Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua lege a asociatiilor de proprietari: Ce obligatii au romanii care locuiesc la bloc

25-Sep-2018
3525

De vineri, 28 august, intra in vigoare noua lege a asociatiilor de proprietari, cu foarte multe schimbari pentru toata lumea. Legea prevede noi obligatii si indatoriri, dar si sanctiuni pentru cei care nu le respecta, astfel incat asociatiile de proprietari sa fie organizate si sa functioneze in parametri optimi.

Asadar, de vineri, 28 septembrie 2018, intra in vigoare Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor , care schimba cadrul legislativ al asociatiilor de proprietari.

Intre cele mai importante modificari amintim sanctiunile pe care le pot primi proprietarii care impiedica accesul in locuinta pentru reparatii, lucrari sau in cazuri extreme, in urma primirii unui preaviz motivat de la asociatie. Acestia risca amenzi de la 500 pana la 3.000 de lei.

De asemenea, noua lege a asociatiilor de proprietari prevede ca in cazul in care proprietarii inchiriaza apartamentul, asociatia trebuie sa fie notificata in privinta acestei schimbari, in termen de maximum zece zile de la semnarea contractului de inchiriere. O noutate in acest sens fiind si posibilitatea infiintarii unei asociatii de chiriasi.

Totodata, legea prevede un termen mai mare pentru plata cotelor de contributie, de 30 de zile calendaristice de la data afisarii lor, fata de 20 de zile cat prevede legea actuala, iar restantierii vor primi notificari scrise de la administrator.

Cat priveste modificarile pe care proprietarii le fac in locuinta proprie, si care aduc schimbari suprafetei construite sau utile, noua lege prevede ca proprietarul sa le comunice asociatiei sau organului fiscal local, in cel mult 30 de zile de la incheierea lucrarilor. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi porneste de la 200 de lei si poate ajunge pana la 1.000 de lei.

Totodata, legea nr. 196/2018 prevede ca structura conducerii unei asociatii de proprietari va fi stabilita in functie de numarul de apartamente din imobilul in care se infiinteaza asociatia. De altfel, toate asociatiile sunt obligate sa aiba un regulament de bloc, intocmit dupa un model standard, care urmeaza sa fie pus in dezbatere de autoritati, in perioada urmatoare. 

Iar vestea buna pentru cei care locuiesc la primul nivel intr-un bloc cu ascensor este ca vor putea fi scutiti de taxa pentru consumul de energie de la lift.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016