
Raportul Special
realizat de specialisti
ORDIN 1965 /2015 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata
In temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare, al art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
ART. I
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32 din 15 ianuarie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Se aproba modelul si continutul formularului «Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal» (098), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/tva, prevazut in anexa nr. 7.
(2) Instructiunile de completare a formularului mentionat la alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. 8.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(3) Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului mentionat la alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. 9."
2. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - Anexele nr. 1-9 fac parte integranta din prezentul ordin."
3. Dupa anexa nr. 6 se introduc trei noi anexe, anexele nr. 7-9, al caror continut este prevazut in anexele nr. 1-3, care fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. III
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei si Directia generala de administrare a marilor contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Gelu-stefan Diaconu
Bucuresti, 24 iulie 2015.
Nr. 1.965.
INSTRUCtIUNI
de completare a formularului (098) "Cerere de inregistrare in
scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1)
lit. a) din Codul fiscal"
Cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, denumita in continuare cerere (formular 098), se completeaza si se depune de catre societatile care se infiinteaza in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.
Cererea se depune de catre solicitant, in calitate de reprezentant legal al societatii pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, de catre un asociat al acesteia sau alta persoana imputernicita, potrivit legii, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata.
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului.
Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
A. DATE DE IDENTIFICARE A PERSOANEI IMPOZABILE
Randul 1. Denumire
Se completeaza cu denumirea societatii pentru care a fost depusa cererea de inmatriculare in registrul comertului si pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Randul 2. Sediul social declarat cu ocazia inmatricularii in registrul comertului
Se completeaza cu adresa sediului social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului.
B. SOLICITANT, iN CALITATE DE:
Se marcheaza cu "X" calitatea de "Reprezentant legal", in situatia in care cererea este completata de reprezentantul legal al societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului sau de catre alta persoana imputernicita sa o reprezinte, potrivit legii.
Se marcheaza cu "X" calitatea de "Asociat", in situatia in care cererea este completata de unul dintre asociatii societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului.
Se marcheaza cu "X" rubrica "Act constitutiv", in situatia in care calitatea de reprezentant legal sau asociat rezulta din actul constitutiv al societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului.
in situatia in care calitatea de reprezentant legal al societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului rezulta dintr-un alt document, se inscriu numarul si data imputernicirii.
Rubrica "Date de identificare" se completeaza cu datele de identificare ale solicitantului.
C. TAXA PE VALOAREA ADaUGATa
Se completeaza de catre societatile care se infiinteaza in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Randul 1. Se estimeaza cifra de afaceri preconizata a se realiza in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic din operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, din operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, conform art. 145 alin. (2) lit. b) si d) din Codul fiscal, din operatiuni scutite cu drept de deducere si scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Randul 2 se marcheaza cu "X" datorita obligativitatii inregistrarii in scopuri de TVA ca urmare a declararii unei cifre de afaceri egale cu/mai mare decat plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei.
Randul 3 se marcheaza cu "X" in cazul in care se opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi cifra de afaceri declarata este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal.
Randul 4. Perioada fiscala
Se marcheaza cu "X" perioada fiscala care urmeaza a fi utilizata pentru taxa pe valoarea adaugata.
Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul prevazut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii. in caz contrar sau in situatiile prevazute la art. 156^1 alin. (6^1) si (6^2) din Codul fiscal, va depune deconturi lunare.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Majorare capital social si cesiune parti sociale - tratament contabil si fiscalCe documente vor insoti Declaratia 088 de la 1 august?ANAF propune modificari ale formularelor 091 si 098Buletin ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala din perioada 3-9 aprilie 2017OUG 46/2015 pentru stabilirea unor masuri financiare si pentru MODIFICAREA si completarea unor acte normativeUltimele articole
Capital social. 5 etape pentru majorarea capitalului social din profit nerepartizatMijloace fixe. Poti modifica durata de utilizare a mijloacelor fixe?Impozitul pe constructii 2025. Ce schimbari au fost aduse prin OUG 21/2025Impozitul pe constructii. Bonificatie de 10% pentru firmele care achita impozitul pana pe data de 25 maiTaxa pe stalp. Este OBLIGATORIE MODIFICAREA vectorului fiscal pana pe 31 MARTIE 2025?Articole similare
Schimbarea perioadei fiscale la TVA. Vezi ce declaratii se depunAchizitii de servicii intracomunitare de catre neplatitor de TVA. Ce obligatii are firma romana?Articole similare
Ordinul 17/2015. Conditionarea inregistrarii in scopuri de TVACare este procedura de depunere a formularului 098 - inregistrare in scopuri de TVA?Modificari FORMULAR 098 si formular 088 potrivit OPANAF 1965/2015 si OPANAF 1966/2015Contribuabilii care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA vor avea mai putine documente de depus. A fost ELIMINATA declaratia 098Noi criterii pentru inregistrarea societatilor in scopuri de TVAUltimele articole
Ordinul 239/2021. Noi prevederi pentru inregistrarea in scopuri de TVACe presupune inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune?ANAF propune modificari ale formularelor 091 si 098Firmele vor respecta reguli noi din decembrie 2011Articole similare
Schimbari fiscale pe care trebuie sa le ia in considerare firmele la final de an, cu aplicare din 1 ianuarie 2023Factori de care depinde calculul taxei a autorizare a concentrarilor economiceANAF propune o noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (Proiect de Ordin)Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2023Ce este mecenatul si ce trebuie sa stii despre actiunea de mecenat din punct de vedere fiscalUltimele articole
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Bilant contabil: Cum raportati CIFRA DE AFACERI in F20 pentru livrari interne si externeIMCA vs. Impozitul pe Profit: Cum se regularizeaza impozitele in 2025Depunere bilant anual 2025. Cand si cum se face incadrarea firmelor in criteriile de marimeImpozit micro. Cotele de impozitare de 1% si de 3% se calculeaza din nou, in fiecare an?Articole similare
Ce declaratii se depun in martie 2018 si care sunt termenele de depunereControale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustAtentie la Formularul 092 care trebuie depus pana la 7 decembrie!Ce declaratii depunem pentru suspendarea activitatii societatiiOrdinul 981/2024. Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a unor impoziteUltimele articole
Sistemul e-TVA. 3 lucruri importante pe care sa le aiba in vedere firmele din 2025D205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. Instructiuni de completareFacturile simplificate B2B si B2C vor trebui transmise in E-Factura incepand cu 2025SAF-T: D406 pentru luna decembrie 2024 trebuie depusa pana 31 ianuarie 2025Reminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA