Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Cazul persoanelor fizice care achizitioneaza masini second-hand din Europa, pe care le inregistreaza pe numele propriu, pentru ca apoi sa le vanda mai departe altor persoane fizice din Romania, a luat amploare in tara noastra. Astazi, vom vorbi despre un astfel de caz.
In august 2017, o persoana fizica neautorizata a facut obiectul unui control inopinat privind TVA in urma caruia s-a incheiat un proces verbal, deoarece in perioada ianuarie 2011 - decembrie 2016 a achizitionat autovehicule second-hand din UE si din tara care intrau in proprietatea sa, pe care ulterior le vindea catre diverse persoane fizice din Romania.
Organele de control au considerat ca activitatea de mai sus este o activitate economica, impozabila din punct de vedere al TVA.
In octombrie 2017, concluziile din procesul verbal de mai sus au fost preluate intr-un Raport de inspectie fiscala si Decizie de impunere in care s-a inscris ca in aprilie 2011 s-a depasit plafonul de 119.000 lei, societatea devenind platitoare TVA incepand cu 01 iunie 2011.
Inspectia a considerat ca perioada iunie 2011 -septembrie 2011 a fost prescrisa si a stabilit TVA suplimentara incepand din octombrie 2011, considerand ca trimestrul IV 2011 avea termen de plata 25.01.2012, deci nefiind perioada prescrisa.
Intrebari:
Intr-adevar, achizitia autovehiculelor si revanzarea catre diversi cumparatori, reprezinta operatiuni din sfera de aplicare a TVA, deoarece persoana fizica a efectuat, cu plata, achizitii si livrari de autoturisme. Astfel, pentru a fi impozabila in Romania, o operatiune economica trebuie sa indeplineasca, cumulativ, cele 4 conditii reglementate prin art. 268 "Operatiuni impozabile" alin. (1)
"(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 3 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol "Daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania."
Astfel, persoana fizica a dobandit calitatea de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA deoarece a desfasurat, cu caracter continuu, activitati economice de natura comertului, constand in achizitia de bunuri si revanzarea acestora catre diversi cumparatori. Astfel, persoana fizica a actionat ca un comerciant.
Nu se considera activitate economica doar vanzarea bunurilor care au fost utilizate de catre persoana fizica in scop personal. Totusi, dobandirea dreptului de proprietate asupra fiecarui autoturism achizitionat nu este suficienta pentru a face dovada ca fiecare autoturism a fost utilizat in scop personal de catre persoana fizica respectiva.
Pentru desfasurarea activitatii de comert, persoana fizica era obligata sa se autorizeze la O.N.R.C. conform prevederilor O.U.G. nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si apoi sa se inregistreze la ANAF pentru a fi identificata printr-un cod de inregistrare fiscala CIF. Inregistrarea fiscala trebuia solicitata prin formularul cod 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (070), cod 14.13.01.10.11/5", reglementat, in prezent, prin O.P.A.N.A.F. nr. 3698 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.
Precizari referitoare la inregistrarea persoanei fizice tratata drept persoana impozabila d.p.d.v. al TVA dupa depasirea plafonului de scutire se regasesc si in Circulara M.F.P. nr. 691.736714.06.2016.
Avand in vedere ca inspectia fiscala a inceput in august 2017, consider ca organul de inspectia fiscala trebuia sa inceapa verificarea cu obligatiile de plata aferente anului 2012 in cadrul termenului 5 ani pentru prescrierea obligatiilor fiscale.
Doar in cazul faptelor de natura penala, termenul de prescriere a dreptului de a stabili creante fiscale este de 10 ani.
In ceea ce priveste TVA, persoana fizica, tratata drept persoana impozabila trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA numai la depasirea cifrei de afaceri de 119.000 lei/an obtinuta din marja profitului ca rezultat al aplicarii regimului special second - hand, conform prevederilor art. 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca poate demonstra ca indeplineste conditiile de aplicare a acestui regim. In acest sens, am in vedere prevederile pct. 61 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 152 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici".
"(3) Persoanele impozabile care, daca ar fi inregistrate normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, ar aplica un regim special de taxa conform prevederilor art. 152^1 si 152^2 din Codul fiscal vor lua in calculul determinarii cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscalnumai baza impozabila pentru respectivele operatiuni determinata in conformitate cu prevederile art. 152^1 si 152^2 din Codul fiscal."
Pentru aplicarea regimului special in cazul vanzarilor de bunuri second hand, revanzatorul din Romania trebuie sa fi achizitionat bunurile respective de la una din urmatoarele categorii de furnizori enumerate la art. 152^2, alin. (2) de la lit. a), b) si d) din Codul fiscal:
a) un furnizor persoana neimpozabila. Din punctul de vedere al TVA, este neimpozabila o persoana fizica, o organizatie non profit etc..;
b) un furnizor persoana impozabila care nu si-a exercitat dreptul de deducerea a TVA la momentul achizitiei bunurilor respective. In acest caz, daca furnizorul nu este, la randul sau o firma revanzatoare, furnizorul din Comunitate este obligat sa inscrie pe factura ca pentru bunurile respective nu a dedus TVA;
d) o firma revanzatoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mentiunilor inscrise pe factura.
De asemenea, trebuie retinut faptul ca, in anul 2011 - 2012, cifra de afaceri pentru o persoana impozabila nou infiintata se determina direct proportional cu perioada cuprinsa intre data infiintarii si data de 31.12, aspect reglementat prin art. 152 alin. (5) "Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevazut la alin. (1) se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga."
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Revista Romana de Fiscalitate nr. 33, Noiembrie 2009Revista Romana de Fiscalitate nr. 32, Octombrie 2009Articole similare
Ministerul Finantelor Publice - InformareCombaterea evaziunii fiscale este un obiectiv major in 2012Pret de vanzare al unui apartamentDespre creanteJoi 20 mai 2021, termenul de depunere a Formularului 097 Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareUltimele articole
Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineRadiere intreprindere individuala. Etape si acte necesareSAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatieCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Notificare de conformare e-TVA. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit NotificareaArticole similare
Ce obligatii aferente TVA si declaratii are un PFA cand face achizitii intracomunitare?Raspunderea in cazul reincadrarii activitatii si recuperare prejudiciu. Cum se vor achita impozitele?PFA. Dreptul la concediul pentru cresterea copiluluiAlerta Fiscala: Doua acte noi emise de ANAF privind declararea bonurilor fiscale si procentul de 2 la sutaPFA profesie liberala. Cum facem amortizarea deductibila pentru un autovehicul?Ultimele articole
Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesareSAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatieDeschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareProiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriInchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesareSfaturi de la experti
Primire sponsorizare in valuta
Intrebare: Un ONG primeste o sponsorizare din partea unei persoane fizice cu domiciliul in Romania. Este corect ca plata sponsorizarii sa se faca in valuta, prin virament bancar, din contul persoanei fizice deschis in valuta in contul ONG,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O firma platitoare de impozit pe profit are vanzare catre un tert care in decursul lunii septembrie devine inactiv. Cum tratez din punct de vedere fiscal vanzarea catre acel tert dupa ce a adevenit inactiv, intrucat factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA