Persoane juridice fara scop lucrativ. Dividende
Vom analiza mai jos in ce masura o fundatie (sau orice entitate fara scop lucrativ) poate sa distribuie dividende din soldul contului 1212, urmand sa identificam si normele care ar putea interzice distribuirea de dividende.
Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 1 din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau in interesul unor colectivitati ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile acestei ordonante.
Asociatiile si fundatiile constituite potrivit acestei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
Astfel cum prevede art. 48, asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice.
In conformitate cu prevederile art. 47 al ordonantei, asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Astfel, scopul asociatiilor sau fundatiilor infiintate potrivit OG 26/2000, este un scop nepatrimonial. De asemenea, si eventualele activitati economice desfasurate de acestea precum si infiintarea unor societati comerciale nu pot avea alt scop decat crearea de resurse financiare suplimentare pentru realizarea scopului asociatiei/fundatiei.
Persoanele juridice fara scop lucrativ pot avea, potrivit art. 206 alin. (2) din Codul civil , doar acele drepturi si obligatii civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut.
Drept urmare, profitul nu se imparte asociatilor ci va fi utilizat conform scopului in vederea caruia a fost constituita asociatia/fundatia, stabilit prin lege, actul de constituire sau statut.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre vanzare si celor interesati. Care ar fi tratamentul contabil si fiscal pentru operatiunea de mai sus? Care ar fi documentele necesare de intocmit pentru acordarea almanahului cu titlu gratuit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am achizitionat un utilaj (echipament tehnologic) din Olanda. Inca nu a fost adus in tara. Intre timp a aparut o oportunitate sa il vindem tot in Olanda. Ce presupune aceasta operatiune de revanzare din punct de vedere fiscal si din punctul de vedere al TVA? Este prima operatiune de acest gen. Valoarea achizitiei este de 15.000 euro. Valoarea de revanzare este de 29.500 euro, fara TVA.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna martie, ca urmare a iesirii din starea de alerta, am cosiderat contravaloarea testelelor Covid ca fiind avantaj salarial. Intr-o interpretare a OUG 16, am gasit urmatorul text: "Nu sunt impozabile, cheltuielile suportate de angajator/platitor cu acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul impiedicarii raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea acestora...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile pentru obtinerea unor fonduri nerambursabile? Luna mai se semneaza contractul de finantare: Valoare eligibila proiect conform contractului de finantare POCU: 100.000 lei; Valoare eligibila nerambursabila: 90.000 lei; Valoare eligibila co-finantare a beneficiarului: 10.000 lei; In luna iunie se primeste prefinantare: 15.000 lei; Se inregistreaza cheltuieli eligibile cu salarii + contributii 10.000 lei; In luna iulie se platesc salariile + contributiile salariale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este modalitatea de declarare la ANAF a taxei Clawback de catre un producator de medicamente din UE prin reprezentant DAPP din Romania? Reprezentantul din Romania este notificat de catre CNAS cu suma taxei pe care trebuie sa o plateasca in numele producatorului de medicamente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate