
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
O data la patru ani, toti operatorii economici vor trebui sa faca audit energetic pe intreg conturul de consum energetic, prevede un proiect de Ordonanta de Urgenta pus in dezbatere publica de Ministerul Energiei. Exceptie vor face intreprinderile mici si mijlocii.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede modificarea Legii 121/2014 privind eficienta energetica.
“In contextul solicitarilor Comisiei Europene de a transpune complet si de a implementa corect prevederile Directivei 2012/27/UE privind eficienta energetica a fost elaborat prezentul proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica. Prin acest proiect se propune modificarea sau completearea alin. (1) al art. 6, lit. a) de la alin. (1) al art. 9, alin. (5) al art. 9, alin. (4) al art. 10, alin. (4) al art. 14 si alin. (6), (15)-(17) ale art. 15 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica”, se arata in anuntul facut de Minister.
Asadar, pentru a evita o posibila declansare a unei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana, autoritatile romane s-au angajat sa modifice Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, prin intermediul scrisorii de raspuns la solicitarea Comisiei Europene nr. SG(2018)D/20282;C(2018)7103, pana la data de 1 septembrie 2019.
Extras din Proiectul de Ordonanta de Urgenta
Articol unic – Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 privind eficienta energetica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 574 din 1 august 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:
(...)
3. Litera a) de la alineatul (1) al articolului 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) sa efectueze o data la 4 ani un audit energetic pe intregul contur de consum energetic; auditul este elaborat de o persoana fizica sau juridica autorizata in conditiile legii si sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice;
4. Alineatul (5) al articolului 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) Operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie sub 1.000 tone echivalent petrol pe an, cu exceptia IMM-urilor, sunt obligati sa intocmeasca la fiecare 4 ani un audit energetic pe intreg conturul de consum energetic; auditul este realizat de o persoana fizica sau juridica autorizata in conditiile legii si sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice.
5. Alineatul (6) al articolului 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(6) Auditul energetic realizat pe intregul contur de consum energetic al unui operator economic, la termenul stabilit de alin. (1), lit. a) include bilanturile energetice realizate pe toate contururile de consum energetic ale operatorului economic si respecta criteriile minime pentru auditurile energetice, inclusiv pentru cele desfasurate ca parte a sistemelor de gestionare a energiei conform Anexei nr.4. Auditurile energetice se realizeaza pentru toate tipurile de purtatori de energie care intra in conturul de consum energetic.
6. Alineatul (4) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) in cazul in care incalzirea, racirea sau apa calda pentru o cladire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizata cu energie termica sau de o sursa centrala care alimenteaza mai multe cladiri este obligatorie montarea contoarelor de energie termica sau de apa calda in punctele de delimitare/separare a instalatiilor din punctul de vedere al proprietatii sau al dreptului de administrare.
7. Dupa alineatul (6) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
(7) Prevederile alin. (5) se aplica si imobilelor de tip condominiu dotate cu o sursa centrala de incalzire/racire sau alimentate de la o sursa centrala deservind mai multe cladiri.
(...)
10. Alineatele (15)-(17) ale articolului 15 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(15) ANRE aproba reguli de participare a raspunsului la cerere la piata angro si cu amanuntul de energie electrica, alaturi de furnizorii de energie electrica.
(16) ANRE stabileste, in reglementarile tehnice si comerciale, reguli prin care operatorul de transport si de sistem si operatorii de distributie achizitioneaza in mod nediscriminatoriu servicii de sistem si servicii de echilibrare de la furnizorii de raspuns la cerere, inclusiv prin agregatorii energetici, in functie de capacitatea tehnica a clientilor respectivi, cu mentinerea sigurantei in functionare a retelelor electrice.
(17) Pentru a promova participarea raspunsului la cerere la pietele de servicii de sistem, operatorul de transport si de sistem si operatorii de distributie au obligatia de a stabili modalitatile tehnice privind participarea acestora la respectivele piete, pe baza capacitatilor de raspuns la cerere, pe care le supun avizarii ANRE. La elaborarea regulilor tehnice mentionate, operatorul de transport si de sistem si operatorii de distributie colaboreaza cu furnizorii de raspuns la cerere si cu agregatorii energetici.
(…)
Consultati pe site-ul Ministerului Energiei proiectul de Ordonanta de Urgenta.
Citeste si:
Proiect de modificare a Codului Fiscal: Firmele, obligate sa aloce bani pentru sponsorizari!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<