
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In randurile de mai jos, analiza noastra de azi se refera la serviciile prestate de nerezidenti (din SUA, Singapore, Republica Moldova) in anul 2016 catre o societate din Romania pentru a stabili daca acestea trebuie declarate veniturile in declaratia D207 in cazul in care serviciile au fost efectuate pe teritoriul tarii nerezidente si nu in Romania. Se mentioneaza ca societatea platitoare nu a retinut impozit pe venituri aferente nerezidentilor tocmai pentru ca serviciile nu au fost prestate in Romania si are certificate de rezidenta fiscala.
Potrivit art. 231 alin. (1) din Codul fiscal platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. In acest sens, prin OPANAF nr. 3695/2016 a fost aprobat formularul 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" prin care urmeaza a fi declarate veniturile platite nerezidentilor care fac obiectul impunerii in Romania, inclusiv cele care sunt scutite potrivit dispozitiilor Codului fiscal sa Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri.
Pentru situatia descrisa de dvs. veniturile platite nerezidentilor nu fac obiectul declararii prin formularul 207 deoarece serviciile sunt prestate in afara teritoriului Romaniei astfel ca nu fac obiectul impunerii in Romania in raport cu enumerarea veniturilor prevazuta la art. 223 alin. (1) din Codul fiscal (art. 223 alin. (1) lit. k) reglementeaa impozitarea doar a serviciilor prestate in Romania).
In situatia in care serviciul ar avea natura de management sau consultanta in orice domeniu (impozabil in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal), prezentarea certificatelor de rezidenta fiscala pe fondul existentei Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu toate cele trei state mentionate va conduce de asemena la neimpozitarea veniturilor realizate de nerezidenti in Romania (in baza articolului referitor la beneficiile intreprinderii) si la inexistenta obligatiei de declarare a venitului platit prin formularul 207.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<