Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OG 16/2022 a adus peste 60 de modificari in Codul Fiscal, iar cele mai multe vizeaza taxarea firmelor si a persoanelor fizice

10-Aug-2022
5226
OG 16/2022 a adus peste 60 de modificari in Codul Fiscal, iar cele mai multe vizeaza taxarea firmelor si a persoanelor fizice

Ne confruntam cu cea mai spectaculoasa modificare a Codul fiscal din ultimii ani!

OG nr. 16/2022 nu a iertat nimic si a modificat practic toate domeniile majore referitoare la taxarea companiilor si a persoanelor fizice. Astfel, avem prevederi noi privind:

1. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
2. Impozitul pe profit
3. Impozitul pe venit
4. Contributia de asigurari sociale (CAS)
5. Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
6. Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti


7. TVA
8. Accize
9. Impozite si taxe locale

In total sunt peste 60 de modificari concrete, punctuale, care vizeaza cam tot:
-majorarea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite dupa 1 ianuarie 2023
-scutirea de impozit in sectorul constructiilor
-contributiile sociale in cazul contractelor part-time
-aplicarea cotei reduse de TVA in cazul livrarii de locuinte
-plafonul cifrei de afaceri pentru acceptarea platilor cu cardul etc. 

Sunt modificari extrem de dificil de gestionat, dar nu trebuie sa va faceti griji.

Lucrarea de ultima ora Noutatile Codului fiscal. Recomandari pentru optimizare fiscala limpezeste impecabil continutul extrem de stufos al OG nr. 16/2022. Ea va ofera explicatii, recomandari si studii de caz legate de noile prevederi, astfel incat implicatiile acestor prevederi pentru dvs. sa fie intelese pe deplin.

Da, doresc lucrarea despre modificarile aduse Codului fiscal! Click>>

Cele mai spectaculoase modificari vizeaza sistemul de impozitare a microintreprinderilor!
a) Aplicarea acestui sistem de impozitare devine optionala;
b) Plafonul pentru aplicarea sistemului scade de la 1.000.000 euro la 500.000 euro;
c) Sunt introduse 3 conditii noi pentru incadrarea ca microintreprindere;
d) Sunt introduse 4 categorii noi de persoane juridice care nu pot aplica acest sistem de impozitare;
e) Se aplica reguli noi pentru iesirea din acest sistem de impozitare;
f) Se precizeaza ordinea de scadere din impozit a facilitatilor fiscale;
Etc.

Subiectul este foarte interesant (multi agenti economici vor sa plateasca doar 1% impozit pe venit), dar si foarte sensibil, data fiind multitudinea de conditii puse de legiuitor.

Una dintre aceste conditii, de exemplu, este ca firmele incadrate ca microintreprinderi sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multi angajati part-time ale caror fractiuni de norma insumate sa fie echivalentul unei norme intregi.

Doar ca de la 1 august 2022, conform aceleiasi OG nr. 16/2022, pentru acesti angajati part-time se platesc contributii la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de salariul trecut in contract, ceea ce poate anula avantajul impozitarii ca microintreprindere!

Gasiti explicatii complete in Noutatile Codului fiscal. Recomandari pentru optimizare fiscala.

Da, doresc lucrarea despre modificarile aduse Codului fiscal! Click>>

Alte modificari majore!
1. Cota de impozitare pentru dividendele distribuite dupa 1 ianuarie 2023 creste de la 5% la 8%. Nu conteaza daca aceste dividende sunt aferente anului 2022 sau anilor anteriori.
2. Persoanele fizice care desfasoara activitati sezoniere in HoReCa nu mai sunt scutite de impozit pentru veniturile astfel obtinute.
3. Scutirea de impozit pe venit pentru constructii, agricultura si productie alimentara nu se mai aplica pentru venituri de pana la 30.000 de lei, ci doar pentru cele de pana la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut care depaseste 10.000 lei nu mai beneficiaza de faclitati fiscale (prevederea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2022).
4. In cazul PFA, II, IF si al profesiilor liberale, plafonul pentru trecerea de la impozitare pe baza de norme de venit la sistemul real scade de la 100.000 euro la 25.000 euro.
5. Veniturile din jocurile de noroc platite incepand cu 1 august 2022 se impoziteaza prin retinere la sursa. Impozitul datorat se determina la fiecare plata, prin aplicarea unui barem de impunere pentru sume sub 10.000 lei, intre 10.000 si 66.750 lei, respectiv peste 66.750 lei.
6. Incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, in cazul contractelor part-time procentele CAS si CASS nu se mai aplica asupra salariului brut prevazut in contract, ci asupra salariului minim brut pe economie (2.550 lei).
7. Cazarea si serviciile de restaurant revin la cota de TVA de 9%.
8. De la 1 ianuarie 2023 se modifica conditiile pentru aplicarea cotei reduse de 5% in cazul livrarii de locuinte. Se introduce un nou plafon (600.000 lei).
9. Se simplifica modul de calcul al impozitelor locale, atat in cazul impozitului pe cladirile rezidentiale, cat si nerezidentiale.
10. Incepand cu 1 ianuarie 2023 se abroga Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.

Toate aceste modificari, de fapt TOATE modificarile aduse de OG nr. 16/2022, sunt explicate in detaliu in lucrarea Noutatile Codului fiscal. Recomandari pentru optimizare fiscala pe care v-o oferim, cu accent pe elementele de noutate si pe consecintele lor pentru contribuabili.

Sunt prezentate comentarii ample si sfaturi utile, sunt subliniate aspectele obligatoriu de retinut, sunt inserate liste recapitulative cu forma finala a conditiilor de indeplinit etc. Fiecare modificare beneficiaza de explicatii complete, intr-o forma succinta si foarte usor de urmarit. Aveti avantajul ca intelegeti si retineti dintr-o privire tot ce este important. 

Da, doresc lucrarea despre modificarile aduse Codului fiscal! Click>>

De ce trebuie sa aveti lucrarea Noutatile Codului fiscal. Recomandari pentru optimizare fiscala?

OG nr. 16/2022, considerata de unii specialisti ca fiind ordonanta suprataxarii veniturilor companiilor, dar si ale persoanelor fizice, vine cu o avalansa de modificari si completari serioase ale Codul fiscal. Nu am mai avut de mult schimbari atat de numeroase si cu impact atat de extins asupra mediului de afaceri.

Lucrarea pe care v-o punem la dispozitie reuseste sa aduca lumina asupra acestor schimbari si sa raspunda in avans tuturor nedumeririlor pe care le puteti avea. Ca urmare, nu veti astepta sa va loviti de aceste nedumeriri, veti sti de la bun inceput ce aveti de facut. Economia de timp va fi substantiala, siguranta – totala, iar riscul de amenzi – zero!

Comandati AICI>>

Dati click acum pe butonul de comanda de mai jos, completati formularul cu datele dvs., achitati suma si primiti in cel mai scurt timp username-ul si parola de acces la continutul lucrarii!

Da, doresc lucrarea despre modificarile aduse Codului fiscal! Click>>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016