
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Dambovita a publicat recent cateva precizari suplimentare cu privire la noutatile fiscale aduse de OUG 181/2020.
1. O.U.G. 181/2020 – NOI FACILITATI FISCALE
ESALONARE LA PLATA SPECIALA
Esalonarea la plata se aproba pentru o perioada de cel mult 12 luni si vizeaza obligatiile fiscale principale si accesorii a caror scadenta s-a implinit dupa data declararii starii de urgenta (16 martie 2020) si nestinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.
Pentru a beneficia de esalonarea la plata, debitorul trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal, pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Cererea debitorului se solutioneaza de organul fiscal in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia, prin decizie de esalonare la plata ori decizie de respingere, dupa caz.
Pentru a beneficia de esalonarea la plata, debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ si urmatoarele conditii:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
a) sa nu se afle in procedura falimentului; sa nu se afle in dizolvare;
b) sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
c) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara.
d) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale.
Pe perioada de valabilitate a esalonarii, decizia de esalonare la plata poate fi modificata, de cel mult doua ori, la cererea debitorului, prin includerea in esalonare a altor obligatii fiscale.
Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari la plata, incepand cu data de 26 decembrie 2020, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi la nivelul de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
Pentru sumele care fac obiectul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita, de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata.
Debitorii care la data depunerii cererii de esalonare la plata potrivit prezentului capitol au in derulare esalonari la plata acordate potrivit Codului de procedura fiscala pot beneficia de inlesniri la plata potrivit prezentei ordonante de urgenta.
Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
SCUTIRE PE IMPOZITUL SPECIFIC UNOR ACTIVITATI
Contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, in anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (26 octombrie 2020) si 31 decembrie 2020 inclusiv.
Contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent anului 2020 prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea valorii rezultate cu numarul de zile obtinut prin scaderea din numarul de 365 de zile a numarului de zile aferent perioadei prevazute mai sus (26 octombrie – 31 decembrie) si a numarului de 90 de zile calendaristice prevazut la art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2020; contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. IX din O.U.G. nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, scad si perioada in care au intrerupt activitatea, total sau partial, ca urmare a starii de urgenta.
Contribuabilii care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au depus declaratia privind impozitul specific aferenta semestrului I al anului 2020, aplica prevederile de mai sus, prin depunerea unei declaratii rectificative.
REDUCERE IMPOZIT PE CLADIRI
In anul 2020 consiliile locale pot adopta hotarari pana la data de 2 decembrie 2020 privind reducerea impozitului pe cladiri cu o cota de pana la 50%, pentru cladirile nerezidentiale, daca in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta si/sau alerta, proprietarii sau utilizatorii cladirilor au fost obligati, potrivit legii, sa isi intrerupa total activitatea economica sau detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se certifica intreruperea partiala a activitatii economice.
PRELUNGIRE TERMENE RESTRUCTURARE OBLIGATII
Contribuabilii intersati vor avea posibilitatea de a depune notificarea pentru restructurarea obligatiilor bugetare (O.G. 6/2019) si in perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021 (termenul anterior expirase pe data de 30 septembrie 2020), cererea de restructurare urmand a putea fi depusa pana la data de 30 iunie 2021 (termenul anterior era 31 decembrie 2020).
DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI CU TESTELE COVID
Cheltuielile efectuate de firme sau PFA pentru testarea voluntara a angajatilor in vederea depistarii COVID-19 vor fi deductibile fiscal, acestea fiind totodata scutite de la plata contributiilor si impozitelor pentru aceste sume, care ar fi fost inregistrate drept beneficii salariale.
PROROGARE TERMENE
Nedatorarea de accesorii. Pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data de 21 martie 2020 si neachitate pana la 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020) nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere. Aceste obligatii fiscale nu sunt considerate obligatii fiscale restante.
Suspendarea sau neinceperea executarii silite. Se suspenda sau nu incepe executarea silita pana la data de 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020).
Rambursare TVA cu control ulterior. Prin derogare de la prevederile Codului de procedura fiscala, cu anumite exceptii, TVA solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, pana la data de 25 ianuarie 2021 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020), se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.
Nedatorarea de accesorii pentru esalonari. Pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare neachitate pana la data de 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020) nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati. Conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarilor la plata se suspenda pana la 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020).
Termenele de prescriptie. Termenele de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale si de a cere executarea silita, precum si cel al contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale, prevazute de Codul de procedura fiscala, se suspenda sau nu incep sa curga pana la 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020).
Pentru mai multe detalii si textul OUG 181/2020, CLICK AICI««
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare instituite prin OUG 181/2020Scutiri de la plata impozitului specific unor activitati pentru contribuabili conform OUG 181/2020 ( Reminder ANAF)Este OFICIAL! Masura esalonarii la plata a obligatiilor fiscale restante dupa declansarea starii de urgenta a fost publicata in Monitor (OUG 181/2020)Esalonarea la plata simplificata. Firmele pot obtine facilitatea daca in trecut au beneficiat de OUG 181/2020?Esalonarea la plata NU se poate acorda persoanelor fizice care au obligatii fiscale in suma totala mai mica de 500 leiUltimele articole
Esalonare la plata simplificata conform OUG 181/2020. Contribuabilii pot renunta la facilitate?Sinteza tuturor facilitatilor fiscale prelungite de OUG 226/2020. Informare ANAFProcedura de esalonare simplificata conform OUG 181/2020. Care sunt termenii si conditiile?Articole similare
Cum deducem cheltuielile pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor?A inceput saptamana fiscalitatii FARA TAXE! Ai reduceri la o serie de lucrari exceptionale si transport gratuitDEDUCTIBILITATE CHELTUIELI daune executare silitaDEDUCTIBILITATE CHELTUIELI auto. Care sunt prevederile pentru 2015?Declaratia 101 pentru anul 2018. Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si a altor costuri echivalente dobanziiUltimele articole
Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliateCheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliateMEGA OFERTE in luna decembrie la Rentrop& Straton. Reduceri de 80% si transport GRATUITPFA-urile si firmele pot sa isi scada cheltuielile cu casele de marcat din impozitul pe profit si in 2022Cheltuieli cu caracter social. Sunt deductibile 100%?Articole similare
Procedura de acordare facilitati pentru activitati de cercetare-inovare a fost publicataDistribuirea dividendelor: Ce obligatii le revin societatilor la plata dividendelor catre asociati?Speta ANAF: Ce documente sunt necesare privind scutirea de impozit pentru crearea de programe pentru calculatorTratament fiscal pentru scutirea de impozit pe profitSeminar National de Fiscalitate si Contabilitate. Descopera in agenda evenimentului cele 14 subiecte arzatoareUltimele articole
OG 16/2022 a modificat Codul Fiscal. 3 prevederi importante se aplica de la 1 august 2022Invitatie la Editia 117 a Seminarului de Fiscalitate si Contabilitate, Poiana BrasovWebinar: Modificari legislative in FISCALITATE 2021KIT-ul CONTABILULUI in 2021. Solutii legale contra amenzilor de la FISCTaxe si Impozite: infomatii de actualitate si studii de cazSfaturi de la experti
Intrebare: Am investitii in curs de amenajare inregistrate in 231. Aceste investitii doresc sa le facturez unei societati, platitoare de TVA. Facturarea este generatoare de venit. Ce cont corespondent pot folosi pentru aceasta instrainare?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Asigurare cazare refugiati. Tratament fiscal
Intrebare: Avem incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in baza OUG 15/2022 si HG 315/2022. Asiguram cazare si masa cetatenilor ucrainieni, avem un hotel cu restaurant. Achizitionam materie prima pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<