
Raportul Special
realizat de specialisti
In Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 0005, din 7 ianuarie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 3781/2019. Acesta prevede principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dar si reglementarea unor aspecte contabile.
Art. 1. -
Potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (4) din aceeasi lege au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Art. 2. -
Prezentul ordin se aplica de catre entitatile prevazute la art. 3 si 4.
Art. 3. -
Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele al caror exercitiu financiar difera de anul calendaristic, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4. -
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Art. 5. -
(1) Retratarea, inregistrarea in contabilitate a rezultatelor acesteia, intocmirea balantei de verificare si a situatiilor financiare anuale, respectiv a raportarii contabile anuale, de catre societatile ale caror valori mobiliare au fost admise la tranzactionare in cursul exercitiului financiar 2019 se efectueaza potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pentru exercitiul financiar al anului 2019, societatile ale caror valori mobiliare au fost admise la tranzactionare in cursul exercitiului financiar 2019 intocmesc situatiile financiare anuale individuale in baza IFRS prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata in baza Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) incepand cu exercitiul financiar al anului 2020, societatile ale caror valori mobiliare au fost admise la tranzactionare in cursul exercitiului financiar 2019 tin contabilitatea in baza prevederilor IFRS.
Art. 6. -
(1) Pentru scopuri contabile, entitatile pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, in conditiile prevazute la art. 27 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute in anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentul ordin sau anexa nr. 3, dupa caz.
(3) Entitatile prevazute la alin. (2) intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) La intocmirea, de catre entitatile prevazute la alin. (2), a situatiilor financiare anuale sunt avute in vedere prevederile reglementarilor contabile aplicabile.
Art. 7. -
(1) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. in situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente.
(2) Potrivit art. 5 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European nu intocmesc situatii financiare anuale pentru propria activitate.
Art. 8. -
Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite in intelesul acestuia entitati.
Art. 9. -
(1) Potrivit prevederilor art. 36 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, in structura prevazuta in anexa nr. 2.
(2) Sistemul de raportare contabila anuala cuprins in anexa nr. 2 se aplica, de asemenea, si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in conditiile prevazute la art. 7.
Art. 10. -
(1) Se aproba structura formularelor "Date informative" (cod 30) si "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), prevazute in anexa nr. 4 care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Situatiile financiare anuale intocmite potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic vor fi insotite de formularele prevazute la alin. (1).
Art. 11. -
Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie avand in vedere, pe langa reglementarile contabile aplicabile acestora, si prevederile generale cuprinse la pct. I subpct. 1.3 din anexa nr. 1.
Art. 12. -
Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara, intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie avand in vedere pe langa reglementarile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la pct. I subpct. 1.4 si 1.5 din anexa nr. 1.
Art. 13. -
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza, dupa cum urmeaza:
- La punctul 51, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) Prevederile prezentului punct referitoare la inregistrarea ajustarilor pentru deprecierea creantelor si la inregistrarea provizioanelor se pot aplica si cu ocazia raportarilor periodice intocmite potrivit legii. O asemenea metoda de recunoastere trebuie aplicata consecvent de la o perioada de raportare la alta."
Art. 14. -
Dupa punctul 20 din Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 897/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 711 si 711 bis din 22 septembrie 2015, se introduc doua noi puncte, punctele 201 si 202, cu urmatorul cuprins:
"
201. La intocmirea protocolului de predare-primire, societatea absorbanta se asigura ca societatea absorbita si-a indeplinit obligatiile prevazute de lege, referitoare la intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale, stabilite prin legea contabilitatii.
202. in cazul in care societatea absorbita exista din punct de vedere legal la finele exercitiului financiar de raportare, aceasta are obligatia intocmirii si depunerii situatiilor financiare prevazute de lege. Daca societatea absorbita este radiata in perioada cuprinsa intre data la care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si termenul de depunere a acestora, prevazut de legea contabilitatii, aceste situatii vor fi depuse inainte de incetarea existentei societatii absorbite."
Art. 15. -
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 10/2019 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice si pentru reglementarea unor aspecte contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 35 din 14 ianuarie 2019, cu exceptia art. 13 din ordinul mentionat.
Art. 16. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Cerinte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale, conform Ordinului 4268/2022Softul de operare SAGA. Facilitati pe care trebuie sa le stie toti contabilii!Situatii financiare 2024. Anumite persoane trebuie sa depuna, pe langa bilant, si Declaratia de trezorerieParticularitati privind activitatea unor asociatii constituite in baza unor legi specialeCorectarea evidentei contabile. Greseli semnificative aferente exercitiilor financiare precedenteUltimele articole
Conform OUG 138/2024, situatiile financiare anuale trebuie sa contina si semnatura reprezentantului legal al companieiDeclaratia de trezorerie se depune, de ONG-uri, odata cu bilantul anual. Ce schimbari propune ANAFSITUATII FINANCIARE ANUALE 2025. PDF-ul inteligent a fost actualizat pentru toate firmele, cu exceptia microentitatilorLegea contabilitatii 82/1991, modificata prin OUG 138/2024. 6 schimbari importanteSITUATII FINANCIARE ANUALE: Pana cand vor fi depuse de firme si ONG-uri in 2025Articole similare
Raportari contabile la 30 iunie 2023: 5 aspecte utile pentru contribuabiliRAPORTARI CONTABILE SEMESTRIALE: Structura si modul de completare a raportarilor contabile la 30 iunie 2023RAPORTARI CONTABILE SEMESTRIALE: Amenzile pentru nedepunerea documentelor la termenul legal pot ajunge pana la 4.500 lei, in functie de perioada de intarzierePrevederile aferente raportarii contabile semestriale pentru unitatile bancareDeclaratii electronice in august 2014. Ce formulare se depun la Fisc?Ultimele articole
Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2023 se completeaza in lei sau in euro?RAPORTARI CONTABILE SEMESTRIALE: Anumite firme vor transmite documentele exclusiv ONLINE, pana pe 16 august 2023Componenta cifrei de afaceri prezentata in raportarea contabila semestrialaIntocmire raportare semestriala iunie 2012 cifra de afaceri 35.000 euroArticole similare
OMFP nr. 3781/2019: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anualeOMFP nr. 3781/2019: Sistemul de raportare contabila anuala la 31 decembrieIndrumare privind obligatiile fiscale: ANAF SUSPENDA intalnirile cu contribuabilii (martie 2020)Sfaturi de la experti
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA