Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati cu privire la reevaluarea mijloacelor fixe

07-Iul-2009
25796

Noutate: Orice discutie despre reevaluarea mijloacelor fixe constituie un subiect dificil, iar modificarile legislative recente nu l-au ocolit. Ce se intampla cu rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe? Mai sunt acestea recunoscute din punct de vedere fiscal?

1. Din punct de vedere contabil
Atunci cand efectuam reevaluarea imobilizarilor corporale, valoarea reevaluata se substituie valorii de intrare a imobilizarilor corporale.

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului.
Evaluarile se efectueaza, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.

Valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului supus reevaluarii. Asadar, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte de efectuarea reevaluarii acelui activ vom avea valoarea rezultata din reevaluare.

In acest caz, amortizarea activului respectiv o vom efectua avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.

Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate, cu exceptia situatiei cand nu exista nicio piata activa pentru acel activ.

Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:

1. In cazul in care nu a existat o descrestere anterioara, surplusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra in contul 105 ?Rezerve din reevaluare?;

2. In cazul in care a existat o descrestere anterioara, surplusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra astfel:

*in contul 7813 ?Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor? cu valoarea inregistrata in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor? cu ocazia reevaluarii anterioare atunci cand a avut loc descresterea de valoare. In acest caz, venitul inregistrat compenseaza cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ;

*in contul 105 ?Rezerve din reevaluare? cu valoarea ce depaseste suma inregistrata in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobiliza
rilor? cu ocazia reevaluarii anterioare atunci cand a avut loc descresterea de valoare, daca este cazul.

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete atunci aceasta se trateaza astfel:

1. in cazul in care nu a existat o crestere anterioara, minusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare
privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor?;

2. in cazul in care a existat o crestere anterioara, minusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra astfel:

*in contul 105 ?Rezerve din reevaluare? cu valoarea inregistrata in acest cont;

*in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor? cu valoarea ce depaseste suma inregistrata in contul 105 ?Rezerve
din reevaluare?, daca este cazul.

Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.

2. Din punct de vedere fiscal Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi, rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul 1065 la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora.

3. Exemplu:
*inregistrarea achizitiei utilajului:

Valoarea de intrare a utilajului in decembrie 2007 = 12.000 lei 

% = 404 14.280 
?Furnizori de imobilizari? 
2131 12.000
?Echipamente tehnologice
(masini, utilaje si instalatii de lucru)? 
4426 2.280
?TVA deductibila?

*inregistrarea amortizarii lunare:

Durata de amortizare = 10 ani
Amortizarea lunara = 12.000 lei / 10 ani / 12 luni = 100 lei 

6811 = 2813 100
?Cheltuieli de ?Amortizarea instalatiilor
exploatare privind mijloacelor de transport,
amortizarea imobilizarilor? animalelor si plantatiilor?

*eliminarea amortizarii cumulate pe perioada 01.01.2008 ? 31.12.2008 din valoarea bruta a activului:

Amortizarea cumulata = 100 lei x 12 luni = 1.200 lei

28130 = 2131 1.200
?Amortizarea instalatiilor, ?Echipamente tehnologice
mijloacelor de transport, (masini, utilaje si instalatii de lucru)?
animalelor si plantatiilor?

*inregistrarea reevaluarii efectuate in data de 31.12.2008:
La data de 31 decembrie 2008 se efectueaza reevaluarea mijlocului fix, stabilindu- se o valoare justa de 15.000 lei.

Valoarea contabila neta = 12.000 ? 1.200 = 10.800 lei
Rezerva din reevaluare = 15.000 ? 10.800 = 4.200 lei

2131 = 105 4.200
?Echipamente tehnologice ?Rezerve din reevaluare?
(masini, utilaje si instalatii
de lucru?

*inregistrarea amortizarii in luna ianuarie 2009 potrivit noii valori rezultate din reevaluare:
Valoarea de amortizat recalculata = 15.000 lei / 9 ani / 12 luni = 138,89 lei

6811 = 2813 138,89
?Cheltuieli de exploatare ?Amortizarea instalatiilor,
privind amortizarea imobilizarilor? transport, animalelor si plantatiilor?

*capitalizarea surplusului din reevaluare in luna ianuarie 2009:
Contabil, rezerva din reevaluare se inregistreaza, pe masura folosirii utilajului in activitate (amortizare) sau prin capitalizare in momentul cand activul este scos din evidenta.

Capitalizarea surplusului din reevaluare = valoarea amortizarii dupa reevaluare ? valoarea amortizarii inainte de reevaluare = 138,89 ? 100 = 38,89 lei

105 = 1065 38,89
?Rezerve din reevaluare? ?Rezerve reprezentand
surplusul realizat
din rezerve din reevaluare?

Concluzii la exemplu
*Suma de 38,89 lei va fi impozitata deoarece rezervele din reevaluarea mijlocului fix au fost deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale. Asadar, aceasta suma va fi impozitata concomitent cu deducerea amortizarii fiscale.

*Rezervele reprezentand surplusul realizat din rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe existente in sold in contul 1065 la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, respectiv suma de 155,56 lei (38,89 lei x 4 luni), care au fost deduse la calculul profitului impozabil nu se vor impozita decat in momentul modificarii destinatiei acestora.

Acte normative aplicabile:
Pct. 29 alin. (3), pct. 109 alin. (1), pct. 110 alin. (1) si (3), pct. 111 alin. (3)-(5) si (8) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Art. 22 alin. (51) din Codul fiscal Pct. 572 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare
a Codului fiscal.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat n limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 07 iulie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016