Ordinul nr. 418 aproba conditiile pentru distrugerea in antrepozit a produselor accizabile
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 6 aprilie 2012, a fost publicat
Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 418/2012 de aprobare a conditiilor pentru distrugerea in antrepozitul fiscal a produselor accizabile care nu au fost eliberate pentru consum. Redam mai jos continutul acestui ordin:
Generalitati Potrivit prevederilor actului normativ mentionat distrugerea de produse accizabile intr-un antrepozit fiscal nu se considera eliberare pentru consum atunci cand se datoreaza unor cauze fortuite sau de forta majora ori atunci cand produsele accizabile nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare.
1. Distrugerea este datorata unui caz fortuit atunci cand aceasta este rezultatul unui eveniment care nu putea fi prevazut si nici impiedicat de catre cel care ar fi fost chemat sa raspunda daca evenimentul nu s-ar fi produs. Reprezinta cazuri fortuite: fenomene ale naturii, defectiuni tehnice neprevazute, deteriorarea utilajelor de productie, utilizarea in cadrul procesului de fabricatie a unor componente (materii prime, materiale auxiliare) cu vicii ascunse sau actiunea neprevazuta ori imprudenta a unei persoane.
Atentie! Pentru ca o situatie sa fie considerata un caz fortuit trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii, si anume: rezultatul pericolelor sa fie consecinta unei interventii straine de vointa antrepozitarului autorizat; antrepozitarul autorizat sa fi fost in imposibilitatea, fie si relativa, de a prevedea interventia imprejurarii care a determinat producerea rezultatului.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
2. Distrugerea este datorata unei cauze de forta majora atunci cand aceasta este rezultatul unui eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil. Se considera distrugere din cauze de forta majora: distrugerea produselor situate in zone pentru care s-a instituit stare de urgenta; distrugerile cauzate de accidente industriale sau nucleare, incendii fenomene sociale ori economice, conjuncturi externe si in caz de razboi; distrugerile cauzate de situatii conflictuale violente, de greve, de explozii, de interventii asupra cailor de comunicatii si de acces, de intreruperi de alimentare cu combustibili sau cu materii prime necesare procesului de productie si/sau fabricatie, de fenomene meteorologice grave si/sau de mare intensitate, de catastrofe naturale, precum si distrugerile cauzate de orice alte imprejurari externe cu caracter exceptional, straine de vointa antrepozitarului, imprevizibile si imposibil a fi rezolvate.
3. Se considera ca produsele accizabile nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare in urmatoarele situatii: - sunt incalcate orice dispozitiile legale privind productia sau comercializarea produsului respectiv continute de legislatia specifica din domeniile protectiei consumatorilor, protectiei mediului, conformitatii produselor sau din altele similare;
- produsele nu sunt conforme specificatiilor tehnice de produs si/sau conditiilor de calitate.
Procedura de aprobare a distrugerii Pentru ca distrugerea produselor accizabile in antrepozitul fiscal sa nu fie considerata eliberare pentru consum antrepozitarul autorizat trebuie ca inainte de efectuarea operatiunii de distrugere sa solicite aprobarea autoritatii vamale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea.
Cererea de aprobare a distrugerii produselor accizabile va fi insotita de o documentatie care va cuprinde:
- un memoriu in care sa justifice cauzele si cantitatile de produse accizabile care fac obiectul distrugerii in antrepozitul fiscal;
- dovada interventiei cazului fortuit sau cauzei de forta majora ori documentele justificative care confirma cauzele care determina distrugerea produselor accizabile in antrepozitul fiscal: rapoarte de evaluare a produselor sau rapoarte de evaluare a produsului si/sau materiei prime ori a materialelor auxiliare, emise de un laborator acreditat, procese-verbale de certificare a calitatii, procese verbale de constatare a neconformitatii produsului, precum si orice alte documente, dupa caz.
Cererea si documentatia se depun la autoritatea vamala teritoriala astfel:
- in termen de cel mult 60 de zile de la data producerii evenimentului, in situatia interventiei unui caz fortuit sau unei cauze de forta majora;
- in termen de cel mult 30 de zile de la data constatarii neindeplinirii conditiilor de comercializare.
In termen de 15 zile de la data primirii documentatiei autoritatea vamala teritoriala va analiza documentatia si va decide asupra incadrarii operatiunii de distrugere ca nefiind eliberare pentru consum. Decizia motivata a autoritatii vamale teritoriale va fi comunicata antrepozitarului autorizat in termen de maximum 5 zile de la data luarii deciziei urmand ca operatiunea de distrugere sa se efectueze in termen de maximum 45 de zile de la data primirii deciziei de aprobare, sub supravegherea reprezentantului autoritatii vamale teritoriale.
Atentie! Daca operatiunea de distrugere nu are loc in intervalul celor 45 de zile si in prezenta reprezentantului autoritatii vamale teritoriale, decizia de aprobare isi pierde valabilitatea, iar distrugerea produselor accizabile dupa acest termen limita sau in lipsa reprezentantului autoritatii vamale teritoriale va fi considerata eliberare pentru consum.
Distrugerea produselor accizabile poate consta intr-o distrugere totala sau o distrugere partiala, cu recuperarea materiilor prime ori a materialelor auxiliare, in functie de cauzele care au generat-o.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la sursa - 10% din 80% din suma. In ce declaratie se declara sumele platite prin retinere la sursa: in D205 sau D207 si la ce rand? 2. O persoana fizica cu cetatenie romana, cu CNP si rezidenta in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro, cu plata in rate pentru o perioada de trei ani. Au achitat timp de 2 ani doar 50.000 euro din pret si datoreaza penalitati pentru intarzierea la plata ratelor restante. Multinationala le-a pus in vedere sa achite restul de 205.000 euro pana in luna martie. Intrucat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA achizitie intracomunitara. Factura emisa eronat
Intrebare: Firma noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat de pe un magazin online din Romania un bun care se incadreaza la mijloace fixe. Factura primita este de la un furnizor din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda (fara CUI romanesc). Factura include TVA de 19%. Noi am inregistrat achizitia ca fiind una din Romania si am dedus TVA. Va rog sa-mi spuneti care este regimul TVA si la ce pozitie trebuie declarata tranzactia in D394 si D300 sau daca factura este emisa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Relocare rafturi metalice
Intrebare: Societatea a demontat rafturile dintr-o locatie (depozit Bucuresti) si le-a mutat intr-o alta locatie (depozit Brasov). Rafturile sunt deja amortizate. Costul pentru montarea acestora in noua locatie este de 5.645 euro. In locatia din Brasov, societatea avea deja montate rafturi (pe 2 niveluri), dar acestea vor fi inlocuite cu cele transferate de la depozitul din Bucuresti, deoarece sunt mai rezistente. Avand in vedere ca acestea sunt mai rezistente si vom putea depozita marfa mai grea, putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Microintreprindere. Conditii de incadrare
Intrebare: O societate a fost platitoare de impozit pe profit de la data de 01.01.2023. La finalul anului 2024 nu are salariat, dar alte conditii sunt indeplinite pentru a fi microintreprindere. De la data de 01.02.2025 angajeaza o persoana cu norma intreaga. Poate schimba modalitatea de impozitare incepand cu 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<