
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"O persoana fizica autorizata care a efectuat sponsorizare in cursul anului 2018 este obligata sa depuna declaratia 107?", iata intrebarea la care veti gasi raspuns in articolul propus astazi.
Formularul 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private", aprobat prin OPANAF nr. 1825/2018, se depune de catre:
- persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, prevazute la titlul II din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare,
- persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, prevazute la titlul III din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare,
- persoanele juridice care intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, care platesc si impozit pe profit.
In ceea ce priveste persoanele fizice autorizate (PFA) acestea au posibilitatea, potrivit prevederilor art. 68, alin. (5), lit. a) din Codul fiscal (titlul IV) sa deduca din baza de calcul (stabilita potrivit alin. (6) al aceluiasi articol) cheltuieli de sponsorizare in limita cotei de 5%. Pentru aceste sume nu trebuie sa completeze nicio declaratie separat.
Totodata, persoanele fizice autorizate, pot decide sa directioneze (catre entitati non-profit sau institutii de cult) un procent din impozitul pe venit datorat.
Acesta poate fi de 2% sau 3,5%, din impozit, dupa caz, pana la data de 31 martie 2019,respectiv pana la 3,5% incepand cu data de 1 aprilie 2019.
Suma reprezentand 2% din impozitul anual datorat poate fi directionata pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, iar cea in cota de 3,5 din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
Din prezentarea acestor informatii rezulta ca procentul de 5% se refera la cheltuielile cu sponsorizarea care se pot deduce din baza de impozitare a impozitului pe venit, iar cotele de 2% si 3,5% reprezinta sumele care pot fi directionate din impozitul pe venit datorat.
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, raspunsul este ca persoanele fizice autorizate nu completeaza formularul 107.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<