Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati actualizate de ANAF: Obligatii privind formularul 230

02-Mai-2016
3174

ANAF a actualizat recent Ghidul fiscal al contribuabililor care intentioneaza sa redirectioneze 2% din impozitul pe venitul realizat in anul 2015.

Acest ghid se adreseaza persoanelor fizice care intentioneaza sa redirectioneze 2% din impozitul pe venitul realizat in anul 2015, prin depunerea formularului 2301 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor".

1. CINE POATE DEPUNE FORMULARUL 230?

Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor in anul 2015, in urmatoarele situatii:
1.1. opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit2 sau a unitatilor de cult;
1.2. au efectuat in anul de raportare cheltuieli cu bursele private3 si solicita restituirea acestora.

Contribuabilii care isi exercita optiunea de virare a sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult, pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.


2.2. Completarea formularului
Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii .i asimilate salariilor in anul 2015.

In situatia in care, formularul se depune de catre un imputernicit desemnat de contribuabil, se completeaza .i sec.iunea nr. III. "Date de identificare a imputernicitului".

In situatia in care formularul se depune sau transmite in format hartie, acesta se completeaza in doua exemplare. Originalul se va pastra de catre organul fiscal, copia se va pastra de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

2.3. Depunerea formularului

Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor (formularul 230) se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, astfel:

A) Prin intermediul site-ului ANAF: www.anaf.ro, accesand serviciul "Spatiu Privat Virtual" Serviciul "Spatiu Privat Virtual" este un serviciu gratuit si este disponibil persoanelor fizice romane din toata tara. Acest serviciu poate fi accesat prin autentificarea cu:

a) credentiale6 de tip "nume utilizator" si "parola" insotite de coduri de autentificare de unica folosinta "OTP"
b) certificat digital calificat.

Inregistrarea pentru obtinerea credentialelor, se efectueaza pe site-ul ANAF, prin completarea unor informatii necesare identificarii contribuabililor.

Pentru a se inregistra ca utilizatori, contribuabilii vor accesa link-ul: inregistrare persoane fizice. in situatia in care contribuabilii sunt deja inregistrati, acestia vor accesa linkul:
https://pfinternet.anaf.ro.

B) Prin internediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat
C) in format hartie, la registratura organului fiscal competent
D) Prin posta cu confirmare de primire.

3. TERMENUL DE DEPUNERE

Pentru anul fiscal 2015, formularul 230 se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, respectiv pana la data de 25 mai 2016.

DEPUNEREA FORMULARULUI 230 DE CATRE PERSOANELE FIZICE CARE REALIZEAZA VENITURI DIN SALARII SI ASIMILATE SALARIILOR SI AU EFECTUAT IN ANUL DE RAPORTARE CHELTUIELI PENTRU ACORDAREA DE BURSE PRIVATE SI SOLICITA RESTITUIREA ACESTORA

Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, in conformitate cu Legea nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si solicita restituirea acestora vor completa datele inscrise in formular in sectiunea II, punctul 1 "Bursa privata".
In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii:

- "Contract nr./data" - numarul si data contractului privind acordarea bursei private;
- "Suma platita" - suma platita de contribuabil in cursul anului de raportare pentru bursa privata;
- "Documente de plata nr./data" - numarul si data documentelor care atesta plata bursei private.

Contractul privind acordarea bursei private si documentele care atesta plata bursei se prezinta in original si in copie. Organul fiscal pastreaza copiile documentelor dupa ce verifica conformitatea cu originalul. in cazul in care declaratia se transmite prin posta, documentele de mai sus se anexeaza in copie.

In situatia in care declaratia se va transmite prin intermediul serviciului "Spatiu Privat Virtual" sau prin portalul www.e-guvernare.ro, documentele justificative se vor anexa in format "ZIP".

DEPUNEREA FORMULARULUI 230 DE CATRE PERSOANELE FIZICE CARE REALIZEAZA VENITURI DIN SALARII sI ASIMILATE SALARIILOR SI CARE OPTEAZA PENTRU VIRAREA UNEI SUME REPREZENTAND PANA LA 2% DIN IMPOZITUL ANUAL, PENTRU SUSTINEREA ENTITATILOR NONPROFIT CARE SE INFIINTEAZA SI FUNCTIONEAZA IN CONDITIILE LEGII SAU UNITATILOR DE CULT

Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult, vor completa datele inscrise in formular in sectiunea II, punctul 2 "Sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult".

In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii:

- "Denumire entitate nonprofit/unitate de cult" denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult;
- "Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit /unitatii de cult" codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei;
- "Cont bancar (IBAN)" - codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult;
- "Suma" - suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult.

In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica "Suma", caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.

Daca suma solicitata a se vira catre entitatea nonprofit/unitatea de cult, cumulata cu suma platita pentru bursa privata depaseste plafonul de 2% din impozitul anual, atunci suma totala luata in calcul este limitata la nivelul acestui plafon, avand prioritate cheltuielile efectuate in cursul anului de raportare cu bursa privata.

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016