.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Iar vestea buna pentru cei care locuiesc la primul nivel intr-un bloc cu ascensor este ca vor putea fi scutiti de taxa pentru consumul de energie de la lift.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
ATENTIE! Au fost adoptate cele mai mari modificari legislative privind asociatiile de proprietari!Modele de documente utile pentru asociatiile de proprietariModificari MAJORE in legislatie privind Asociatiile de proprietari. Tu stii cum sa aplici regulile contabile si fiscale?OFICIAL! A fost adoptata legea de debirocratizare a infiintarii de firme noi( Legea 102/2020)Legea 206/2021 aproba OUG 195/2020. Noi masuri in domeniul registrului comertuluiUltimele articole
Acte necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiAsociatiile de proprietari 2020. Reguli contabile si fiscaleAsociatiile de Proprietari in 2020 - modificari in legislatieSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA