Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua revolutie fiscala, propusa de Guvern, a creat panica in mediul de afaceri

06-Iul-2017
2454

Recent, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la modificarile de substanta aduse recent programului de guvernare. In opinia consiliului, intentia Guvernului de a face o a doua revolutie a sistemului fiscal intr-o perioada de sase luni a creat panica in mediul de afaceri.

"Consiliul Investitorilor Straini (FIC) isi exprima ingrijorarea cu privire la modificarile de substanta aduse recent programului de guvernare. Transformari de o asemenea anvergura, anuntate intempestiv si fara suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei si nu fac decat sa subrezeasca increderea investitorilor existenti sau potentiali, indiferent de originea lor. Intentia Guvernului de a face o a doua revolutie a sistemului fiscal intr-o perioada de 6 luni, a creat panica in mediul de afaceri, atat pentru companiile locale, cat si straine, fie ele mici sau multinationale", se arata in comunicatul FIC, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta au atras atentia ca anuntarea unor noi politici fiscale fara analize temeinice si consultari cu mediul de afaceri influenteaza negativ companiile active in Romania. 

"Companiile membre FIC au sustinut recent in fata publicului si a decidentilor ca Romania are potentialul necesar sa devina a zecea economie a Uniunii Europene in urmatorii 20 de ani. Schimbarile bruste de politica fiscala fara o fundamentare solida pot sa dea nastere unor incertitudini care indeparteaza Romania de acest obiectiv. Toate aceste masuri suplimentare cu impact economic major trimit un semnal negativ catre comunitatea de afaceri si potentialii investitori. (...) 

Decidentii trebuie sa fie constienti de puterea cuvantului lor. Declaratiile publice pe care le fac pot afecta pietele si deciziile investitorilor. Anunturile succesive de crestere sau scadere a taxelor si schimbarile frecvente ale politicilor fiscale creeaza incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizeaza deja posibilitatea de a veni in Romania asta inseamna ca vor amana decizia pana cand lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi in alta tara", se arata in acelasi comunicat. 


Conform aceleiasi surse, se considera ca unele dintre masurile anuntate recent de Guvern nu au fost explicate suficient, nu au avut la baza un studiu de impact si nu au tinut cont de experienta nefavorabila a altor tari in aceeasi privinta. 

In ce priveste impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, membrii FIC au atras atentia ca masura e una contraproductiva si care ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari, dar marje ale profitului mici. Totodata, masura vine in contradictie cu practica Uniunii Europene in acest domeniu si poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei in regiune.

"In acelasi spirit, consideram ca si in cazul altor masuri anuntate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie sa cantareasca bine si sa faca niste calcule atente de impact. Venind pe fondul cresterii salariilor din sectorul public si in general al cresterii cheltuielilor publice, astfel de masuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomica si bugetara pe care Romania a obtinut-o cu multe sacrificii si tocmai in momentul in care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta", se arata in comunicat. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016