
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Conform art. 138 din Codul de procedura fiscala organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscala a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.
Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectueaza urmatoarele activitati preliminare:
a) analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii ori autoritati publice.
b) selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.
Dupa cum se arata in materialul publicat pe pagina ANAF - ”Procesul de selectie a persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal” – pentru anii 2011-2013, la selectia persoanelor incluse in analiza de risc s-au in vedere criterii precum:
- Asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume peste 200.000 lei;
- Persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 euro;
- Persoane fizice cu depozite mai mari de 150.000 lei;
- Persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 euro.
Cu ocazia verificarii situatiei fiscale personale, organul fiscal central stabileste veniturile obtinute de persoana fizica în cursul perioadei verificate. În acest scop organul fiscal central utilizeaza metode indirecte de stabilire a veniturilor.
Prin OANAF 675/2018 publicat in M.OF. nr. 257 din 23 martie 2018 au fost aprobate metodele indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora, abrogandu-se prevederile OANAF 3733/2015.
Metodele indirecte de stabilire a veniturilor sunt:
- metoda sursei si utilizarii fondului - atunci cand se constata ca persoana fizica verificata a utilizat fonduri în valoare mai mare decat sursele identificate;
- metoda fluxurilor de trezorerie - cand se constata ca operatiunile derulate de persoana fizica verificata s-au desfasurat, în principal, prin conturile bancare si financiare si sunt intrari de sume semnificative în aceste conturi;
- metoda patrimoniului net - cand se constata ca patrimoniul net al persoanei verificate a înregistrat cresteri semnificative pe parcursul perioadei verificate si a fost stabilita, cu un grad rezonabil de certitudine, valoarea elementelor patrimoniale la începutul si la sfarsitul perioadei verificate.
Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectueaza urmatoarele activitati preliminare:
a) analiza de risc;
b) selectarea persoanelor care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.
Selectarea persoanelor fizice care urmeaza a fi supuse verificarii situatiei fiscale personale se face din lista persoanelor care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în ordine descrescatoare a nivelului riscului si în functie de capacitatea de efectuare a verificarilor.
Verificarea situatiei fiscale personale consta în examinarea drepturilor si obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala a persoanei fizice pe perioada verificata, în scopul stabilirii veniturilor obtinute si a regimului fiscal aplicabil.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<