Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
UPDATE 01 mai
Plata alocatiilor majorate pentru copii se face incepand cu luna mai, noile niveluri ale acestui ajutor social intrand in vigoare in aprilie, potrivit OUG 9/2019.
Desi alocatiile copiilor au fost majorate oficial de la 01 aprilie 2019, in realitate, alocatiile de la stat vor veni majorate abia incepand cu luna mai.
Asadar, parintii copiilor care au pana la 2 ani (sau 3 ani, in cazul copiilor cu handicap), si cei ai caror copii au de la 2/3 ani la 18 ani, vor primi alocatiile majorate la 300 de lei, respectiv la 150 de lei abia incepand cu luna mai. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Marius Budai.
UPDATE 19 martie 2019
Cuantumul alocatiilor primite de copii se majoreaza incepand cu 1 aprilie 2019. Dat fiind ca Legea bugetului de stat pentru anul 2019 a fost adoptata vineri, 15 martie a.c., si a intrat in vigoare ieri, 18 martie, majorarea alocatiilor se poate aplica de la 1 aprilie, potrivit OUG 9/2019.
In OUG 9/2019, pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este stipulat foarte clar data de la care se va aplica majorarea alocatiilor de stat pentru copii.
Asadar, OUG 9/2019 prevede ca majorarea alocatiilor se va face "incepand cu drepturile aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019".
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Citeste si:
Legea Bugetului pe 2019 a intrat in vigoare!
UPDATE 20 februarie 2019!
Vesti bune pentru parinti! Alocatiile copiilor depasesc pragul de 84 lei/luna la care ramasesera blocate din iunie 2015 (cand fusesera dublate, de la cuatumul de 42 de lei/luna)!
MMJS anunta ca Guvernul a adoptat marti, 19 februarie, Ordonanta de Urgenta prin care se MAJOREAZA alocatiile copiilor, de la 84 de lei, la 150 de lei/luna.
Incepand cu data de 1 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019,
cuantumul alocatiilor de stat pentru copii va fi urmatorul:
Masura a fost luata ca urmare a deciziei Parlamentului Romaniei, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, in vederea majorarii alocatiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019.
Articolul initial!
Alocatiile copiilor cu varsta peste 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati) ar putea fi majorate de la 84 de lei la 150, de la 1 martie, dupa ce amendamentul PNL a fost votat cu 123 de voturi pentru si 119 voturi impotriva. De asemenea, si alocatia copiilor de pana in 2/3 ani va fi majorata de la 200 de lei, la 300 de lei.
Parlamentul intrunit, joi, pentru votarea pe articole a proiectul de buget, a adoptat un amendament al PNL care prevede majorarea alocatiei copiilor, cu varsta cuprinsa intre 2/3 si 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei. Totusi, desi in prima faza grupurile parlamentare ALDE au cerut reluarea votului, din motive tehnice, majorarea alocatiei a ramas valabila, fiind modificata doar sursa de finantare. Daca initial liberalii cereau ca sumele pentru cresterea alocatiilor copiilor sa fie luate din excedentul bugetar de pensii, lucru considerat neconstitutional de ALDE, ulterior s-a decis ca sursa de finantare sa fie majorarea deficitului bugetar).
„Amendandamentul PNL sustinut de familiile din Romania, de peste 4.5 milioane de copii a trecut. Le multumeszc tuturor celor care au votat pentru. Este Victoria societatii romanesti care a pus presiune pe parlamentarii guvernarii care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL si victoria romanilor. Amendamentul prevede cresterea alocatiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au varsta de 2 si 18 ani, iar pentru copiii care au varsta de o luna si doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocatie majorata”, a declarat Robert Sighiartau, dupa votul din Parlament.
Parlamentarii au votat amendamentul cu 123 de voturi pentru si 119 voturi impotriva.
Totusi, coalitia PSD-ALDE a cerut reluarea votului pe amendatul PNL (sustinut si de parlamentari din coalitie, UDMR, minoritati si neafiliati) adoptat, joi, de Parlamentul, deoarece, au spus ei, este neconstitutionala alocarea sumelor pentru majorare din excedentul bugetar de pensii.
Pentru ca exista riscul ca PNL sa atace la CCR proiectul bugetului de stat in cazul reluarii votului in plen pe amendamentul privind majorarea alocatiei copiilor de la 84 de lei la 150 de lei, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a propus un nou amendament, care prevede o crestere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cat era prevazut initial in proiectul de buget .
Amendamentul presedintelui Camerei Deputatilor a fost adoptat joi in plenul reunit, bani urmand a fi folositi pentru majorarea alocatiilor pentru copii.
„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune ca in plenul celor doua Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativa, amendamentele se depun in scris la presedintele de sedinta. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme in legatura cu majorarea sumei pentru asistenta sociala, pentru a-l face aplicabil, acest amendament demagogic, care nu poate fi pus in practica, printr-un simplu motiv ca sursa de finantare indicata este excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat. Oricine are minime cunostinte ca sumele din bugetul asigurarilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocatiile reprezinta chelutuiala de la bugetul de stat. In consecinta, amendamentul ramane acelasi, dar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. Dupa ce legea bugetului de stat va intra in vigoare, Guvernul trebuie sa emita OUG pentru a modifica Legea alocatiilor de stat pentru a se putea mari, intr-adevar, alocatiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea.
„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2019 de -2,55%, iar in anul 2020 de -2,10%. (2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este de 10,0% in anul 2019 si de 9,7 % in anul 2020”, prevede articolul 2 din proiectul de lege.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
Adoptarea rectificarii bugetare, amanata! Guvernul a decis sa analizeze mai in detaliu fiecare aspectMinisterul Finantelor propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima CasaDeficitul bugetar al Romaniei, in tinta de 3 la suta a UESUA risca retrogradarea rating-uluiUn impozit azi, o taxa pe stalp maine. Taxa care a adus incasari neasteptat de mariUltimele articole
E-Factura. Bolos anunta posibilitatea extinderii perioadei pentru care NU se aplica sanctiuniMinistrul Finantelor: Bugetul alocat concediilor medicale, suplimentat cu peste 1 miliard de leiComisia Europeana a declansat procedura de corectare a deficitului bugetar inregistrat de RomaniaEste OFICIAL! ANAF va incepe reorganizarea activitatii (OUG 24/2020)Rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial: Evolutia principalilor indicatori macroeconomiciArticole similare
Legea nr.214/2019 - Alocatiile copiilor se vor majora anualSfaturi de la experti
Mod calcul dobanda penalizatoare
Intrebare: Care sunt dobanzile ce pot fi solicitate la imprumutul la care se face referire in intrebarea initiala? Dobanzile pot fi solicitate in euro? Daca da, cum se calculeaza?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Completare rd.11 si rd. 28 in D101
Intrebare: Referitor la scoaterea din gestiune prin vanzarea unor mijloace fixe incomplet amortizate:- In situatia in care valoarea inregistrata in 7583 din vanzare este mai mica decat valoarea neamortizata inregistrata in 6583,- In situatia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA