Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 3.055/2009. Reglementarea normativa privind recunoasterea unei cheltuieli

03-Mai-2011
4623

Cadrul normativ pentru recunoasterea unei cheltuieli este dat de pct. 262 din ordin, ce explica nu numai persoanelor cu studii si cunostinte contabile recunoasterea unei cheltuieli, ci si catre un public mai larg afectat de aceste situatii economice. Fata de reglementarea precedenta din Ordinul nr.1.752/2005 privind contabilitatea, actualul cadru normativ dezvolta comportamentul entitatii la realizarea unor instalatii pentru utilitati ce vor reveni detinatorilor de sisteme integrate la sfarsitul contractului.

Aceste lucruri trebuiesc intelese prin prisma Legii nr. 51/2006 privind serviciile de utilitati publice ce stabilesc anumite monopoluri si responsabilitati exclusive in seama autoritatilor publice locale.

Principiul general al legii stabileste detinerea si realizarea in conditie de monopol exclusiv in sarcina autoritatii locale a serviciilor de furnizare apa, alimentare cu energie termica, salubrizarea localitatii, servicii de deratizare, dezinsectie. Autoritatea locala pastreaza drepentruul de proprietate asupra infrastructurii dar poate concesiona efectuarea acestor servicii catre societati specializate.

Din punctul de vedere al ordinului, limbajul utilizat este unul accesibil utilizatorilor de informatii contabile, prin cheltuieli, actul normativ intelege:

?262. - (1) Cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:
- consumuri de stocuri si servicii prestate, de care beneficiaza entitatea;
- cheltuieli cu personalul;
- executarea unor obligatii legale sau contractuale etc.


(2) Cheltuielile efectuate de entitati pentru realizarea instalatiilor in vederea asigurarii utilitatilor (apa, energie electrica, gaze) necesare functionarii se inregistreaza in functie de natura acestora, pe cheltuieli ale perioadei, atunci cand in contractele incheiate cu
furnizorii de utilitati este prevazut ca acestea urmeaza sa treaca in proprietatea prestatorului serviciului sau lucrarii respective. In toate cazurile se vor avea in vedere clauzele cuprinse in contractele incheiate intre parti.
(3) Pierderile reprezinta reduceri ale beneficiilor economice si pot rezulta sau nu ca urmare a desfasurarii activitatii curente a entitatii. Acestea nu difera ca natura de alte tipuri de cheltuieli. In contul de profit si pierdere, pierderile sunt prezentate, de regula, la valoarea neta, exclusiv veniturile aferente, la elementul "Alte cheltuieli de exploatare".
(4) In cadrul cheltuielilor exercitiului financiar se cuprind, de asemenea, provizioanele, amortizarile si ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare reflectate.?

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016