Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiuni neimpozabile in Romania. Implicatii fiscale TVA in alt stat membru

08-Iul-2021
6330
Operatiuni neimpozabile in Romania. Implicatii fiscale TVA in alt stat membru

O societate din Romania cu cod de tva achizitioneaza marfa din Germania. Firma din Romania factureaza marfa la o firma din Republica Moldova. Marfa pleaca din Germania direct in Franta unde se face vama. Ce implicatii sunt din punct de vedere tva?

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

In primul rand, de retinut este faptul ca cele doua operatiuni efectuate de catre societatea din Romania nu sunt impozabile in Romania deoarece nu au locul in Romania. In acest context, am in vedere prevederile articolului 268, alin. (1) conform carora, pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele patru conditii:
operatiunile care reprezinta sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau cu o prestare de servicii in sensul art. 270 272 din Codul fiscal sa fie efectuate cu plata;
locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie realizata de o persoana impozabila, definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 3 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 268, adoptate prin H.G. nr. 1 din 6 ianuarie 2016
Daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania.

Deci, cele doua operatiuni sunt neimpozabile in Romania.

In situatia prezentata, societatea B din Romania realizeaza pe teritoriul Germaniei doua operatiuni care au locul in Germania:
o achizitie taxabila in Germania. Avand in vedere faptul ca societatea A din Germania nu poate face dovada ca bunurile respective sunt livrate/expediate/transportate de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul oricarui alt stat membru, pe numele cumparatorului B cu sediul activitatii economice in Romania, la facturare, furnizorul din Germania colecteaza TVA in favoarea autoritatii fiscale din Germania deoarece, in lipsa unui document de transport, de exemplu un CMR, nu poate considera ca efectueaza o livrare intracomunitara scutita de TVA in Germania, chiar daca primeste din partea cumparatorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania. Practic, in situatia prezentata, furnizorul A din Germania efectueaza o livrare taxabila (livrare locala) in Germania.
o livrare intracomunitara, scutita de TVA in Germania, daca:
se inregistreaza in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Germania similar prevederilor art. 316 alin. (6) lit. b) din Codul fiscal aplicabil in Romania pentru situatii similare
"Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa."
Inregistrarea in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Germania se efectueaza, fie direct, fie prin reprezentant fiscal desemnat in Germania, inainte de efectuarea livrarii intracomunitare de bunuri in Franta.

Din momentul inregistrarii TVA in Germania, persoana impozabila B din Romania este obligata sa respecte legislatia fiscala din Germania cu privire la evidenta fiscala a operatiunilor, emiterea facturilor si raportarea fiscala/informativa a operatiunilor care au locul in Germania.
primeste din partea cumparatorului C din Republica Moldova un cod de TVA,valid in sistemul VIES, emis de catre autoritatea fiscala din Franta pe teritoriul caruia bunurile urmeaza a fi expediate/transportate din Germania in Franta. In situatia in care se inregistreaza in scopuri de TVA in Germania, dar nu primeste un cod de TVA valid in sistemul VIES de la cumparatorul din Rep. Moldova, persoana impozabila din Romania trebuie sa colecteze TVA in Germania, pentru autoritatea fiscala din Germania.
Daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Germania, societatea B din Romania va avea si dreptul de deducere pentru suma TVA deductibila inscrisa in factura emisa de catre furnizorul A din Germania.

Deci, in situatia prezentata, cele doua operatiuni nu reprezinta pentru societatea B din RO:
o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, motiv pentru care nu se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427;
o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere in Romania conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
In al doilea rand, de retinut este faptul ca pentru bunurile livrate din Germania in Franta nu se efectueaza vama deoarece in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri nu poate fi vorba despre punerea in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul comunitar, aceste bunuri circuland deja pe teritoriul comunitar, dintr-un stat membru, in alt stat membru.

De exemplu, prin Codul fiscal aplicabil in Romania, livrarea intracomunitara de bunuri este definita prin art. 270 alin. (9) conform caruia "Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora."

Vama s-ar efectua in situatia in care bunurile ar fi expediate de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Republicii Moldova, caz in care tranzactia ar reprezenta:
pentru societatea B din Romania un export de bunuri in Germania;
pentru societatea C din Rep. Moldova: un import de bunuri in Rep. Moldova.
In situatia in care societatea B din Romania isi asuma riscul de a nu se inregistra in scopuri de TVA in Germania, inainte de realizarea celor doua operatiuni cu locul in Germania, societatea B din Romania trebuie sa raporteze cele doua operatiuni neimpozabile in Romania doar prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
achizitia la randul 30 alocat pentru Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile . Achizitia se raporteaza la valoarea totala a facturii emise pe numele sau de catre furnizorul A din Germania, dar fara a avea dreptul sa beneficieze de restituirea TVA din partea autoritatii fiscale din Germania prin formularul cod 318 "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal", cod MFP 14.13.03.02/18, reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 2810 din 29 septembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania;
livrarea in Franta la randul 3 alocat pentru Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), , fara report la randul 3.1.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Operatiuni neimpozabile in Romania. Implicatii fiscale TVA in alt stat membru":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016