Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea existentei contractului de transport incheiat cu firme ocazionale

05-Iul-2012
10304
In ce masura, din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor de transport, este necesar ca o societate sa aiba contract de prestari servicii cu fiecare transportator?

Raspuns:

Pentru a fi considerate deductibile la calculul impozitului pe profit, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau sa fie prevazute in alte reglementari in vigoare. Calculul impozitului pe profit se face pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila proprie, conform dispozitiilor contabile aprobate prin Legea contabilitatii si a OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare.

Potrivit prevederilor din actele normative invocate, cheltuielile cu transportul de bunuri se cuprind in grupa cheltuielilor de exploatare. Ele se inregistreaza in evidenta contabila in momentul efectuarii lor intr-un document care dobandeste astfel calitatea de document justificativ (factura).

Avand in vedere obiectul de activitate al societatii d-voastra, respectiv activitatea de comert cod CAEN 4673 - Comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare, consider ca existenta contractului este importanta atunci cand transportul este asigurat de o alta societate. El poate fi inlocuit de o comanda acceptata care sa cuprinda in anexa si conditiile, termenele, cantitatile, valorile si eventual sanctiunile in caz de nerespectare a conditiilor convenite.


Un alt document foarte important este factura de transport, care la randul ei trebuie sa fie completata conform prevederilor Codului fiscal , art. 155 si trebuie sa fie insotita obligatoriu de o serie de acte justificative pentru ca aceste cheltuieli sa poata fi considerate deductibile din punct de vedere fiscal. Documentele respective difera in functie de tipul transportului (feroviar, naval, aerian etc.), de ruta (interna, externa, Comunitatea Europeana), tipul marfurilor transportate etc.

Ele sunt, dar nu limitativ:
- avizul de insotire al marfurilor livrate de societate d-voastra,
- daca exista, polita de asigurare a marfurilor livrate,
- un exemplar din scrisoarea de transport, semnat si stampilat,
- confirmarea primirii marfurilor etc.

Scrisoarea de transport se intocmeste in 4 exemplare de catre societatea de transport:
- unul pentru expeditor;
- unul pentru caraus;
- unul insoteste marfa;
- unul se elibereaza destinatarului.

CMR-ul este destinat exclusiv transportului de marfuri cu autovehicule rutiere, (containerele si suprastructurile modulare nu sunt considerate vehicule). Scrisoarea de transport (CMR), constituie dovada materiala a conditiilor prevazute in contractul de transport in traficul rutier intern si international de marfuri, precum si dovada primirii marfii de catre transportator.

In cazul in care aveti si corespondenta cu destinatarul marfurilor, contractul poate fi inlocuit de orice alt document care poate furniza informatii cu privire la societatea de transport (oferte de pret, acceptare de pret, CMR, factura etc.). Este foarte important ca preturile acceptate de societate sa nu difere prea mult de cele aplicate de transportatorii consacrati si pentru care societatea are contracte incheiate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016