Raportul Special
realizat de specialisti
Intrebare:
Societatea, persoana juridica romana, are accesat un imprumut bancar pe Termen Lung acordat de o Banca din Strainatate.
Conform contractului incheiat creditul se va rambursa o singura data la scadenta pe parcursul contactului avand obligatia de a achita doar dobanda.
La termene de plata ale dobanzii, asociatii depun in contul bancar sume de bani care acopera cv acesteia iar banca isi trage de acolo sumele respective .
Intrebare : Societatea , persoana juridica romana are vreo obligatie declarativa sau de retinere la sursa a impozitului pentru aceste dobanzi platite ?
Solutie oferita de
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
...raspunsuri din interiorul Ministerului in interiorul Consilierului!
Conform Titlului V art 115 lit b din Codul fiscal ? aveti obligatii de retinere la sursa, declarare si plata a impozitului pe dobanzi.
Inainte de aplicarea art 115 lit b din Codul fiscal, trebuie insa sa vedeti daca Romania are incheiata Conventie de evitare a dublei impuneri cu tara din care vi s-a acordat imprumutul. Lista Conventiilor de evitare a dublei impuneri pe care le are incheiate Romania cu diverse state o gasiti pe www. Mfinante.ro.
Conform art 118 din Codul fiscal, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie, care se aplica asupra acelui venit, potrivit alin. (2).
In situatia in care cotele de impozitare din legislatia interna sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile.
Daca exista o astfel de Conventie de evitare a dublei impuneri atunci trebuie sa analizati prevederile acesteia (in care de regula cota de impunere este mai mica de 16% sau poate chiar zero). Pentru a putea aplica prevederile Conventiei (impunere mai mica sau deloc) ? va trebui sa detineti de la persoana careia ii platiti dobanzile un Certificat de rezidenta fiscala.
Impozitul pe dobanzi retinut (indiferent de cota aplicata) se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii retinerii in Declaratia 100. Impozitul se calculeaza la cursul din data efectuarii platii dobanzii catre beneficiar.
Articol adaugat la 24 noiembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Din 1 ianuarie 2024 persoanele care doneaza sange de 3 ori pe an ar putea plati un impozit mai mic pe cladiri si terenuriDocumentar fiscal: Cheltuieli deductibile la calculul venitului netObligatii privind contractele civile. Incadrare fiscalaSAF-T in 2023: Pana cand pot fi depuse de contribuabilii mijlocii primele declaratii D406?Noile prevederi pentru aplicarea taxarii inverse. Plata TVAUltimele articole
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completareFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroClarificare: Bonurile fiscale vor fi emise la platile cu cardul, insa nu mai exista obligatia imprimarii lorSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA