
Raportul Special
realizat de specialisti
Regasiti mai jos Ordinul ANAF 2963/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata CASS a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor".
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2963/2015 pentru aprobarea procedurii de aplicare a Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, precum si a modelului si continutului formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor” a fost publicat tn Monitorul Oficial, Partea I, nr. 879 din 24 noiembrie 2015.
Avand tn vedere dispozitiile:
- art. 29621 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015;
- art. 47 si art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
tn temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Art. 1. - Se aproba procedura de aplicare a prevederilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, prevazuta tn anexa nr. 1.
Art. 2. - Se aproba modelul si continutul formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”, cod 14.13.03.04, prevazut tn anexa nr. 2.
Art. 3. - Formularul prevazut la art. 2 se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute tn anexa nr. 3.
Art. 4. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului de la art. 1 sunt stabilite tn anexa nr. 4.
Art. 5. - Referirile la Codul de procedura fiscala reprezinta trimiteri la Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6. - Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 7. - Prezentul ordin se publica tn Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 8. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la tndeplinire prevederile prezentului ordin.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu-stefan Diaconu
Bucuresti, 18 noiembrie 2015.
Nr. 2.963.
Anexa nr. 1 - Procedura de aplicare a prevederilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015
1. Prezenta procedura se utilizeaza pentru aplicarea prevederilor privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, potrivit dispozitiilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, cu privire la interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor art. 29621 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal competent, denumit tn continuare compartiment de specialitate.
3. tn sensul prezentei proceduri, organul fiscal competent este organul fiscal la care persoana fizica are obligatia sa declare venitul din cedarea folosintei bunurilor.
4. Persoanele fizice care nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, potrivit Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, sunt:
a) persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate tncheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau tn statele cu care Romania are tncheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala - maternitate, tn temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii. Persoanele fizice tn cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul tn care a fost tncheiata asigurarea;
b) persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta tntr-un stat cu care Romania nu are tncheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile tn domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara tn Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.
5. Pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoana care se tncadreaza tn una dintre situatiile prevazute la pct. 4 depune la organul fiscal competent, direct sau prin tmputernicit, Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, tnsotita de documente care atesta faptul ca se tncadreaza tn una din situatiile prevazute la pct. 4, cum sunt:
a) Document portabil A1;
b) TR/R1 - Formular privind legislatia aplicabila;
c) PM/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila;
d) MD/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila etc.
6. Compartimentul de specialitate analizeaza declaratia si documentele justificative depuse de persoana fizica.
7.1. tn situatia tn care, din documentele prezentate, se constata ca respectivul contribuabil nu tndeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate tntocmeste un referat prin care propune respingerea solicitarii.
7.2. Organul fiscal competent comunica contribuabilului, potrivit Codului de procedura fiscala, respingerea motivata a solicitarii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. tn aceste situatii compartimentul de specialitate stabileste obligatii de plata si emite decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
7.3. Decizia de impunere se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din Codul de procedura fiscala.
8.1. tn situatia tn care se constata ca documentatia depusa este incompleta, organul fiscal notifica contribuabilul cu privire la necesitatea completarii documentelor, conform legii.
8.2. Notificarea se comunica contribuabilului, tn conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala.
8.3. tn cazul tn care, tn termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal competent tn vederea clarificarii situatiei, solicitarea privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se respinge.
9. Daca din documentele prezentate se constata ca respectivul contribuabil tndeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate opereaza tn evidenta fiscala faptul ca persoana respectiva nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
10. Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza inclusiv pentru luna tn cursul careia contribuabilul a tndeplinit conditiile de scoatere din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.
11. Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate odata cu tnregistrarea la organul fiscal a contractului/contractelor de tnchiriere si care tndeplinesc conditiile prevazute de lege, compartimentul de specialitate nu stabileste obligatii de plata si nu emite decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
12. Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ulterior tnregistrarii contractului/contractelor de tnchiriere, compartimentul de specialitate desfiinteaza total sau partial, dupa caz, deciziile de impunere prin care au fost stabilite obligatii de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate, de la data la care sunt tndeplinite conditiile prevazute de lege pentru exceptare.
