Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul s-a decis! Declaratia Unica se va depune si-n format hartie! (proiect de Ordin)

20-Iun-2019
8896

UPDATE 20 iunie 2019

Dupa lupte “seculare” care au durat mai bine de doua saptamanii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a decis: Declaratia Unica – cea care are termen de depunere data de 31 iulie 2019 – se va depune si in format hartie!

Proiectul de Ordin privind modificare modului de depunere a Declaratiei vine in contextul in care OUG 35/2019 publicat in M.Of. In data de 30 mai, abroga paragraful din legea 227/2015 privind Codul Fiscal, in care era prevazut ca Declaratia Unica se depune doar online. Cu toate astea, ulterior, ANAF a continuat sa trimite scrisori contribuabililor in care se sublinia necesitatea transmiterii Declaratiei Unice doar in format PDF inteligent. 

“Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune doar in format PDF inteligent (fisierul descarcat de pe portalul ANAF), completat si validat. Dupa descarcarea fisierului pe anumite versiuni de browsere (chrome, mozilla) fisierul se poate deschide doar prin click dreapta pe mouse - open with”, se arata in scrisoarea transmisa de ANAF. Detalii gasiti AICI >>

Dupa OUG 35/2019 din 30 mai a urmat o noua modificare adusa Declaratiei Unice, prin Ordinul nr. 1437/2019 publicat in M. Of. din 5 iunie 2019, care, insa, nu a reglementat nici de aceasta data ceea ce fusese deja adoptat de OUG 35, anume eliminarea obligativitatii depunerii formularului doar online. Mai multe detalii despre acest subiect gasiti aici >>

Asadar, ANAF a pus, in sfarsit (!), in transparenta decizionala proiectul de Ordin care prevede ca Declaratia Unica se poate depune si in format hartie.

Extras din proiectul de Ordin:

(…)

7. La anexa nr.2 ”Instructiuni de completare a formularului Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", Capitolul III ”Modul de depunere a declaratiei” se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”III Modul de depunere a declaratiei 
1. Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:
a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. 
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: 
- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro. 
2. Formularul "Anexa nr. ......... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se depune numai cu Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.

(…)

Descarca Proiectul de Ordin de AICi >>
Referatul de aprobare poate fi descarcat de AICI >>

Articol initial, 31 mai 2019

Ordonanta de Urgenta a Guvernului, nr. 35/2019, publicata, joi - 30 mai, in Monitorul Oficial, modifica modul de depunere a Declaratiei Unice. 

Asadar, in Monitorul Oficial Partea I nr. 427 din 30.05.2019 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 35/2019 pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare privind acordarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Intre altele, OUG 35.2019 modifica si modul de depunere al Declaratiei Unice pentru persoanele fizice - declaratie care a fost introdusa anul trecut, comasand sapte declaratii fiscale.

Daca anul trecut Declaratia Unica se putea depune atat online, cat si in format tiparit, anul acesta s-a trecut la depunerea exclusiv online a Declaratiei privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Extras din OUG 35/2019

Modificarile se adopta in regim de urgenta dat fiind ca “aceste aspecte vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, impunand adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta”

“(...)

Art. III. -

Alineatul (5) al articolului 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.”

Astfel, conform OUG 35/2019, se abroga urmatorul paragraf din Codul Fiscal (cel semnalat cu rosu),

“TITLUL IV Impozitul pe venit

CAPITOLUL XI Venitul net anual impozabil

Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate
(5) Declaratia prevazuta la alin. (1) - (3) se completeaza si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016