Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL: ANAF actualizeaza procedura de administrare a grupului fiscal unic pentru TVA

02-Nov-2016
2075

Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic, dar aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar daca persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite.

Prin Normele Metodologice de aplicare a Titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost eliminata conditia ca din grupul fiscal unic sa faca parte doar contribuabili administrati de catre acelasi organ fiscal.

Totodata, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competente speciale ale organului fiscal central, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a stabilit ca organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic, este competent sa administreze obligatiile fiscale datorate de toti membrii grupului.

De asemenea, s-au modificat si regulile de intocmire a primului decont de TVA de catre membrii grupului fiscal dupa iesirea acestora din grup, respectiv la operatiunile care se inscriu in decont. in acest context, procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, aprobata anterior prin OPANAF nr. 607/2013, trebuie actualizata, astfel ca s-a intocmit "Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare".

ANAF continua sa modifice procedurile pentru a asigura contribuabililor un cadru de administrare fiscala unitara si cat mai simpla.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016