13. Actul administrativ fiscal emis ca urmare a desfiintarii totale sau partiale a deciziei de impunere se comunica contribuabilului tn conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala.
14. Documentele primite de la contribuabil si cele emise de compartimentul de specialitate tn aplicarea prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Anexa nr. 3 - Instruc?iuni de completare a formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”
1. Depunerea declaratiei
Declaratia se depune la organul fiscal competent de catre persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si se tncadreaza tn una din urmatoarele situatii:
- sunt persoane fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate tncheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau tn statele cu care Romania are tncheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, tn temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii. Persoanele fizice tn cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul tn care a fost tncheiata asigurarea;
- sunt persoane fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta tntr-un stat cu care Romania nu are tncheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile tn domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara tn Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.
Declaratia se depune de contribuabil sau de catre tmputernicitul acestuia, la data tnregistrarii contractului privind cedarea folosintei bunurilor la organul fiscal competent sau la data cand acesta tndeplineste conditiile legale tn vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si face dovada acestui fapt.
Declaratia se completeaza tn doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre tmputernicitul acestuia.
Declaratia se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege, tmpreuna cu documentele justificative care atesta dreptul contribuabilului de a solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Data depunerii declaratiei este data tnregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
2. Organul fiscal competent
Prin organ fiscal competent se tntelege organul fiscal la care persoana fizica are obligatia sa declare veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
3. Completarea declaratiei
Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre tmputernicitii acestora, tnscriind corect, complet si cu buna- credinta informatiile prevazute de formular. Declaratia se semneaza de catre contribuabil sau de catre tmputernicit.
CAPITOLUL I
Date de identificare a contribuabilului
Cod de identificare fiscala - se tnscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia tnregistrarii fiscale, dupa caz.
tn cazul tn care declaratia este completata de catre tmputernicit, se va tnscrie codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabilului pe care tl reprezinta.
Adresa - se tnscrie adresa domiciliului sau adresa efectiva a contribuabilului, conform legii.
Banca, Cont bancar (IBAN) - se tnscrie denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.
CAPITOLUL II
Date de identificare a tmputernicitului
Se completeaza cu datele de identificare a tmputernicitului numai tn cazul tn care declaratia se depune de catre tmputernicitul desemnat de contribuabil, potrivit dispozitiilor art. 18 din Codul de procedura fiscala.
Cod de identificare fiscala - se tnscrie codul de identificare fiscala a tmputernicitului.
Adresa - se tnscrie adresa domiciliului fiscal al tmputernicitului, conform legii.
Institutia bancara/Codul IBAN al contului - se tnscrie denumirea institutiei bancare din Romania la care contribuabilul si-a deschis contul, precum si codul IBAN al contului.
Nr./data act tmputernicire - se tnscrie numarul si data cu care tmputernicitul a tnregistrat actul de tmputernicire, tn forma autentica si tn conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.
CAPITOLUL III
Date privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
Se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de contribuabil exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015.
Se completeaza cu denumirea documentelor justificative, pe care contribuabilul le anexeaza la declaratie.
Documentele justificative emise tn limbi straine vor fi tnsotite de traduceri tn limba romana certificate de traducatori autorizati, potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
Documentele justificative care atesta ca persoana nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pot fi:
- Documentul portabil A1 care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, tn situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;
- Formular privind legislatia aplicabila tn situatia persoanelor aflate sub incidenta acordurilor tn domeniul securitatii sociale la care Romania este parte, completat de institutia competenta a statului respectiv.
Documentele se prezinta tn copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul”, iar originalul se restituie contribuabilului.
tn situatia depunerii cererii prin posta, documentele justificative se vor anexa tn copie legalizata.
