Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In cazul urmator, avand in context impozitarea activitatilor independente, discutam despre o societate cu profil vanzare medicamente. Firma participa la mai multe evenimente stiintifice (conferinte, congrese) prin reprezentanti medici care prezinta diverse teme (lector), o data sau de doua ori an.
Vom vedea in ce masura, potrivit noului Cod fiscal, firma poate sa le intocmeasca acestora contract de prestare serviciu conform Cod civil si Codului fiscal art. 114 alin. (2) lit. g) venituri din alte surse. De asemenea, vom vedea ce obligatii de plata exista pentru angajator (impozit final 16%), cu mentiunea ca se doreste scutirea salariatului de orice obligatii de plata.
Raportand natura prestatiei la dispozitiile art. 7 pct. 13 din Codul fiscal ce contin definitia notiunii de drepturi de autor si trimiterea la Legea 8/1996 care cuprinde la art. 7 lit. a) ca si obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, rezulta ca in situatia prezentata ne putem afla in prezenta platii catre persoana fizica a unui drept de autor.
In mod special, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila sunt aplicabile prevederile art. 72 si 73 din Codul fiscal care obliga acesti platitori de venituri la calculul, retinerea impozitului pe venit corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate in cota de 10% sau impozit final in cota de 16%.
Potrivit art. 72 din Codul fiscal, impozitul pe venit reprezentand plati anticipate se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Persoana fizica va avea obligatia declararii venitului potrivit art. 122 din Codul fiscal, depunand formularul 200 Declaratie privind veniturile realizate din Romania pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Potrivit prevederilor art. 70 din Codul fiscal, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Potrivit art. 73 din Codul fiscal in situatia in care persoana fizica opteaza pentru stabilirea impozitului final acesta se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in baza de calcul al:
a) contributiei de asigurari sociale;
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Baza lunara de calcul o reprezinta conform art. 149 din Codul fiscal diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% prevazuta la art. 70 din Codul fiscal si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Incepand cu anul 2016, potrivit art. 150 din Codul fiscal, sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale doar urmatoarele categorii de persoane: persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari. Aceste persoane nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie de 10,5% prevazute la art. 138 din Codul fiscal asupra bazei de calcul prevazute la art. 149, se retin si se platesc de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, acestea fiind obligatii finale. Incadrarea in plafonul lunar reprezentand echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat se efectueaza de catre platitorul de venituri.
b) contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Conform art. 171 alin. (1) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% prevazuta la art. 70 din Codul fiscal.
In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Spre exemplu, daca persoana realizeaza si venituri din salarii sau pensii, nuva datora contributai de asigurari sociale de sanatate in anul 2016.
Obligatiile privind impozitul pe venit retinut la sursa si contributiile sociale obligatorii se declara prin intermediul formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Societatea in calitate de platitor de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, va obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent (formularul 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si cistigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit - OPANAF 3605/2015), pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator.
Incadrarea veniturilor in cadrul art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscalse poate efectua pentru veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, sunt calificate drept venituri din alte surse. In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, pct. 34 alin. (2) precizeaza ca sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" din titlul IV al Codului fiscal.
Asadar doar in situatia indeplinirii conditiilor impuse de art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal
cand nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" din titlul IV al Codului fiscal, veniturilor respective li se va putea aplica tratamentul fiscal aplicat veniturilor din alte surse fiind supuse impozitului pe venit in cota de 16% aplicat la venitul brut, conform art. 115 alin. (1) din Codul fiscal. Impozit pe veniturile din alte surse se declara prin intermediul formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", ale carui model, continut si instructiuni de completare sunt aprobate prin OPANAF 587/2016.
Platitorul de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, va obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent (formularul 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si cistigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit - OPANAF 3605/2015), pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator. In anul 2016, conform art.177 alin.(3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. In orice caz, pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, platitorul de venit neavand obligatii cu privire la calculul, retinerea si plata acesteia.
Nu in ultimul rand trebuie precizat ca in situatia in care raporturile dintre societate si persoana fizica sunt unele de dependenta si nu unele independenta fata de societate, poate exista riscul reincadrarii activitatii pentru a reflecta continutul economic al acesteia, in temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal
coroborat cu art. 7 pct. 3 din Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
ANAF: Ghidul privind declararea si plata contributiilor aferente veniturilor din activitati independentePFA-urile ar putea fi mai avantajate in 2018Se apropie termenul-limita pentru efectuarea platilor anticipate la impozitul pe venit si contributiile sociale aferente trimestrului II 2016In ce categorii inregistram venitul/castigul net anualAchizitii de la persoane fizice. Care sunt obligatiile declarative?Ultimele articole
Calificarea unei activitati drept independente. Ce contributii sociale datoram?Ce obligatii de plata si declarative apar pentru veniturile din activitati independente?Articole similare
Seminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Plan de masuri ANAF: Revizuirea modului de functionare a ANAF pe principiile eficientei si a transparenteiContabili stagiari. Noutati interesante nu doar pentru eiSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate: Modificarile de ultima ora intervenite in Codul fiscal si Legea Contabilitatii in 2015!Seminar National de Fiscalitate si Contabilitate. Descopera in agenda evenimentului cele 14 subiecte arzatoareUltimele articole
Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate. Afla TOTUL despre Noul Cod Fiscal si modificarile din 2024Webinar E-Factura, E-Transport: Aflati cum evitati amenzile, care sunt obligatiile pe care le aveti, ce erori puteti comiteCele mai recente modificari aduse Codului Fiscal, discutate in Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop&StratonCum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescEste OFICIAL! Din 10 decembrie vamile vor trece din subordinea ANAF la Finante (Legea 268/2021)Articole similare
Romania e singura tara cu un sistem de securitate sociala exclusiv in carca salariatului din 120 de state monitorizateDividende. Care sunt obligatiile declarative privind CASS?Cum sa reusesti la Examenul de ACCES la STAGIU CECCAR 2021Declaratii fiscale 2019. Ce formulare se depun DOAR online?Microintreprinderea in 2023: 6 modificari RADICALE aduse regimului fiscal-contabil prin OG 16/2022Ultimele articole
Schimbare vector fiscal: ANAF face modificari din oficiu daca firmele nu depun D700 la timpProfesorii care fac meditatii sunt obligati sa se inregistreze la ONRC si sa depuna D212Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta pe 26 august 2024D112 in 2024. A fost aprobat un nou model de formular prin Ordinul 3796/2024Persoanele fizice vor putea transmite documente catre ANAF folosind un CNP digital, in locul celui clasicArticole similare
Zile libere in 2018. In atentia firmelor si angajatilor!Victor Ponta: NU se plateste CAS timp de un an, in anumite conditiiFirme care acorda prime si cadouri de 1 iunie. Ce documente trebuie sa existe in contabilitate?Abonament la sala de sport suportat de ANGAJATOR. Este considerat avantaj in natura?Cele mai noi modificari fiscale din perioada 21-27 septembrie 2020Ultimele articole
Care este salariul minim in industria alimentaraD112 in 2024. A fost aprobat un nou model de formular prin Ordinul 3796/2024Marti, 25 iunie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteDeclaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelCalendar ANAF. Obligatii fiscale scadente in luna IUNIE 2024Articole similare
Declaratia 394. Declararea bonurilor fiscaleVIDEO: Ce presupune impozitarea chiriilor?Nou comunicat privind reducerea CASAplica legislatia in mod corect. Taxe si impoziteSponsorizarea: Deducere cheltuieli din impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Completare F100Ultimele articole
Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVAE-Factura: Arhivarea facturilor se face in format PDF sau XML?Registrul RO e-Factura optional. Entitati care NU au obligatia, insa pot opta pentru utilizarea sistemuluiE-Factura: Cine are obligatia depunerii autofacturii in sistemCalendar ANAF. 4 declaratii importante cu scadenta pe 30 septembrie 2024Sfaturi de la experti
Impactul depasirii plafonului si cesiunea partilor sociale asupra statutului de microintreprindere
Intrebare: Daca in cursul lunii august am depasit cifra de 500.000 euro verificand impreuna la cele 5 firme, trebuie sa modific vectorul la firmele 2 si 3 in ?platitor de impozit pe profit? incepand cu trimestrul III (01.07.2024)? Sau, daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA