Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Copiii vor primi alocatiile majorate, incepand cu luna mai!

01-Mai-2019
6763

UPDATE 01 mai

Plata alocatiilor majorate pentru copii se face incepand cu luna mai, noile niveluri ale acestui ajutor social intrand in vigoare in aprilie, potrivit OUG 9/2019.

Desi alocatiile copiilor au fost majorate oficial de la 01 aprilie 2019, in realitate, alocatiile de la stat vor veni majorate abia incepand cu luna mai.

Asadar, parintii copiilor care au pana la 2 ani (sau 3 ani, in cazul copiilor cu handicap), si cei ai caror copii au de la 2/3 ani la 18 ani, vor primi alocatiile majorate la 300 de lei, respectiv la 150 de lei abia incepand cu luna mai. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Marius Budai.

UPDATE 19 martie 2019

Cuantumul alocatiilor primite de copii se majoreaza incepand cu 1 aprilie 2019. Dat fiind ca Legea bugetului de stat pentru anul 2019 a fost adoptata vineri, 15 martie a.c., si a intrat in vigoare ieri, 18 martie, majorarea alocatiilor se poate aplica de la 1 aprilie, potrivit OUG 9/2019.

In OUG 9/2019, pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este stipulat foarte clar data de la care se va aplica majorarea alocatiilor de stat pentru copii.

Asadar, OUG 9/2019 prevede ca majorarea alocatiilor se va face "incepand cu drepturile aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019".

Citeste si: 

Legea Bugetului pe 2019 a intrat in vigoare!

UPDATE 20 februarie 2019!

Vesti bune pentru parinti! Alocatiile copiilor depasesc pragul de 84 lei/luna la care ramasesera blocate din iunie 2015 (cand fusesera dublate, de la cuatumul de 42 de lei/luna)!

MMJS anunta ca Guvernul a adoptat marti, 19 februarie, Ordonanta de Urgenta prin care se MAJOREAZA alocatiile copiilor, de la 84 de lei, la 150 de lei/luna.

Incepand cu data de 1 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, 
cuantumul alocatiilor de stat pentru copii va fi urmatorul:

  • 300 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copiilor cu handicap;
  • 150 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si urmeaza cursurile inva?amantului liceal sau profesional, organizate in condi?iile legii, pana la terminarea acestora;
  • 300 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copiilor cu handicap.

Masura a fost luata ca urmare a deciziei Parlamentului Romaniei, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, in vederea majorarii alocatiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019.

Articolul initial!

Alocatiile copiilor cu varsta peste 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati) ar putea fi majorate de la 84 de lei la 150, de la 1 martie, dupa ce amendamentul PNL a fost votat cu 123 de voturi pentru si 119 voturi impotriva. De asemenea, si alocatia copiilor de pana in 2/3 ani va fi majorata de la 200 de lei, la 300 de lei. 

Parlamentul intrunit, joi, pentru votarea pe articole a proiectul de buget, a adoptat un amendament al PNL care prevede majorarea alocatiei copiilor, cu varsta cuprinsa intre 2/3 si 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei. Totusi, desi in prima faza grupurile parlamentare ALDE au cerut reluarea votului, din motive tehnice, majorarea alocatiei a ramas valabila, fiind modificata doar sursa de finantare. Daca initial liberalii cereau ca sumele pentru cresterea alocatiilor copiilor sa fie luate din excedentul bugetar de pensii, lucru considerat neconstitutional de ALDE, ulterior s-a decis ca sursa de finantare sa fie majorarea deficitului bugetar).

Votul privind majorarea alocatiei de la 84 de lei, la 150 de lei, contestat de coalitia PSD-ALDE

„Amendandamentul PNL sustinut de familiile din Romania, de peste 4.5 milioane de copii a trecut. Le multumeszc tuturor celor care au votat pentru. Este Victoria societatii romanesti care a pus presiune pe parlamentarii guvernarii care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL si victoria romanilor. Amendamentul prevede cresterea alocatiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au varsta de 2 si 18 ani, iar pentru copiii care au varsta de o luna si doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocatie majorata”, a declarat Robert Sighiartau, dupa votul din Parlament.
Parlamentarii au votat amendamentul cu 123 de voturi pentru si 119 voturi impotriva.

Totusi, coalitia PSD-ALDE a cerut reluarea votului pe amendatul PNL (sustinut si de parlamentari din coalitie, UDMR, minoritati si neafiliati) adoptat, joi, de Parlamentul, deoarece, au spus ei, este neconstitutionala alocarea sumelor pentru majorare din excedentul bugetar de pensii. 

Majorarea alocatiilor de la 84 de lei, la 150 de lei, creste si deficitul bugetar

Pentru ca exista riscul ca PNL sa atace la CCR proiectul bugetului de stat in cazul reluarii votului in plen pe amendamentul privind majorarea alocatiei copiilor de la 84 de lei la 150 de lei, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a propus un nou amendament, care prevede o crestere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cat era prevazut initial in proiectul de buget .
Amendamentul presedintelui Camerei Deputatilor a fost adoptat joi in plenul reunit, bani urmand a fi folositi pentru majorarea alocatiilor pentru copii.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune ca in plenul celor doua Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativa, amendamentele se depun in scris la presedintele de sedinta. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme in legatura cu majorarea sumei pentru asistenta sociala, pentru a-l face aplicabil, acest amendament demagogic, care nu poate fi pus in practica, printr-un simplu motiv ca sursa de finantare indicata este excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat. Oricine are minime cunostinte ca sumele din bugetul asigurarilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocatiile reprezinta chelutuiala de la bugetul de stat. In consecinta, amendamentul ramane acelasi, dar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. Dupa ce legea bugetului de stat va intra in vigoare, Guvernul trebuie sa emita OUG pentru a modifica Legea alocatiilor de stat pentru a se putea mari, intr-adevar, alocatiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2019 de -2,55%, iar in anul 2020 de -2,10%. (2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este de 10,0% in anul 2019 si de 9,7 % in anul 2020”, prevede articolul 2 din proiectul de lege.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrie

    • Amnistia fiscala pentru anul 2024 a fost implementata prin OUG 107/2024 si prevede mai multe facilitati fiscale, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. Termenul limita pentru a beneficia de acestea este data de 25 noiembrie 2024. Amnistie fiscala 2024 - ce facilitati se acorda 1. anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; 2. anularea dobanzilor, penalitatilor si a...» citeste mai departe aici

  • OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcat

    • Se amana din nou aplicarea contraventiilor pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 125/2024. Prin actul normativ au fost introduse si alte obligatii de raportare. OUG 125/2024. Se amana pana la data de 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu aparate de marcat Reamintim ca prin OUG 115/2023 a fost amanata, pana la data de 1 octombrie 2024, aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru nedotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat...» citeste mai departe aici

  • Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF

    • ANAF Ialomita anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost publicata lista contribuabililor persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care, la finele trimestrului III 2024, nu mai inregistrau obligatii fiscale restante. Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop: a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016