Anexa nr. 4 - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului
Denumire: "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor” (602)
1. Cod: 14.13.03.04
2. Format: A4/t2
3. U/M: seturi
4. Caracteristici de tiparire: se tipareste pe ambele fete.
5. Se difuzeaza gratuit.
6. Se utilizeaza tn vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din Romania.
7. Se tntocmeste tn doua exemplare de contribuabil sau de tmputernicitul acestuia, dupa caz.
8. Circula: - originalul, la organul fiscal competent; - copia, la contribuabil.
9. Se arhiveaza la dosarul contribuabilului.
Anexa nr. 2 - Modelul Formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata CASS a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Formularul 602 si scutirea de la plata CASS. Ce spune legea?OANAF 2963/2015: Aprobare FORMULAR 602 si exceptarea de la plata CASS pentru venituri din chiriiArticole similare
Din 1 octombrie 2023 au crescut plafoanele CAS si CASS pentru PFA-uri, in contextul majorarii salariului minim la 3.300 leiVenituri din investitii, incasate in anul 2018, sub plafonul de 22.800 lei. Declaratie Unica rectificativa pentru CASSModificarile aduse Codului fiscal prin Legea 72/2018Top modificari in noul Cod fiscal. Masurile privesc TVA-ul, CASS-ul, microintreprinderile si impozitul pe constructii specialeVenituri cu impozitare in regim de retinere la sursa. Cine datoreaza contributii?Ultimele articole
Impozitul pe venit si CASS pentru PFA-uri in 2025. Noutati importante privind D. UnicaDeclaratia Unica 2025: Ghid pentru completarea dividendelor in D212 si calcularea CASSTaxe PFA cu CIM. Conditii de declarare CAS si CASS in cazul veniturilor din asigurari si dividendeTaxe PFA in sistem real. Plafoane CAS si CASS pentru 2025 + impozitul pe venitDeclaratia Unica in 2025: Cum sa regularizezi CASS pentru dividendele din 2023 si 2024Articole similare
Electorata a fost aprobata: salariul brut de cel mult 2.200 lei si o noua scutire de impozitDepunere Declaratia Unica pentru venituri din arendaCe trebuie stiut in legatura cu raspunderea individuala si in solidar pentru PLATA TVASRL. Cu ce cota de TVA trebuie facuta factura finala?Noi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaUltimele articole
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancerEsalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileImpozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025Articole similare
Depunerea Formularului 205 in anul 2015. Termen limita anuntat de ANAFPosturi reduse la ASF. Totusi, institutia are mai multi angajati decat la infiintareCare e baza legala actuala a contractelor civile?Analiza zilei: Regimul fiscal al veniturilor din dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile in 2016SAF-T in 2022. ANAF modifica termenele limita, modelul de raportare, procedura si datele de la care contribuabilii sunt obligati sa transmita fisierulUltimele articole
Depunere Declaratia Unica. In atentia PFA-urilor care vor sa se asigure voluntar la CASS si CASImpozitul pe venit. Cum se stabilesc CAS si CASS deductibile la calculul impozitului pe venitTaxe PFA 2025. Ce obligatii CAS si CASS exista pentru persoanele care au si venituri din CIMPolitici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiDeducerea personala de baza a crescut din ianuarie 2025. Impact asupra salariilor si impozitului pe venitArticole similare
Start-Up Nation 2018: OUG pentru modificarea programului din acest anObtinere de fonduri nerambursabile. Monografie contabilaRegistrele contabile si documentele justificative NU vor mai fi arhivate 10 ani. Perioada a fost redusa la jumatateCand este un comerciant obligat sa se doteze cu POS, dar nu si cu casa de marcat?MFP publica un PROIECT pentru despagubirea celor care au facut depozite la CECUltimele articole
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancerImpozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Sunt MAJORATE taxele? Ce planuri fiscale au partidele in 2025Mijloace Fixe: Valoarea minima, corelata automat cu salariul minim de la 1 ianuarie 2026Declaratia 100 se schimba: Cum declari bonificatia de 10% pentru impozitul pe constructiiSfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA