Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Certificatul de atestare fiscala. Cand ai nevoie de el si cum poate fi obtinut online

03-Iul-2023
309255
Certificatul de atestare fiscala. Cand ai nevoie de el si cum poate fi obtinut online

In acest articol vom discuta despre certificatul de atestare fiscala. Cand ai nevoie de el si cum poate fi obtinut online?

Ce este un certificat fiscal?

Certificatul de atestare fiscala este un document oficial necesar contribuabililor persoane fizice si juridice pentru a dovedi ca si-au indeplinit obligatiile fiscale, precum plata taxelor si impozitelor, contributiile sociale, dar si alte venituri.

Cum obtii un certificat de atestare fiscala online. Acte necesare

Un certificat de atestare fiscala poate fi obtinut online, in urma depunerii mai multor documente la ANAF. Documentul va fi eliberat tot online.

Acest certificat fiscal online va avea la baza datele inregistrate in evidenta creantelor fiscale a organului fiscal central. Dintre acestea amintim obligatiile fiscale restante existente in sold, dar si alte creante bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii.

Contribuabilii au la dispozitie urmatoarele metode prin care pot cere eliberarea certificatului de atestare fiscala: -prin Spatiul Privat Virtual -prin sistemul informatic PatrimVen -prin sistemul informatic de pe portalul ANAF

In cazul persoanelor fizice care doresc eliberarea certificatului de atestare fiscala, acestea trebuie sa se inregistreze mai intai in sistemul ANAF. Abia dupa acea trebuie sa completeze mai multe date personale, precum: nume, prenume, CNP, etc.

In cazul persoanelor juridice, acestea au deja acces in sistem pe baza certificatelor digitale calificate.

Pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala aveti nevoie de urmatoarele documente:

  1. Daca sunteti persoana fizica:

-cerere pentru eliberarea documentului;

-copie de pe buletinul proprietarului;

-imputernicire( fotocopie sau originalul);

-C.I./B.I/N.I.F/C.U.I imputernicit (fotocopie si original)

  1. Daca sunteti persoana juridica:

-cerere tip;

-copie dupa buletin si imputernicire;

-copie certificat de inregistrare fiscala;

-documente doveditoare a realitatii contabile, precum balanta de verificare semnata si stampilata.

Valabilitatea certificatului fiscal

Dupa ce este eliberat, de obicei in maximum 3 zile lucratoare, certificatul de atestare fiscala poate fi utilizat de contribuabilul in cauza pe o perioada de pana la 30 de zile.

Perioada de utilizare este mai lunga, de pana la 90 de zile de la data eliberarii, in cazul persoanelor fizice care nu desfasoara activitati economice in mod independent sau nu exercita profesii libere.

Atentie! In cazul contribuabililor care solicita, in timpul unei inspectii fiscale, eliberarea certificatului de atestare fiscala in scopul radierii din registrele in care a fost inregistrat, emiterea documentului se va face in 5 zile lucratoare de la data emiterii deciziei de impunere sau a deciziei de nemodificare a bazei de impozitare, dupa caz.

Cerere certificat fiscal

Modelul cererii de eliberare care trebuie depusa pentru eliberarea certificatului fiscal se regaseste in anexa Ordinului 3008/2029.

Pentru a vedea intreaga Cerere, click AICI>>

Model certificat fiscal

Prin Ordinul 3008/2019 a fost publicat ultimul model al certificatului de atestare fiscala.

Pentru a vedea modelul Certificatului de atestare fiscala, click AICI>>

Model certificat fiscal persoane fizice

Modelul certificatului fiscal este diferit pentru persoane fizice. Vedeti modelul mai jos.

In ce situatii ai nevoie de un certificat de atestare fiscala

Vei avea nevoie de un certificat de atestare fiscala atunci cand vrei sa vinzi anumite bunuri care iti apartin. Amintim aici terenuri, case, masini. Daca este vorba de autoturisme, in acel caz trebuie sa obtii un certificat fiscal auto.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016