Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ONG. Emitere facturi pentru prestari servicii. Cum tratam operatiunile in valuta?

11-Oct-2016
13357

In analiza de mai jos, facem referire la un ONG fara activitate economica si care a emis o factura reprezentand prestari servicii culturale catre o organizatie straina. Factura este in moneda statului strain deoarece asa a fost prevazut in contractul incheiat cu acestia. Tot in moneda straine este si suma incasata.

Vom vedea daca ONG-ul are dreptul sa emita si sa incaseze in respectiva moneda straina sau daca trebuie anulata factura si intocmita in lei. De asemeneam, vom vedea ce demersuri ar trebui parcurse la ANAF daca factura ramane in valuta, daca aceste servicii se incadreaza la venituri din activitati economice, precum si ce nota contabila trebuie intocmita pentru aceste servicii.

1. Emiterea unei facturi pentru prestari servicii de catre o ONG, conduce la inregistrarea de venituri din prestari servicii, care reprezinta activitate economica.

2. Potrivit pct. 2 din OMFP 1969/2007 contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta.

Potrivit pct. 123 din ordinul mentionat conturile la banci cuprind disponibilitatile in lei si valuta.
Contabilitatea disponibilitatilor in valuta aflate in banci/casierie si a miscarii acestora, se tine distinct (analitice distincte) pentru activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice.



Pct. 125 din ordinul mentionat prevede la alin. (1) ca operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul zilei, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
Un ONG poate desfasura activitati cu parteneri externi si poate inregistra in contabilitate operatiuni in valuta.

Inregistrarea se face in lei la cursul BNR valabil in ziua efectuarii operatiei. Factura este corect emisa in forinti, similar si incasarea acesteia intr-un cont deschis in forinti.

3. Pentru activitatea economica ONG -ul devine platitoare de impozit pe profit, determinat in conditiile prevazute de art. 15 din Codul Fiscal. In acest scop va depune formularul 010 in vederea luarii in evidenta ca platitor de impozit pe profit.

Anual se va depune declaratia 101 pana pe data de 25 februarie a anului urmator.

4. Realizarea unei prestari intracomunitare de servicii conduce la obligatia inregistrarii in scopuri speciale de TVA.

Potrivit art. 317 din Codul Fiscal are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;

In masura in care beneficiarul serviciilor este o persoana impozabila, ONG-ul are obligatia inregistrarii in scopuri speciale de TVA conform art. 317 din Codul Fiscal si sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari.
Pentru operatiunile efectuate in Romania, ONG-ul nu devine platitor de TVA, ca urmare a acestei inregistrari.

5.Inregistrarea facturii de prestari servicii
411 = 704 - la cursul BNR

Incasarea facturilor la un curs mai mare decat cel de la data emiterii facturii
5124 = %
411
765

Incasarea facturilor la un curs mai mic decat cel de la data emiterii facturii
% = 411
5124
665

Atentie!
Pentru veniturile primite din Ungaria, se retine la sursa, impozit pe venitul nerezidentilor. Pentru a nu se retine un astfel de impozit la sursa este necesara prezentarea certificatului de rezidenta fiscala in Romania, catre partenerul din Ungaria.

In aceste conditii se aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Ungaria si nu se retine impozit

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016