Raportul Special
realizat de specialisti
In randurile de mai jos, analizam situatia unei firme X care incheie un contract de cesiune drepturi de autor pentru un proiect cu o persoana fizica neinregistrata fiscal. Contractul este temporar pentru o singura prestatie. Vom stabili ce obligatii fiscale au partile implicate si ce taxe se datoreaza.
Potrivit art. 67 alin. (1) si (3) din Codul fiscal, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea, fiind calificate drept venituri din activitati independente. Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele asemenea. Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Potrivit art. 72 din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul care trebuie retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Platitorul venitului cu regim de retinere la sursa a impozitelor, va avea obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator celui in care a calculat si retinut impozitul pe venit (formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si cistigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit - OPANAF 3605/2015).
Persoana fizica va avea obligatia declararii venitului potrivit art. 122 din Codul fiscal, depunand formularul 200 Declaratie privind veniturile realizate din Romania (OPANAF 3605/2015) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. De asemenea, persoana fizica va avea obligatia depunerii formularului 020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal (OPANAF 3698/2015 modificat prin OPANAF 371/2016) in termen de 30 de zile de la data reallizarii primului venit. Persoana va bifa in cadrul sectiunii IV. Date privind activitatea desfasurata casuta de la randul 1. Drepturi de proprietate intelectuala.
Potrivit prevederilor art. 70 din Codul fiscal, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala sau isi indeplinesc obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul devenit. Contribuabilii care isi indeplinesc obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit au obligatia sa arhiveze si sa pastreze documentele justificative cel putin in limita termenului prevazut de lege si nu aii obligatii privind conducerea evidentei contabile.
In raport cu impozitul pe venit, art. 73 prevede posibilitatea ca persoana fica sa opteze pentru stabilirea impozitului final pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia. Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Contribuabilii nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile. In aceasta situatie, persoana fizica nu mai are alte obligatii declarative si de plata privind impozitul pe venit.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligattorii, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa datoreaza contributii de asigurari sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si platii sumelor respective potrivit regulilor prevazute la art. 72 din Codul fiscal. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta conform art. 149 din Codul fiscal diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% prevazuta la art. 70 din Codul fiscal
si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Incepand cu anul 2016, potrivit art. 150 din Codul fiscal, sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale doar urmatoarele categorii de persoane: persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari. Aceste persoane nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal
.
Obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie de 10,5% prevazute la art. 138 din Codul fiscal
asupra bazei de calcul prevazute la art. 149, se retin si se platesc de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, acestea fiind obligatii finale. Incadrarea in plafonul lunar reprezentand echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat se efectueaza de catre platitorul de venituri.
In ceea ce priveste contributia de asigrari sociale de sanatate, conform art. 171 alin. (1) din Codul fiscal
, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% prevazuta la art. 70 din Codul fiscal.
In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Spre exemplu, daca persoana realizeaza si venituri din salarii sau pensii, nuva datora contributai de asigurari sociale de sanatate in anul 2016.
Obligatiile privind impozitul pe venit retinut la sursa si contributiile sociale obligatorii se declara prin intermediul formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Actual: Precizari privind administrarea contributiilor sociale datorate de persoanele fiziceDocumentar fiscal: Declaratia 200 pentru veniturile realizate in anul 2011Cum se vor impozita veniturile din drepturi de proprietate intelectuala din 2016? Comunicat oficialVenituri din strainatate si DREPTURI PROPRIETATE INTELECTUALA. Ce declaratii depunem si ce impozit platim in 2016?Contributia de asigurari sociale datorata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Cum se calculeaza?Ultimele articole
ANAF: Care sunt modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017?Cumul venituri administrator si drepturi de autor. Cum stabilim corect plata CAS?Impunerea drepturilor de autor si companie straina. Care sunt obligatiile fiscale?Instructiuni completare Declaratia 205. Documentar fiscal completBaze calcul impozit pe venit si CAS pentru DREPTURI PROPRIETATE INTELECTUALA. Cum procedam?Articole similare
CESIUNE parti sociale. 3 studii de caz utile contribuabililorRetragere asociat. Care sunt operatiunile efectuate?Bani suficienti pentru pensii si salariiContabilitatea si fiscalitatea PFA de la A la Z in 222 pagini. Descopera GHIDUL practicGestionare lucrare castigata prin licitatieUltimele articole
E-Factura. Cum sa procedezi daca ai primit prin sistem o NOTA DE CREDITAmnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitareE-Factura: Bonurile fiscale SUB si PESTE 100 euro trebuie transmise prin sistem? Care sunt exceptiileE-Factura: Cum se emite si transmite o factura in format XMLProiect: ANAF introduce 6 pozitii noi in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statArticole similare
Obligatii fiscale declarative privind drepturile de autor in anul 2018VENITURI DREPTURI DE AUTOR. Obligatii declarative si de plata la incetarea veniturilor salarialeArticole similare
Vanzarea unui imobil de catre o persoana fizica. Care sunt obligatiile fiscale?Dreptul de semnatura al nerezidentilorANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna APRILIE 2022Declaratia 394. Cum se declara in formular facturile emise catre persoane fizice?Declaratiile rectificative nu pot modifica bilanturile depuse! Corectarea D101Ultimele articole
Facturi primite cu intarziere de firme. Cum sunt tratate contabil si fiscal?Firmele infiintate in 2024 pot deveni microintreprinderi din 2025?Taxe PFA 2024. CASS de 10% intra la calculul plafonului de 6 salarii minime?Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileAmnistie fiscala: Termenul pentru depunerea Notificarii ramane data de 25 noiembrie 2024Sfaturi de la experti
Achizitie usi si cartele acces
Intrebare: Societatea X (hotel) achizitioneaza pentru usi: incuietoare hotel, sistem de control acces cu cartele si cartele de proximitate pentru a putea deschide usa. Care sunt monografiile contabile atat pentru incuietoare, cat si pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratamentul fiscal al veniturilor si cheltuielilor din vanzarea titlurilor de participare
Intrebare: O societate cumpara parti sociale de la o societate din afacerea UE in doua transe, dupa care le vinde integral, la un pret mult mai mic decat au fost achizitionate. Care este tratamentul fiscal al acestei cheltuieli rezultate din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA