Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative privind impozitul pentru dobanzile platite

24-Nov-2009
4129

Intrebare:


Societatea, persoana juridica romana, are accesat un imprumut bancar pe Termen Lung acordat de o Banca din Strainatate.
Conform contractului incheiat creditul se va rambursa o singura data la scadenta pe parcursul contactului avand obligatia de a achita doar dobanda.

La termene de plata ale dobanzii, asociatii depun in contul bancar sume de bani care acopera cv acesteia iar banca isi trage de acolo sumele respective .

Intrebare : Societatea , persoana juridica romana are vreo obligatie declarativa sau de retinere la sursa a impozitului pentru aceste dobanzi platite ?

Solutie oferita de
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

...raspunsuri din interiorul Ministerului in interiorul Consilierului!

Conform Titlului V art 115 lit b din Codul fiscal ? aveti obligatii de retinere la sursa, declarare si plata a impozitului pe dobanzi.

Inainte de aplicarea art 115 lit b din Codul fiscal, trebuie insa sa vedeti daca Romania are incheiata Conventie de evitare a dublei impuneri cu tara din care vi s-a acordat imprumutul. Lista Conventiilor de evitare a dublei impuneri pe care le are incheiate Romania cu diverse state o gasiti pe www. Mfinante.ro.

Conform art 118 din Codul fiscal, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie, care se aplica asupra acelui venit, potrivit alin. (2).

In situatia in care cotele de impozitare din legislatia interna sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Daca exista o astfel de Conventie de evitare a dublei impuneri atunci trebuie sa analizati prevederile acesteia (in care de regula cota de impunere este mai mica de 16% sau poate chiar zero). Pentru a putea aplica prevederile Conventiei (impunere mai mica sau deloc) ? va trebui sa detineti de la persoana careia ii platiti dobanzile un Certificat de rezidenta fiscala.

Impozitul pe dobanzi retinut (indiferent de cota aplicata) se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii retinerii in Declaratia 100. Impozitul se calculeaza la cursul din data efectuarii platii dobanzii catre beneficiar.

Articol adaugat la 24 noiembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016