Obligatii declarative. Concediu pentru cresterea copilului
Referitor la asiguratii suspendati in declaratia 112 pentru crestere copii, in studiul de caz propus astazi, unul dintre specialistii nostri va discuta despre urmatoarele aspecte expuse de unul dintre cititorii nostri: "Mi-a dat eroare la declaratia 112 ca numarul de asigurati pentru care angajatorul datoreaza contributii pentru concedii si indemnizatii este eronat. Mai exact am vazut ca 3 salariati cu CIM suspendat pentru crestere copil in 112 apar la data de iesire din categoria de asig cu data suspendarii si in dreptul rubricii atat de sanatate cat si a celei de somaj, neasigurati. Cum este corect? Pe perioada suspendarii pentru crestere copil asiguratii sunt asigurati sau nu in sistemul de sanatate si somaj? E ok sa se completeze rubrica cu data iesire din categoria de asigurat cu data inceperii suspendarii?"
Raspunsul oferit de specialistul nostru:
Potrivit instructiunilor de completare ale Declaratiei 112 aprobate prin OMFP 3063/2019, in Anexa nr. 1.2 - Anexa asigurat, casetele „Data intrarii in categoria de asigurat“ si „Data iesirii din categoria de asigurat“6 se completeaza dupa cum urmeaza:
- Caseta „Data intrarii in categoria de asigurat“ - se completeaza numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate - se completeaza cu data de la care asiguratii incep activitatea dependenta la un angajator, respectiv data de la care incepe relatia de dependenta dintre asigurat si institutia asimilata.
- Caseta „Data iesirii din categoria de asigurat“ - se completeaza numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate - se completeaza cu data la care inceteaza activitatea asiguratului la un angajator, respectiv data la care inceteaza relatia de dependenta dintre asigurat si institutia asimilata angajatorului.
Caseta „Data intrarii in categoria de asigurat“ si caseta „Data iesirii din categoria de asigurat“, dupa caz, se completeaza de fiecare data cand se intocmeste declaratia.
In sistemul de asigurari sociale de sanatate o persoana dobandeste calitatea de asigurat conform legii, iar obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine angajatorului.
In cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau al persoanelor care se afla in concediu si primesc indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare etc., aceste persoane nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii, fiind raportate de angajator prin declaratia D112 astfel:
a) in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului;
b) la revenirea persoanelor salariate din concediul fara plata sau din concediul pentru cresterea copilului, in luna revenirii din concediu, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceasta persoana si-a reluat activitatea, iar caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ nu se va completa de catre angajator decat in luna de raportare in care salariatul isi inceteaza activitatea la angajator.
Caseta „Asigurat/Neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate“ se completeaza cu persoanele asigurate/neasigurate obligatoriu in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii in luna de raportare, potrivit OUG nr. 158/2005 si se completeaza astfel:
„1“ - pentru persoanele asigurate obligatoriu in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, potrivit OUG nr. 158/2005 (de exemplu, persoanele care in luna de raportare au realizat: venituri din salarii sau asimilate salariului, in baza contractului individual de munca sau in baza raportului de serviciu, indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, indemnizatii de somaj etc.)
„2“ - pentru persoanele neasigurate obligatoriu in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii (de exemplu, daca indeplinesc numai functia de cenzor sau daca fac parte din categoria personalului militar in activitate, politisti si functionari publici cu statut special care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala etc.).
In cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si a primi indemnizatie pentru cresterea copilului, se va selecta „2-neasigurat”, persoana fizica nefiind asigurata obligatoriu pentru concedii si indemnizatii pe perioada concediului pentru cresterea copilului.
Caseta „Asigurat/Neasigurat in sistemul asigurarilor pentru somaj“ se completeaza pentru a se evidentia daca persoana este asigurata/neasigurata obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002, in luna de raportare, astfel:
„1“ - pentru persoanele asigurate obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii, in luna de raportare, inclusiv in situatia in care raporturile de munca/serviciu/juridice ale acestor persoane sunt suspendate, conform prevederilor legale;
„2“ - pentru persoanele care nu sunt asigurate obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii, in luna de raportare.
In cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si a primi indemnizatie pentru cresterea copilului, se va selecta „2-neasigurat”, persoana fizica nefiind asigurata obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj pe perioada concediului pentru cresterea copilului.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Finantare nerambursabila
Intrebare: 1. S-a incheiat un contract de finantare in cadrul POC 2014-2020 intre finantator (ministerul cercetarii) si beneficiar (institutia noastra) pentru constructia in antrepriza a unui obiectiv de investitii. 2. Valoarea contractului de finantare este de 6.000 lei (valori ipotetice) din care 5.000 lei cheltuieli eligibile si 1.000 lei cheltuieli neeligibile. Acestea din urma reprezentand contributia institutiei la finantarea proiectului. Defalcarea cheltuielilor eligibile pe naturi este urmatoarea:...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila plata garantie in cont separat
Intrebare: Va rog, reflectarea in contabilitate a garantiei de buna executie achitata intr-un cont special deschis de prestator la banca. O societate are in derulare construirea unei hale de productie. Furnizorul de lucrari ii factureaza lucrarile partiale, iar pe factura mentioneaza ca din totalul valorii facturate, 5% o reprezinta garantia de buna executie. Conform contractului de lucrari, societatea are obligatia sa achite integral factura furnizorului, astfel: 95% in contul prestatorului si 5% garantia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inchiriere camere in scop turistic
Intrebare: Avem o casa cu 4 camere si un apartament. Dorim sa o inchiriem prin Booking, AIRBNB etc. in regim hotelier. Pot sa inchiriez eu ca si proprietar casa? Care ar fi costurile? Trebuie facuta PFA sau pot eu sa inchiriez casa lui x azi, maine lui y si doar sa platesc la finante sau sa lucrez prin firma cu inchirierea? aici care ar fi costurile? ce cod CAEN principal pun? Sunt necesare autorizatii speciale? Este obligatoriu sa imi pun punct de lucru aici daca codul principal CAEN e inchiriere? Azi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Achizitie intracomunitara impozabila in Romania
Intrebare: O societate are sediul in Romania, cod de TVA din Romania si are si cod de tva din Spania (in total 8 coduri de tva in diverse tari zona EU). Achizitionez marfuri din Spania care ajung in depozitul Amazon Spania. De aici produsele pleaca la comenzi online o parte in Spania; pot pleca si in alte tari din zona EU. In conditiile in care achizitia din Spania este pe codul de TVA din Spania alocat societatii operatiune este considerata achizitie intracomunitara si trebuie declarata ca atare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inregistrari contract in participatiune
Intrebare: In luna decembrie societatea a incheiat un contract de asociere in participatiune cu doua persoane fizice, contract care are ca obiect administrarea si inchirierea a doua imobile proprietatea persoanelor fizice. Societatea a fost desemnata prin contract sa tina evidenta asocierii. Intrucat s-au incasat in decembrie venituri din chirii, s-a facut si s-a inregistrat decontul catre asociati, prin operatia: 7xx = 4581 analitic asociati si impozitul datorat de asoaciati: 4581 = 4418 (societatea este...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila contract credit auto
Intrebare: Am achizitionat o masina printr-un credit auto in euro. Masina este folosita in scopuri economice. Pe 28.03 am primit factura proforma in valoare de 7046,01 lei cu TVA (pe factura este trecut curs BNR+1%) Pe 30.03. am efectuat plata in valoare de 7.046,01 lei cu TVA; Pe 31.03 am primit factura de avans (aici nu mai avem trecut la ce curs este facturat avansul in lei); Pe data de 4.04. am semnat contractul de finantare pentru creditul auto. Data tragerii creditului este 04.04.2023. Valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE