Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 2079/2023. Au fost modificate formularele de inregistrare fiscala 010, 016, 013, 015, 700

18-Ian-2024
950
Ordinul 2079/2023. Au fost modificate formularele de inregistrare fiscala 010, 016, 013, 015, 700

Ordinul 2.079/2023 privind modificarea si completarea Ordinului 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 27 din 12 ianuarie 2024.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost reglementata obligatia de declarare si de plata a contributiilor pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii in sarcina persoanelor juridice romane, fie in calitate de detinatori ai autorizatiei de punere pe piata a medicamentelor, fie in calitate de reprezentanti legali ai detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor care nu erau persoane juridice romane.

Prin art. III pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2023 din 20 octombrie 2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul sanatatii s-a reglementat ca pot avea calitatea de reprezentant legal si dezmembramintele fara personalitate juridica ale societatilor care au administratia centrala ori sediul principal in alte state membre ale Uniunii Europene sau in state parte la Acordul privind Spatiului Economic European.

Ca urmare, obligatiile declarative si de plata ale detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor care isi desemneaza un reprezentant legal revin fie persoanelor juridice romane, fie dezmembramintelor fara personalitate juridica ale societatilor care au administratia centrala ori sediul principal in alte state membre ale Uniunii Europene sau in state parte la Acordul privind Spatiului Economic European. Dezmembramintele fara personalitate juridica pot fi, conform art. 44 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare.

Intrucat societatile care au administratia centrala ori sediul principal in alte state membre ale Uniunii Europene sau in state parte la Acordul privind Spatiului Economic European pot fi atat contribuabili nerezidenti care nu sunt prezenti in Romania, cat si contribuabili nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin intermediul unuia sau mai multor sedii permanente este necesara completarea formularelor de inregistrare fiscala utilizate de ambele categorii de contribuabili.

Potrivit art. 16 alin. (5) din Codul fiscal, contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.

Intrucat actuala formulare a sectiunii utilizate pentru exprimarea optiunii, cuprinsa in declaratiile de inregistrare fiscala, a condus la interpretari eronate din partea unor contribuabili, consideram necesara reformularea acesteia, pentru mai multa claritate.


Principalele modificari/completari ale formularelor de inregistrare fiscala:

Avand in vedere cele prezentate, este necesara modificarea unor formulare de inregistrare fiscala aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, cu modificarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

1. Formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”(010) si formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania” (016):

  • reformularea sectiunii utilizate pentru declararea, de catre platitorii de impozit pe profit, a optiunii pentru anul fiscal modificat, precum si pentru renuntarea la aceasta optiune.


2. Formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente” (013):

  • reformularea sectiunii utilizate pentru declararea, de catre platitorii de impozit pe profit, a optiunii pentru anul fiscal modificat, precum si pentru renuntarea la aceasta optiune;
  • completarea cu o sectiune noua, pentru declararea sau inregistrarea, dupa caz, a reprezentantelor contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente;
  • completarea sectiunii F „Date privind vectorul fiscal pentru alte impozite si taxe datorate” cu doua noi obligatii declarative: impozit pe reprezentanta si contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.


3. Formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania”(015):

  • completarea sectiunii E „Date privind vectorul fiscal pentru alte impozite si taxe datorate” cu o noua obligatie declarativa: contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.

Instructiunile de completare a formularului 015 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania” se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: Declaratia se depune in format print, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.


4. Formularul „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale” (700), intrucat acest formular se utilizeaza pentru declararea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, de catre toate categoriile de contribuabili este necesara:

  • completarea cu o sectiune noua, pentru declararea reprezentantelor de catre contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente;
  • reformularea sectiunii utilizate pentru declararea, de catre platitorii de impozit pe profit, a optiunii pentru anul fiscal modificat, precum si pentru renuntarea la aceasta optiune;
  • completarea sectiunii F „Date privind vectorul fiscal pentru alte impozite si taxe datorate” a capitolului V „Date privind sectiunile completate” cu o noua obligatie declarativa, impozit pe reprezentanta.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016