
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
De cati bani are nevoie lunar o familie din Romania pentru un trai decent? Raspunsul este putin socant… o familie cu venituri medii are nevoie de o suma mai mare decat castigul lunar (calculat la nivelul salariului mediu pe tara) pentru a duce un trai decent.
Fundatia Friedrich Ebert (FES) Romania, citata de e-juridic, a lansat miercuri, 31 octombrie, studiul Cosul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populatia Romaniei. Studiul a fost realizat pentru FES Romania de Syndex si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii in perioada august-septembrie 2018.
Prin trai minim decent se intelege un set de nevoi de consum care acopera toate nevoile biologice si sociale ale unei persoane, nu doar pe cele legat de supravietuire. Astfel, luand in calcul mai multi factori, studiul arata ca in Romania valoarea cosului minim de consum pentru o familie formata din doi adulti si doi copii este de 6.762 de lei, in timp ce pentru o persoana singura, valoarea cosului se ridica la 2.552 de lei pe luna – adica in jurul nivelului unui salariu mediu.
Structura cosului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole: (1) alimentatie, (2) imbracaminte si incaltaminte, (3) locuinta, (4) dotarea locuintei, (5) cheltuieli cu locuinta, (6) produse de uz casnic si igiena personala, (7) servicii, (8) educatie si cultura, (9) sanatate, (10) recreere si vacanta, (11) fondul de economii al familiei. La randul lor, fiecare dintre capitole cuprinde alte sectiuni care insumeaza un total de 226 de itemi.
Datele concrete ale studiului? Acesta releva faptul ca pentru alimentatie o familie care duce un trai decent va cheltui lunar 1.405 lei, pentru imbracaminte si incaltaminte - 651 de lei, pentru locuinta - 1.781 de lei, dotarea locuintei - 220 de lei, cheltuieli cu locuinta - 477 de lei, produse de uz casnic si igiena personala - 238 de lei, servicii - 488 de lei, educatie si cultura - 546 de lei, ingrijirea sanatatii - 107 de lei, recreere si vacanta - 234 de lei, fondul de economii al familiei - 615 de lei.
Diferenta dintre traiul de subzistenta si cel decent tine atat de numarul si tipul nevoilor care trebuie acoperite, cat si de gradul in care acestea sunt acoperite (de exemplu, o locuinta decenta trebuie sa indeplineasca niste conditii suplimentare, pe langa oferirea de adapost) . Asadar, nivelul de trai decent are nu doar o dimensiune cantitativa, ci si una calitativa, care poate diferi de la un context social la altul — de la o tara la alta sau de la o regiune la alta.
Astfel, un cos minim de consum pentru un trai decent cuprinde totalitatea cheltuielilor necesare pentru acoperirea nevoilor biologice si sociale generale existente la un moment dat.
Cercetarea care a stat la baza definitiei cosului minim de consum pentru un trai decent pentru populatia Romaniei a cuprins mai multe etape.
Citeste articolul integral pe E-juridic.ro.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O microintreprindere are in contul 457 dividende neachitate catre actionari in suma de 141.000lei. Dividendele au fost repartizate in perioada 2004-2008 si a fost achitat impozitul, dar nu au fost platite catre actionari. Nu au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea achizitioneaza in septembrie 2020 bunuri second hand in valoare de 304.000 lei cu titlul de â??valoare investitieâ?, fara a fi identificate individual din punct de vedere al costului de achizitie. Bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<