Raportul Special
realizat de specialisti
Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin privind modificarea unor acte normative referitoare la administrarea si monitorizarea contribuabililor mari si mijloci.
Proiectul pus in dezbatere publica marti, 20 noiembrie 2018, a fost emis in contextul in care prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.716/2018 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, s-a stabilit competenta de administrare a contribuabililor mijlocii deja selectati/actualizati, la nivelul administratiilor judetene ale finantelor publice, in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora, precum si in sarcina Administratiei fiscale pentru contribuabili mijlocii constituita la nivelul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, pentru contribuabilii mijlocii cu domiciliul fiscal in municipiul Bucuresti.
“Din analiza efectuata cu reprezentanti ai directiei de specialitate din minister din domeniul Trezoreriei Statului, precum si ai Centrului National de Informatii Financiare, s-a stabilit ca transferul operatiunilor pentru platile efectuate eronat la vechile organe fiscale centrale, sa se realizeze in mod automat, pe baza actualizarilor efectuate de catre C.N.I.F. in Registrul Contribuabililor. Astfel, pentru a reglementa aceasta situatie, precum si a stabili dispozitii tranzitorii referitoare la platile eronate efectuate de contribuabilii mijlocii dupa data de 1 noiembrie 2018, se impune modificarea actelor normative referitoare la administrarea contribuabililor mari si mijlocii”, se arata in Referatul de aprobare al Proiectului de Ordin, publicat pe site-ul institutiei..
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I – Punctul 7 al literei B „Plata obligatiilor fiscale ale marilor contribuabili” din capitolul II „Dispozitii tranzitorii” al anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1023/2017 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a marilor contribuabili, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 277 din 20 aprilie 2017, cu completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„7. Operatiunile de transfer prevazute la pct. 5 si 6 se efectueaza prin redirijarea automata a platilor eronate, in baza informatiilor furnizate de Centrul National de Informatii Financiare ca urmare a actualizarii datelor in Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competentei de administrare, pana la data de 31 martie. Dupa aceasta data, eventualele plati efectuate eronat de catre contribuabili la unitatile Trezoreriei Statului la care au fost arondati anterior datei de 1 ianuarie se vor returna platitorilor.”
Art. II - Procedura de administrare a contribuabililor mijloci aprobata prin Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 560/2016 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii si pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 83 din 4 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Litera a) de la punctul 5 al literei G "Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii", se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
„a) pentru contribuabilii mijlocii persoane juridice din municipiul Bucuresti si pentru sediile secundare ale contribuabililor mijlocii care isi desfasoara activitatea in municipiul Bucuresti: la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si la bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti;”
2. Punctul 18 al literei G „Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii” se abroga.
3. Punctul 19 al literei G „Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii”, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„19. Operatiunile de transfer prevazute la pct. 16 si 17 se efectueaza prin redirijarea automata a platilor eronate, in baza informatiilor furnizate de Centrul National de Informatii Financiare ca urmare a actualizarii datelor in Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competentei de administrare, pana la data de 31 martie. Dupa aceasta data, eventualele plati efectuate eronat de catre contribuabili la unitatile Trezoreriei Statului la care au fost arondati anterior datei de 1 ianuarie se vor returna platitorilor.”
4. Punctul 4 al literei L "Procedura de compensare si de restituire a obligatiilor bugetare ", se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„4. Cererile de compensare si/sau de restituire ale contribuabililor care nu mai indeplinesc criteriile de selectie pentru a fi incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, nesolutionate la data efectuarii predarii-primirii activitatii de administrare a acestora vor fi predate, ca parte a dosarului fiscal al contribuabilului, organului fiscal central competent, spre solutionare.”
5. Punctul 5 al literei L "Procedura de compensare si de restituire a obligatiilor bugetare " se abroga.
Art. III – (1) Pentru contribuabilii mijlocii administrati la data intrarii in vigoare a prezentului ordin de administratiile judetene ale finantelor publice, operatiunile de transfer prevazute la pct. 16 si pct. 17 ale literei G "Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii" din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 560/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru platile efectuate eronat de catre acestia dupa aceasta data se redirijeaza automat, in baza informatiilor furnizate de Centrul National de Informatii Financiare ca urmare a actualizarii datelor in Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competentei de administrare, pana la data de 31 decembrie 2018. Dupa aceasta data, eventualele plati efectuate eronat de catre contribuabili la unitatile Trezoreriei Statului la care au fost arondati anterior datei de 1 noiembrie se vor returna platitorilor.
(2) Pentru platile efectuate eronat de contribuabilii prevazuti la alin. (1) dupa data de 1 noiembrie si pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, ori in situatia in care redirijarea automata a platilor nu poate fi efectuata, unitatile Trezoreriei Statului vor comunica organelor fiscale centrale in a caror administrare s-au aflat contribuabilii pana la data de 1 noiembrie 2018 informatiile cu privire la sumele virate eronat, iar acestea vor furniza unitatilor Trezoreriei Statului informatii cu privire la sumele care trebuie transferate la unitatea Trezoreriei Statului care deserveste in prezent respectivul contribuabil. Prevederile pct. 16 si 17 ale literei G "Procedura de plata a obligatiilor fiscale la contribuabilii mijlocii" din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 560/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator, iar operatiunile de transfer se efectueaza de catre unitatile Trezoreriei Statului la care au fost efectuate platile eronate, pe baza de ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in care la rubrica data platii va fi completata data platii initiale.
Art. IV Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Accize pentru arme si munitie. NoutatiANAF modifica Declaratiile 100 si 710. Formularele cuprind si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale puse in functiuneVulnerabilitatea la coruptie, prioritate pe agenda scolii de Finante Publice si VamaEvita amenzile pentru nedepunerea la timp a fiselor fiscale 2011O noua intrebuintare pentru certificatele digitale: din 22 septembrieUltimele articole
Ce modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularRegim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciProiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaLuni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importanteArticole similare
ANAF: Procedura de inregistrare a contractelor de prestari servicii incheiate cu persoane juridice straine sau fizice nerezidenteDe ce e importanta Declaratia 017 si cine o depunePozitia CNIPMMR privind introducerea contraventiilor pentru lipsa noilor aparate de marcatANAF incepe publicarea listelor persoanelor cu restante fiscaleContraventia privind nerespectarea termenelor legii de utilizatorii aparatelor de marcat, eliminata (Proiect de Hotarare)Ultimele articole
Ordinul 2518/2022. Anumite firme mici NU vor mai transmite D406 din 2025 ci din 1 ianuarie 2023Inregistrarea fiscala a nerezidentilor de catre platitorii de venitEste oficial! Se prelungeste termenul pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic2018 este anul introducerii caselor de marcat cu jurnal electronic!Amenzi majorate drastic pentru cei care utilizeaza casele de marcatSfaturi de la experti
Diferente la cantarire deseuri
Intrebare: Societatea trimite deseurile pe baza unei cantariri, insotite de un aviz (care contine cantitatea cantarita in societate), catre societatea care recicleaza deseurile. La societatea de reciclare, aceste deseuri sunt recantarite,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Extindere activitate Uber/Bolt
Intrebare: Am o societate platitoare de impozit pe profit, cu cod special de TVA, care efectueaza transport de persoane pe platforma Bolt. Firma aceasta doreste sa isi mareasca numarul de masini inscrise in platforma Bolt, adaugand masini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar
Inventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?
10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitatea
E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA