Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea platii TVA in cazul achizitiilor intracomunitare

19-Iul-2010
4489


Intrebare
Exista de la 1 iulie 2010 obligativitatea platii TVA in cazul achizitiilor intracomunitare in momentul intrarii in tara a produselor?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns


Obligatia de plata a TVA in vama pentru achizitiile intracomunitare efectuate pentru anumite bunuri (cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste, fructe de mare, zahar, faina, paine si materiale de constructii) ,a fost inserata doar in proiectul ordonantei de urgenta privind privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Prin acest proiect s-a stabilit ca faptul generator si exigibilitatea taxei sa intervina la data intrarii pe teritoriul Romaniei. Pentru achizitia produselor respective s-a intentionat impunerea obligatiei de plata efectiva a TVA, prin completarea unei declaratii speciale care ar fi trebuit prezentate organelor fiscale aflate in punctele de control fiscal care s-ar fi infiintat daca acest proiect ar fi fost aprobat.

Acest proiect nu a fost aprobat in totalitate si astfel nu mai exista obligatia de plata a TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri enumerate anterior.

Totusi, prin O.U.G. nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale s-a aprobat aplicarea regimului de taxare inversa pentru livrarea si achizitia anumitor produse pe teritoriul national, caz in care obligat la plata taxei este beneficiarul. Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153.

Astfel, prin O.U.G. nr. 54 din 23 iunie 2010, la alineatul (2) al articolului 160 ?Masuri de simplificare? s-a introdus litera c) care se refera la?livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie, astfel cum sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Totusi, in prezent, desi prevederea exista in actul normativ mentionat, acest regim de taxare inversa nu poate fi aplicat nici la aceasta data, din doua motive care rezulta in mod evident chiar din textul ordonantei de urgenta, astfel:

 prevederile art. I pct. 3 ?livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie??? se aplica incepand cu a 10-a zi urmatoare comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru aplicarea acestor prevederi, pana la data de 31 decembrie 2011. Aceasta data nu este certa nici acum la momentul publicarii oficiale a O.U.G. deoarece se face precizarea ca Ministerul Finantelor Publice va posta pe site-ul sau oficial www.mfinante.ro data comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii.

 in textul de lege de la articolul 160 alineatul 2 litera c) cu privire la ?livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie??, se face trimitere la un ordin al ministrului finantelor publice, emis la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Acest act normativ normative nu exista la aceasta data, iar elaborarea acestuia, in mod sigur este conditionata de primirea aprobarii derogarii din partea Consiliului Uniunii Europene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016