
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu mai “sta cu ochii” pe societati! Totusi, nu este cazul sa rasuflati usurati! Asta nu inseamna ca ANAF nu mai face controale, ci doar ca, de acum, cea care va decide ce companii vor fi supuse controalelor este Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
Asadar, CNSP si ANAF au semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea si realizarea analizelor de risc si eficientizarea actiunilor de control si verificare. Potrivit acestuia, incepand cu ianuarie 2019, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va selecta contribuabilii care vor fi propusi pentru controalele ANAF.
Selectia facuta de CNSP se va realiza in functie de domeniul de activitate, cifra de afaceri si alti indicatori, potrivit acordului de cooperare dintre ANAF si CNSP, incheiat pe 22 ianuarie.
Astfel, ANAF va realiza analiza de risc (cea care determina sectoarele si societatile cu risc ridicat de evaziune fiscala) in functie de indicatorii statistici existenti in bazele de date proprii si de indicatorii statistici trimisi de CNSP.
Sarcina Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza este aceea de a comunica lunar conducerii ANAF situatia companiilor cu risc crescut de evaziune.
Pe de alta parte, ANAF va transmite periodic catre CNSP informatii privind efectele obtinute legat de reducerea evaziunii, ca urmare a controalelor facute. Totodata, va transmite catre CNSP si considerentele pentru care unele dintre propunerile sale nu au fost preluate.
Cele doua institutii isi propun sa aiba initiative legislative comune si sa constituie grupuri de lucru comune.
“Problematica reducerii evaziunii fiscale si imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare este de maxima actualitate, in conditiile in care indeplinirea angajamentelor de dezvoltare si crestere economica ridicata din Programul de guvernare, inclusiv prin programe guvernamentale de sprijin a investitiilor, necesita surse bugetare tot mai mari. (…) Conform datelor Institutului National de Statistica, ponderea economiei neobservate in PIB (economia ascunsa de bunuri si servicii care nu contribuie la buget) a crescut la 22,8% in anul 2016, de la 20,5% in anul 2015, continuand sa se mentina la peste 21% in anii 2017 si 2018. Asta inseamna ca aproximativ 160-180 miliarde lei reprezinta valoarea adaugata bruta care nu este fiscalizata, ceea ce inseamna un minim de peste 50 miliarde lei mai putin la bugetul general consolidat”, se arata in Acordul citat.
Acordul este semnat de noul presedinte ANAF, Mihaela Triculescu, si de presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O microintreprindere are in contul 457 dividende neachitate catre actionari in suma de 141.000lei. Dividendele au fost repartizate in perioada 2004-2008 si a fost achitat impozitul, dar nu au fost platite catre actionari. Nu au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea achizitioneaza in septembrie 2020 bunuri second hand in valoare de 304.000 lei cu titlul de â??valoare investitieâ?, fara a fi identificate individual din punct de vedere al costului de achizitie. Bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<