Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O prevedere mai putin cunoscuta a Codului fiscal

28-Dec-2017
3453

Acest editorial a fost publicat st in Revista de Taxe si Impozite

Art. 21 din Codul fiscal va permite inca din 2004 sa redirectionati 20% din impozitul pe profit al firmei catre un ONG, in baza unui contract de sponsorizare, pentru sustinerea unei activitati sau cauze agreate de dvs. 

Nu apar cheltuieli suplimentare, nu este diminuat profitul net, pur si simplu virati niste bani (pe care oricum trebuia sa-i platiti) exact acolo unde vreti, pentru a fi folositi exact pentru ce vreti.

Este o diferenta enorma fata de cei 2% din impozitul pe salariu pe care ii puteti redirectiona ca persoana fizica pentru cauze similare, deoarece in cazul celor 2% nu exista siguranta ca banii chiar ajung unde trebuie. Dvs. doar completati o declaratie si apoi e treaba ANAF-ului sa vireze efectiv acei bani catre ONG-ul indicat. Dar… ii vireaza, nu-i vireaza? Puteti controla in vreun fel?

Pe cand in cazul celor 20%, lucrurile sunt clare: trimiteti banii exact acolo unde vreti. ii luati din buzunarul Statului si ii puneti in buzunarul unui ONG agreat - si asta in mod perfect legal.

Din pacate, doar o cincime din numarul de firme profitabile din Romania apeleaza la redirectionarea permisa de art. 21. si e frustrant, pentru ca, daca toate firmele din Romania aflate pe profit ar vira cei 20%, s-ar strange aproape o jumatate de miliard de euro, bani cu care s-ar putea face multe.

Dar, mai ales, ar exista certitudinea ca acesti bani ar fi folositi pentru ceva cu adevarat util, nu pentru achizitionarea de panselute cu 100 de lei bucata.


Robert Gearba, Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult si autor Revista Taxe si Impozite

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016