
Raportul Special
realizat de specialisti
Va aducem la cunostinta ca Ordinul MFP nr. 3832/2015 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 870 din 20 noiembrie 2015.
In temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanta d e urgenta a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale,
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. I. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016 se suspenda prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.256 din 27 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru contribuabilii care aleg sa plateasca o obligatie fiscala stabilita de organele de inspectie fiscala, precum si amenzi de orice fel stabilite potrivit legii, pentru contribuabilii care platesc timbru de mediu pentru autovehicule, pentru contribuabilii care aleg sa plateasca o obligatie fiscala cuprinsa intr-o decizie de amanare la plata a obligatiilor fiscale, emisa in temeiul prevederilor art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2013 privind reglementarea unor masuri fiscale, aprobata prin Legea nr. 267/2013, pentru contribuabilii care aleg sa plateasca o obligatie fiscala accesorie cuprinsa intr-o decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii comunicata potrivit legii, dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.
Art. II. - Instructiunile de completare a numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.870/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.256 din 27 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Subpunctul 1.2 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „1.2. Cod obligatie bugetara - se completeaza in conformitate cu nomenclatorul obligatiilor de plata prevazut la pct. 6. In cazul deciziilor de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala, al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, ordonanta procurorului, hotarare judecatoreasca, precum si alte documente), al deciziilor privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, al deciziilor de amanare la plata a obligatiilor fiscale, emise in temeiul prevederilor art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2013, aprobata prin Legea nr. 267/2013, al deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii, codul obligatiei bugetare se completeaza cu ajutorul programului de asistenta selectand tipul de obligatie fiscala pe care o alege contribuabilul sau poate fi solicitat de la organul fiscal.”
2. Subpunctul 1.4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „1.4. Perioada de raportare - se completeaza cu luna si anul pentru care se face declaratia: llaa. In cazul deciziilor de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala, al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, ordonanta procurorului, hotarare judecatoreasca, precum si alte documente), al deciziilor privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, al deciziilor de amanare la plata a obligatiilor fiscale, emise in temeiul prevederilor art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2013, aprobata prin Legea nr. 267/2013, al deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii, se inscrie 0000.”
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
3. Subpunctul 1.6 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „1.6. Scadenta obligatiei bugetare - se completeaza cu ziua, luna si anul, in formatul zzllaa. In cazul deciziilor de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala, al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, ordonanta procurorului, hotarare judecatoreasca, precum si alte documente), al deciziilor privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, al deciziilor de amanare la plata a obligatiilor fiscale, emise in temeiul prevederilor art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2013, aprobata prin Legea nr. 267/2013, al deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii, se completeaza ziua, luna si anul emiterii acestora.”
4. In anexa B, dupa subpunctul 4.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 4.5, cu urmatorul cuprins: „4.5. Modul de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea unei obligatii fiscale accesorii, reprezentand dobanda sau majorare de intarziere, dupa caz, aferenta impozitului pe profit datorat de o persoana juridica romana, inscrisa in Decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii nr. 123 din 30 iunie 2014, este urmatorul: Prin accesarea programului de asistenta se afiseaza o fereastra in care contribuabilul selecteaza «decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii» si completeaza data acestui document, respectiv 300614. Se alege tipul obligatiei fiscale care se doreste a fi achitata, respectiv impozit pe profit datorat de o persoana juridica romana si apoi categoria de obligatie fiscala, respectiv dobanda/majorare de intarziere. Dupa introducerea acestor date, programul de asistenta formeaza numarul de evidenta a platii, alcatuit din:
a) La rubrica «cod document fiscal» se inscrie 24 - codul corespunzator documentului fiscal reprezentand decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii.
b) La rubrica «cod obligatie bugetara» se inscrie codul corespunzator obligatiei fiscale reprezentand impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, selectata de contribuabil.
c) La rubrica «categorie fiscala» se inscrie 03 - codul corespunzator categoriei fiscale reprezentand dobanda/majorare de intarziere. d) La rubrica «perioada de raportare» se inscrie 0000.
e) La rubrica «scadenta obligatiei bugetare» se inscrie 300614 - corespunzator datei de 30 iunie 2014, care reprezinta data emiterii deciziei referitoare la obligatiile de plata accesorii.
f) La rubrica «tip document» se inscrie 0 - intrucat documentul de plata nu constituie si declaratie fiscala.
g) La rubrica «secventa» se inscrie 000 - valoarea corespunzatoare pentru numarul de evidenta a platii generat cu ajutorul programului de asistenta.
h) Rubrica «cifrele de control» se genereaza de catre aplicatia informatica potrivit algoritmului propriu. Numarul de evidenta a platii astfel format se inscrie de catre contribuabil in ordinul de plata la rubrica «Numar de evidenta a platii» sau se comunica de catre contribuabil unitatii Trezoreriei Statului in vederea inscrierii in chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii la rubrica «Numar de evidenta a platii», in cazul platilor in numerar efectuate la ghiseele unitatilor Trezoreriei Statului. Pentru documentele de plata, altele decat ordine de plata sau chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii, numarul de evidenta a platii se inscrie de contribuabil la rubrica «Explicatii».”
Art. III. - Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, precum si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul finantelor publice, Eugen Orlando Teodorovici
Bucuresti, 16 noiembrie 2015.
Nr. 3.832.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Noul model al formularului 700 este in Monitor! (Ordinul 4136/2020)Modificare nivel contributii la contractele cu timp partial. Info ANAFFormularul 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugataNota informativa ANAF: Nu uitati de programele actualizate de soft pentru D 100, 300 si 710Proiect: Procedura pentru inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu. Modelul formularului 082Ultimele articole
Declaratia 100 se schimba: Cum declari bonificatia de 10% pentru impozitul pe constructiiD205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularProiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205Articole similare
ANAF a publicat programul pentru obtinerea numarului de evidenta a platiiANAF actualizeaza instructiunile de completare a numarului de evidenta a platiiIn ce conditii puteti beneficia de facilitati fiscale in 2016? OUG 44/2015Facilitatile fiscale explicate in detaliu. Amanarea la plata si anularea obligatiilor de plata accesoriiNu uitati ca puteti beneficia de anularea penalitatilor de intarziere!Ultimele articole
Procedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareCum si unde isi pot plati contribuabilii obligatiile fiscale in 2023TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea Sistemului National Electronic pentru platile onlineMFP a stabilit mijloacele electronice de transmitere a actelor de executare in vederea popririlor ANAF (Proiect de Ordin)Cum a fost modificat Codul de procedura fiscala de Ordonanta Guvernului 5/2020 ( Tabel comparativ)Sfaturi de la experti
Regim TVA cursuri de vara organizate in afara orelor de invatamant acreditat
Intrebare: Un SRL care organizeaza cursuri de limba engleza pentru copii, cu predare in scoli (de stat si private), gradinite si online, precum si activitati de vara (arta, IT, mestesug), are obligatia de a se inregistra ca platitor de TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie prin Emag. Furnizori UE
Intrebare: Am achizitionat prin eMAG din: - Germania produse, iar pe factura TVA = 0%, dar furnizorul nu are cod valid de TVA (VIES); - Franta produse, iar pe factura TVA = 20%, cu cod valid de TVA (VIES). Nu avem dovada transportului. Care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA