Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG 181/2020, noi facilitati fiscale: Esalonare la plata speciala, scutire pe impozitul specific unor activitati, prorogare termene, deductibilitate cheltuieli

28-Oct-2020
2938

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Dambovita a publicat recent cateva precizari suplimentare cu privire la noutatile fiscale aduse de OUG 181/2020.

1. O.U.G. 181/2020 – NOI FACILITATI FISCALE

ESALONARE LA PLATA SPECIALA

Esalonarea la plata se aproba pentru o perioada de cel mult 12 luni si vizeaza obligatiile fiscale principale si accesorii a caror scadenta s-a implinit dupa data declararii starii de urgenta (16 martie 2020) si nestinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.

Pentru a beneficia de esalonarea la plata, debitorul trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal, pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Cererea debitorului se solutioneaza de organul fiscal in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia, prin decizie de esalonare la plata ori decizie de respingere, dupa caz.

Pentru a beneficia de esalonarea la plata, debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ si urmatoarele conditii:

 a) sa nu se afle in procedura falimentului; sa nu se afle in dizolvare;
b) sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
c) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara.
d) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale.
Pe perioada de valabilitate a esalonarii, decizia de esalonare la plata poate fi modificata, de cel mult doua ori, la cererea debitorului, prin includerea in esalonare a altor obligatii fiscale.
Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari la plata, incepand cu data de 26 decembrie 2020, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi la nivelul de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.

Pentru sumele care fac obiectul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita, de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata.

Debitorii care la data depunerii cererii de esalonare la plata potrivit prezentului capitol au in derulare esalonari la plata acordate potrivit Codului de procedura fiscala pot beneficia de inlesniri la plata potrivit prezentei ordonante de urgenta.

Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

SCUTIRE PE IMPOZITUL SPECIFIC UNOR ACTIVITATI

Contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, in anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (26 octombrie 2020) si 31 decembrie 2020 inclusiv.

Contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent anului 2020 prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea valorii rezultate cu numarul de zile obtinut prin scaderea din numarul de 365 de zile a numarului de zile aferent perioadei prevazute mai sus (26 octombrie – 31 decembrie) si a numarului de 90 de zile calendaristice prevazut la art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2020; contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. IX din O.U.G. nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, scad si perioada in care au intrerupt activitatea, total sau partial, ca urmare a starii de urgenta.
Contribuabilii care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au depus declaratia privind impozitul specific aferenta semestrului I al anului 2020, aplica prevederile de mai sus, prin depunerea unei declaratii rectificative.

REDUCERE IMPOZIT PE CLADIRI

In anul 2020 consiliile locale pot adopta hotarari pana la data de 2 decembrie 2020 privind reducerea impozitului pe cladiri cu o cota de pana la 50%, pentru cladirile nerezidentiale, daca in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta si/sau alerta, proprietarii sau utilizatorii cladirilor au fost obligati, potrivit legii, sa isi intrerupa total activitatea economica sau detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se certifica intreruperea partiala a activitatii economice.

PRELUNGIRE TERMENE RESTRUCTURARE OBLIGATII

Contribuabilii intersati vor avea posibilitatea de a depune notificarea pentru restructurarea obligatiilor bugetare (O.G. 6/2019) si in perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021 (termenul anterior expirase pe data de 30 septembrie 2020), cererea de restructurare urmand a putea fi depusa pana la data de 30 iunie 2021 (termenul anterior era 31 decembrie 2020).

DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI CU TESTELE COVID

Cheltuielile efectuate de firme sau PFA pentru testarea voluntara a angajatilor in vederea depistarii COVID-19 vor fi deductibile fiscal, acestea fiind totodata scutite de la plata contributiilor si impozitelor pentru aceste sume, care ar fi fost inregistrate drept beneficii salariale.

PROROGARE TERMENE

Nedatorarea de accesorii. Pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data de 21 martie 2020 si neachitate pana la 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020) nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere. Aceste obligatii fiscale nu sunt considerate obligatii fiscale restante.

Suspendarea sau neinceperea executarii silite. Se suspenda sau nu incepe executarea silita pana la data de 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020).

Rambursare TVA cu control ulterior. Prin derogare de la prevederile Codului de procedura fiscala, cu anumite exceptii, TVA solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, pana la data de 25 ianuarie 2021 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020), se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.

Nedatorarea de accesorii pentru esalonari. Pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare neachitate pana la data de 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020) nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati. Conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarilor la plata se suspenda pana la 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020).

Termenele de prescriptie. Termenele de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale si de a cere executarea silita, precum si cel al contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale, prevazute de Codul de procedura fiscala, se suspenda sau nu incep sa curga pana la 25 decembrie 2020 inclusiv (anterior, termenul era 25 octombrie 2020).

Pentru mai multe detalii si textul OUG 181/2020, CLICK AICI««

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016