Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 144 reglementeaza corectarea diminuarea sau suplimentarea obligatiei fiscale

05-Mar-2012
3281
Va reamintim, in randurile urmatoare, care este procedura de indreptare a erorilor materiale cuprinse in declaratiile fiscale ca urmare a depunerii unei declaratii rectificative, asa cum a fost aceasta reglmentata prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 144, publicat in Monitorul Oficial.

1. Corectare in sensul diminuarii obligatiei fiscale

Iin situatia depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu diminuare de obligatie fiscala, dobanzile si penalitatile de intarziere se datoreaza numai pentru suma rezultata dupa corectare sau modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei fiscale si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

Pentru diferentele de obligatii fiscale accesorii stabilite in urma recalcularii obligatiilor fiscale accesorii ca urmare a reanalizarii stingerilor se intocmeste “Decizia de impunere privind obligatiile fiscale accesorii stabilite in urma indreptarii erorilor cuprinse in declaratiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabil a unei declaratii fiscale rectificative” care se comunica contribuabilului conform art. 44 din Codul de procedura fiscala.

Daca dupa indreptarea erorilor materiale si efectuarea operatiunilor de corectie in evidenta fiscala, rezulta sume achitate in plus aferente obligatiei fiscale rectificate, acestea se pot compensa din oficiu sau la cerere, cu late obligatii fiscale neachitate astfel:


- pentru obligatiile fiscale nascute anterior datei la care a fost depusa declaratia fiscala rectificativa, data stingerii prin compensare este data depunerii la organul fiscal a declaratiei fiscale rectificative;

- pentru obligatiile fiscale nascute ulterior datei la care a fost depusa declaratia fiscala rectificativa, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligatie fiscala, data scadentei acesteia.


2. Corectare in sensul suplimentarii obligatiei fiscale

In situatia depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu suplimentare de obligatie fiscala, dobanzile si penalitatile de intarziere se datoreaza si se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

Diferentele de obligatii fiscale accesorii stabilite in urma recalcularii acestora ca urmare a reanalizarii stingerii obligatiilor fiscale se individualizeaza in “Decizia de impunere privind obligatiile fiscale accesorii stabilite in urma indreptarii erorilor cuprinse in declaratiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabil a unei declaratii fiscale rectificative” care se comunica contribuabilului conform art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.

Pentru obligatiile fiscale de plata cuprinse in Decizia de impunere mentionata termenul de plata este stabilit in functie de data comunicarii deciziei, astfel:

- pana la data de 5 a lunii urmatoare, cand data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna;

- pana la data de 20 a lunii urmatoare, cand data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

  • Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILE

    • Declaratia privind beneficiarul real NU va mai fi depusa ANUAL de catre firme, asa cum a fost stabilit prin Legea 315/2021, inca de la 1 ianuarie 2022. Insa obligatia de a depune formularul ramane in continuare in vigoare pentru anumite persoane, existand si cateva exceptii. Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe propria raspundere pe care o da reprezentantul unei firme sau societati. Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016