
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va infiinta un nou Registru central electronic pentru a putea identifica mai usor persoanele fizice sau juridice care detin conturi IBAN.
Proiectul ANAF este inclus in Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vedeti AICI.
Infiintarea Registrul central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare identificate prin IBAN se realizeaza prin modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de prodedura fiscala.
In nota de fundamentare a proiectului OUG este precizata necesitatea infiintarii Registrului: permite identificarea, in timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care detin sau controleaza conturi de plati si conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite in Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European si al Consiliului precum si casete de siguranta detinute de o institutie de credit pe teritoriul României, precum si asigurarea accesului Oficiului la acesta in mod direct si fara intârziere, si a autoritatilor competente nationale pentru indeplinirea obligatiilor care le revin.
Mai mult decat atat, conform documentului, registrul contribuie la combaterea utilizarii abuzive a entitatilor corporative si a altor entitati juridice si a constructiilor juridice in scopul spalarii banilor sau al finantarii terorismului atât prin acordarea de sprijin la investigatii, cât si prin efectele asupra reputatiei, dat fiind faptul ca oricine ar putea participa la tranzactii ar cunoaste identitatea beneficiarilor reali.
De asemenea, faciliteaza punerea la dispozitie in timp util si eficient a informatiilor pentru institutiile financiare, precum si pentru autoritati, inclusiv autoritati din tari terte, implicate in combaterea unor astfel de infractiuni; accesul la informatiile respective ar ajuta, de asemenea, investigatiile privind spalarea banilor, infractiuni principale asociate si finantarea terorismului.
Proiectul de act normativ reglementeaza si situatiile referitoare la aplicarea masurilor suplimentare de cunoastere a clientele de catre entitatile raportoare, in cazul relatiilor de afaceri sau tranzactiilor care implica tari terte cu grad inalt de risc.
Astfel, recomandarile sunt in sensul ca relatiile de afaceri sau tranzactiile care implica tari terte cu un grad inalt de risc ar trebui sa fie limitate, in cazul in care sunt identificate deficiente ale regimului de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului din tarile terte in cauza, cu exceptia situatiilor in care sunt luate masuri suplimentare si adecvate de atenuare sau de contracarare.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: In situatia in care apartamentele sunt inchiriate la persoane fizice fara desfasurare de activitate economica (sunt declarate cladiri rezidentiale), utilitatile sunt platite de locatar, asa cum se prevede prin contractul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Este vorba de un SRL care are asociat unic un ONG caruia ii distribuie dividende din profitul realizat. In ce cont contabil al ONG-ului se opereaza aceste venituri din dividende?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<