Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Particularitati privind organizarea contabilitatii in cadrul magazinelor online

18-Feb-2021
4820

Comert electronic prin magazine online - aspecte contabile


Aceasta activitate – dupa cum este definita de codul CAEN aferent – este clasificata ca fiind de comert cu amanuntul. Astfel, monografia contabila este cea specifica acestui tip de comert, in cadrul caruia pentru evidenta marfurilor se utilizeaza cel mai frecvent metoda global-valorica la pret de vanzare.

Potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul comertului cu amanuntul nu se utilizeaza metoda inventarului intermitent pentru inregistrarea stocurilor, ci numai metoda inventarului permanent, prin care sunt evidentiate toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric.

Din punct de vedere fiscal, magazinele online se aseamana cu cele fizice, urmand aceleasi reguli de taxare.

Cele mai comune spete fiscale intalnite in cazul magazinelor online sunt legate de taxa pe valoarea adaugata.

Iata care sunt aspectele ce se cer a fi solutionate in cazul comertului electronic:

- In comertul electronic prin magazine online, pentru functionarea in legalitate a magazinelor online, ce conditii trebuie sa indeplineasca?
- Trebuie creata gestiune separata pentru comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet fata de gestiunea din care se vinde produsele cu ridicata/en-gross?
- Ce metoda de evidenta a marfurilor trebuie folosita?
- Care este monografia contabila a operatiunilor efectuate in cadrul magazinelor online, cat si monografia contabila de transfer a marfurilor din gestiunea en-gross in gestiunea cu amanuntul?
- Care este regimul fiscal al magazinelor online si obligatiile declarative?
- La ce cartus si rand se raporteaza livrarile catre persoane fizice in declaratia informativa D394?

 

Atentie! Un control ANAF este iminent! Sunt vizate absolut toate firmele care obtin venituri din vanzari online! CLICK AICI««

Astfel potrivit art. 74 alin. (5) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca societatea detine o pagina de internet proprie, pe aceasta vor fi publicate informatii precum: denumirea entitatii, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. Pentru societatile cu raspundere limitata se specifica si capitalul social, iar pentru cele pe actiuni sau in comandita pe actiuni se mentioneaza capitalul social subscris si cel varsat. 

Conform art. 2 din Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 72/2010 privind unele masuri de informare a consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, toti operatorii economici care administreaza siteuri de vanzari, preluare de comenzi online si/sau publicitate la produse si/sau servicii, la serviciile turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv comert electronic, sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului un link vizibil catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, www.anpc.gov.ro.

Datele cu caracter personal pot fi prelucrate conform art. 6 din Regulamentul (UE) nr. 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind Activitatea de comert online, corespunzatoare codului CAEN 4791 este o activitate de comert cu amanuntul, in cadrul careia pentru evidenta gestiunii marfurilor se utilizeaza metoda global-valorica la pret de vanzare cu amanuntul.

Potrivit pct. 286 alin. (8) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, in comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se utilizeze alta metoda.

Atentie! Un control ANAF este iminent! Sunt vizate absolut toate firmele care obtin venituri din vanzari online! CLICK AICI««

 

Ca atare, nu vor exista inregistrari contabile specifice vanzarii de marfa cu amanuntul (ce implica utilizarea contului 378 „Diferente de pret la marfuri”), utilizandu-se suita de inregistrari contabile obisnuite in cazul vanzarilor cu ridicata:

- Aprovizionare marfuri:
% 371 „Marfuri”, 4426 TVA „deductibila” = 401 „Furnizori”
- Vanzare marfuri:
4111 „Clienti” = % 707 „Venituri din vanzarea marfurilor”, 4427„ TVA colectata”
- incasarea prin firma de curierat:
461 „Debitori diversi” = 4111 „Clienti”
si
5121 „Conturi la banci in lei” = 461 „Debitori diversi”
- Descarcare de gestiune:
607 „Cheltuieli privind marfurile” = 371 „Marfuri”

Este nevoie de o separare a gestiunilor (pe analitice ale contului de marfa) deoarece sunt in vigoare prevederile O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor libera circulatie a acestor datede piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare conform carora activitatea de comert cu amanuntul (cum este cea prin platforma online) trebuie separata de activitatea de comert cea cu ridicata (catre persoane juridice).

Regasiti continuarea in lucrarea Controale la COMERCIANTII ONLINE, dar si alte aspecte importante, click««

Atentie! Un control ANAF este iminent! Sunt vizate absolut toate firmele care obtin venituri din vanzari online! CLICK AICI««

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Particularitati privind organizarea contabilitatii in cadrul magazinelor online":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016