
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Prin Ordinul 1779/2022 au fost modificate Normele privind aplicarea scutirii de TVA prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j), k),l),m) si n) din Legea nr. 227/2015 si la si la art. X si XI din Acordul ratificat prin Legea nr. 260/2002.
Ordinul 1779/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 4.146/2015 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j), k),l),m) si n) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002.
Modificari:
1. Potrivit art. 294 alin. (1) lit. l^2) din Codul fiscal, sunt/este scutite/scutita de taxa pe valoarea adaugata livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii catre alt stat membru decat Romania, destinate fortelor armate ale oricarui alt stat membru decat statul membru de destinatie, in scopul utilizarii de catre fortele armate respective sau de catre personalul civil care le insoteste ori pentru aprovizionarea popotelor sau a cantinelor acestora, atunci cand fortele armate respective participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune (PSAC).
2. Potrivit art. 294 alin. (1) lit. l^1) din Codul fiscal, sunt/este scutite/scutita de taxa pe valoarea adaugata livrarea de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarea de servicii efectuate in Romania, destinate fie utilizarii de catre fortele armate ale altor state membre sau de catre personalul civil care le insoteste, fie aprovizionarii popotelor sau cantinelor acestora, atunci cand fortele armate respective participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune (PSAC).
3. Prin organ fiscal care deserveste persoanele scutite, in sensul prezentelor norme, se intelege Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, administratiile judetene ale finantelor publice sau administratiile sectoarelor 1-6 ale finantelor publice, dupa caz, in a caror raza teritoriala isi are sediul/resedinta solicitantul sau, dupa caz, isi desfasoara activitatea ori are loc actiunea pentru care se solicita aplicarea scutirii de taxa.
4. Scutirea directa de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza prin facturare fara taxa pe valoarea adaugata de catre furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii, in favoarea persoanelor scutite stabilite in Romania.
5. Persoanele scutite stabilite in Romania, prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4^2), (5) si (7), pot beneficia de scutire directa pe baza unui certificat valabil care atesta ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Exemplarul original al certificatului de scutire se transmite furnizorului/prestatorului pentru a justifica aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata. in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile telefonice, livrarile de energie electrica, termica, precum si pentru serviciile de inchiriere sau leasing, certificatul de scutire este valabil pentru o perioada de 12 luni consecutive, in limita valorii inscrise in acesta si, dupa caz, in formularul de comanda anexat.
In cazul depasirii valorii inscrise in certificatul de scutire pentru aceste livrari/prestari se va solicita autentificarea unui nou certificat sau, dupa caz, pentru diferenta respectiva se poate solicita restituirea taxei conform procedurii descrise la pct. 2.2. Furnizorul/Prestatorul va aplica scutirea de TVA pentru toate facturile privind livrari de bunuri sau prestari de servicii care se efectueaza continuu, emise in perioada de valabilitate a certificatului.
6. Pentru inchirierea sau leasingul de bunuri imobile, prestatorii aplica scutirea de TVA cu drept de deducere pe baza certificatului de scutire valabil prezentat de persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (2), (4^2), (5) si (7) si, respectiv, pe baza formularului de comanda prezentat de persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (4).
Prestatorii care nu primesc un certificat de scutire valabil de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), (4^2), (5) si (7) si, respectiv, un formular de comanda de la persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (4) aplica fie scutirea de TVA fara drept de deducere prevazuta la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, fie regimul de taxare in cazul in care au optat conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal pentru taxarea operatiunilor de inchiriere sau leasing de bunuri imobile.
7.Formularul certificatului care trebuie completat de persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4^2), (5) si (7) va fi solicitat de la autoritatile fiscale care le deservesc. Certificatul de scutire si, dupa caz, formularul de comanda anexat la acesta se completeaza in 3 exemplare sau, dupa caz, in 4 exemplare de catre contractantii fortelor Statelor Unite ale Americii, pe fiecare furnizor/prestator de la care persoanele scutite urmeaza sa efectueze cumparari.
Un exemplar al certificatului si, dupa caz, al formularului de comanda se retine de furnizor/prestator, un exemplar se retine de fortele Statelor Unite ale Americii in cazul contractantilor acestora, un exemplar ramane la emitent si un alt exemplar va fi pastrat de autoritatea fiscala care le deserveste.
Modelul certificatului de scutire pentru persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4^2) si (7) este prevazut in anexa nr. 1, iar pentru persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (5), modelul certificatului de scutire este prevazut in anexa nr. 2.
Pentru a vedea Anexele, click AICI>>
In situatia in care contractantii fortelor Statelor Unite ale Americii, care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, realizeaza catre fortele Statelor Unite ale Americii exclusiv livrari de bunuri si/sau prestari de servicii scutite conform prezentelor norme, nu au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata conform art. 316 din Codul fiscal.
8. In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4^2), (5) si (7), certificatul de scutire si, dupa caz, formularul de comanda care se anexeaza la acesta sunt valabile daca sunt autentificate prin semnare si stampilare de autoritatile competente din Romania. Autoritatile fiscale aplica certificatului un numar de ordine. Autoritatile din Romania competente sa autentifice certificatele de scutire si, dupa caz, formularele de comanda sunt:
a) in cazul persoanelor scutite prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4^2) si (7), autoritatea fiscala teritoriala din Romania care le deserveste;
b) in cazul persoanelor scutite prevazute la art. 1 alin. (5), fortele Statelor Unite ale Americii si autoritatea fiscala teritoriala care le deserveste.
9. Persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (4^2) solicita o adresa scrisa emisa de structura organizatoare a activitatilor de cooperare din cadrul Ministerului Apararii Nationale cu fortele armate ale statelor straine membre ale Uniunii Europene, care sa confirme ca acestea se afla in Romania in vederea participarii la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune, ori de cate ori este cazul;
10. Restituirea catre persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4), (4^2), (5) si (7) a taxei pe valoarea adaugata achitate, aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate in Romania, se aplica in cazul in care nu s-a aplicat scutirea directa prevazuta la art. 2, precum si in orice alte situatii in care nu se poate aplica scutirea directa.
11. Scutirea directa de la plata taxei pe valoarea adaugata pentru achizitiile efectuate din Romania de catre persoanele scutite, mentionate la art. 1 alin. (3), (4), (4^1) si (6), stabilite in alte state membre, se realizeaza prin facturarea fara taxa pe valoarea adaugata de catre furnizori/prestatori.
12. In cazul persoanelor mentionate la art. 1 alin. (4^1), scutirea se aplica pentru livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii catre alt stat membru decat Romania, destinate fortelor armate ale oricarui alt stat membru decat statul membru de destinatie, in scopul utilizarii de catre fortele armate respective sau de catre personalul civil care le insoteste ori pentru aprovizionarea popotelor sau a cantinelor acestora, atunci cand fortele armate respective participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Sustineti examenului de admitere la CECCAR 2015? Iata ce trebuie sa stiti!Cum sa obtineti SCUTIREA DE TVA in cazul exporturilor si livrarii intracomunitare de bunuri conform celor mai noi reglementari legislativeModificari cu privire la TVA: sinteza noilor prevederiSCUTIREA DE TVA conform OMFP 2148/2020. Cum o justifici legal? Conditii, documente, termene, solutiiANAF: Ordinul MFP nr. 518 privind scutirile de taxa pentru operatiuni extracomunitareUltimele articole
Inspectii fiscale ANAF: Ce deficiente au gasit inspectorii in sem. II 2022Propunere legislativa: Plafonul de SCUTIRE DE TVA va fi majorat la 450.000 leiFirme care testeaza angajatii periodic impotriva Covid-19. Testele achizitionate beneficiaza de scutirea TVA?Trimiterile extracomunitare cu valoare sub 150 de euro sosite in regim IOSS se vor ridica doar din oficiile cu asistenta vamalaPentru a evita dubla impunere, importul marfurilor declarate cu un numar valid de identificare in scopuri de TVA in IOSS este scutit de TVASfaturi de la experti
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<