Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor

23-Apr-2024
1212
Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor

Cum se inregistreaza in evidenta contabila abonamentul de sanatate pentru angajati in sistemul Regina Maria? Mentionez ca acest abonament se incadreaza in plafonul deductibil de 400 euro/angajat/an. Trebuie inregistrat lunar pe fiecare salariat in programul de salarizare. Factura de la Regina Maria se primeste trimestrial.

Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor – raspunsul specialistului:

Potrivit art. 76 alin. (4^1) lit. f) din Codul fiscal, „primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana” sunt incluse in plafonarea lunara a veniturilor prevazute la art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal. Acestea, cumulate, sunt considerate neimpozabile in limita a cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Tratamentul fiscal este acelasi si
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii este aplicat acelasi rationament fiscal. Sunt astfel considerate venituri care nu intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si al contributiei asiguratorii pentru munca (CAM), potrivit art. 142 lit. aa1) pct. 6, art. 157 alin. (2) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal.

Asadar, doar partea care depaseste plafonul neimpozabil de 400 euro anual si respectiv pe cel de 33% din salariul lunar va putea fi considerata avantaj impozabil. Asa cum se poate observa, textul se refera doar la beneficiile sub aceasta forma pe care le primesc angajatii proprii, astfel ca plafonul de 400 euro pentru fiecare persoana nu se poate referi decat la acesti angajati proprii, nu si la membrii de familie ai acestora.

In temeiul art. 347 lit. h) din Legea 95/2006, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda in mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei in vigoare pentru autorizarea, infiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute.


Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit, cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza.
Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita in mod concret.
Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, potrivit art. 142 lit. aa1) pct 6, art. 157 alin. (2) si art. 220^4 alin. 2 din Codul fiscal, nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor, primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana.

Pe cale de consecinta, doar pentru partea care depaseste plafonul de venit neimpozabil pentru salariatii proprii, dar si pentru beneficiile de aceasta natura suportate de societate pentru membrii de familie ai salariatilor sau care sunt aferente altor servicii medicale care nu sunt incluse in sfera serviciilor medicale preplatite furnizate sub forma de abonament conform definitiei din Legea 95/2006, sunt incidente dispozitiile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal. Potrivit acestora, „avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la” veniturile enumerate la lit. a) – i) din Codul fiscal, incluzand la lit. g) si „primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4 ^1) lit. f)”.

Totodata, in ceea ce priveste CAS si CASS, sumele care se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor, sunt cele prevazute la art. 139 alin. (1) si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv cele prevazute in normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor potrivit prevederilor art. 141 si 142 din Codul fiscal.

In raport cu obligatiile privind CAM, baza lunara de calcul al contributiei o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor care includ si avantajele impozabile prevazute la art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal.
Temeiul legal il reprezinta asadar art. 76 alin. (2) lit. s) coroborat cu art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care include in sfera veniturilor impozabile la nivelul angajatului toate serviciile suportate de angajator care nu se regasesc in mod expres calificate drept neimpozabile conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste evidentierea la nivelul salariatilor, potrivit art. 76 alin. (10) din Codul fiscal, sumele reprezentand primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajator pentru angajatii proprii, in conditiile alin. (4^1) lit. f) al art. 76 din Codul fiscal, se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
Prin urmare, relevanta este luna pentru care s-a facut plata si nu cea in care s-a facut plata. Evidentierea la nivelul salariatului, inclusiv in scop declarativ, se va face in functie de luna pentru care se face plata serviciilor de catre angajator, chiar daca factura este primita de la furnizorul de servicii medicale trimestrial.

Din punct de vedere contabil, va propunem urmatoarele inregistrari contabile, pentru eventualele situatii cand serviciile medicale sunt impozabile:
- inregistrarea avantajului achitat:
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare

- inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate

- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

- Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
444. Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate

- inregistrarea decontarii avantajului acordat si suportat de angajator
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

- plata salariului
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei

Pentru inregistrarea achizitiei abonamentului de servicii medicale in baza documentelor justificative primite (factura primita trimestrial), va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
% = 401 Furnizori
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila

628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila

401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor":
Rating:

Nota: 4.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Situatii financiare anuale. Poate asociatul unei firme, din calitate de angajat-contabil sef, sa semneze bilantul?

  • O S.R.L. membra CECCAR are ca angajat in functia de contabil sef pe asociatul unic si administratorul societatii (expert contabil). Poate asociatul, din aceasta calitate de angajat-contabil sef, sa semneze la "intocmit" situatiile financiare? Cine poate semna situatiile financiare anuale – raspunsul specialistului: Conform prevederilor legale din Romania, semnarea situatiilor financiare este reglementata in mod clar pentru a asigura separarea responsabilitatilor si integritatea...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2024. Ce amenzi se aplica daca NU o depuneti pana pe 27 mai

  • Conform legisalatiei in vigoare, Declaratia Unica trebuie depusa pana pe data de 27 mai 2024. Ce amenzi se aplica pentru nedepunere la timp? Amenzi nedepunere Declaratia Unica Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei, conform art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Controale ANAF. In aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control fiscal

  • Conform unui comunicat de presa al ANAF, in aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control ale fiscului care au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei. Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prezinta raportul lunii aprilie al actiunilor intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul ANAF si rezultatele pe care acestea le-au generat. In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia...» citeste mai departe aici

 • Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililor

  • ANAF aduce, printr-un nou comunicat de presa, cateva precizari referitoare la informatiile aparute in articolele despre ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie”. Fiscul mentioneaza ca articolele de presa in care se mentioneaza ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie” dezinformeaza mediul de afaceri, fiind redactate tendentios prin prezentarea in mod personal a cadrului legal RO e-Transport, fara aprofundarea acestuia. Astfel: prin...» citeste mai departe aici

 • D300, modificata prin Ordinul 888/2024. Nou formular se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024

  • Un nou formular pentru Declaratia 300 a fost publicat de ANAF prin Ordinul 888/2024. Acesta se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024. OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifica OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024. Conform Referatului de aprobare, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023, publicata in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016