
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Un nou Proiect legislativ aflat in dezbatere la Senat da posibilitatea persoanelor fizice de a redirectiona cei 3,5% din impozitul pe venit datorat statului si catre intreprinderile sociale de insertie.
Contribuabilii persoane fizice pot dispune asupra unui procent de pana la 3,5% din impozitul anumitor venituri (salarii, pensii, chirii, dividende, drepturi de proprietate intelectuala, alte tipuri de venituri impozabile din activitati sportive, PFA-uri etc.), pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult pentru care se acorda deduced fiscale, conform Titlului IV din Codul fiscal.
Optiunea poate fi exercitata pentru una sau mai multe entitati, in limita plafonului de pana la 3,5% din impozitul pe venit, prin completarea Cererii 230 privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat sau a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (D212).
Noul proiect da posibilitatea ca cei 3,5% din impozitul de venit, asupra carora contribuabilii persoane fizice pot dispune, sa fie directionati catre sociale care incurajeaza infiintarea si functionarea intreprinderilor sociale de insertie va avea ca rezultat scaderea ratei somajului si va contribui la reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si marginalizare sociala.
Imbunatatirea accesului pe piata muncii si cresterea ocuparii fortei de munca a persoanelor marginalizate vor avea efecte si de natura socio-economica prin reducerea saraciei, cresterea nivelului de trai si imbunatatirea starii de sanatate a acestor persoane.
Toate aceste efecte duc, mai departe, la scaderea cheltuielilor bugetare cu aceste persoane, in special cele de ordin social: sanatate, somaj, justitie etc.
Initiatorii estimeaza o crestere a numarului de noi intreprinderi sociale de insertie, cu conditia adoptarii intregului set de propuneri legislative privitoare la intreprinderile sociale de insertie propose de initiatori, celelalte propuneri legislative avand ca obiect modificarea Legii economiei sociale, a Legii voluntariatului si a Codului administrativ.
Cererea 230 poate fi depusa la organul fiscal si de catre reprezentantul entitatii nonprofit/unitatii de cult beneficiare a sumei, caz m care contribuabilul va fi notificat de catre organul fiscal despre acest fapt.
Contribuabilul va recunoaste sau nu optiunea. Organul fiscal asteapta raspunsul 30 de zile de la data comunicarii notificarii, dar nu mai mult de 45 zile.
Organul fiscal va face plata celor 3,5% in termen de 90 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data expirarii termenului legal de exercitare a optiunii.
Indiferent de structura care face plata celor 3,5% din impozit - organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit - inainte de virarea celor 3,5%, aceasta are obligatia sa verifice daca entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Conditiile pe care entitatile nonprofit sau unitatile de cult trebuie sa le indeplineasca pentru a se inscrie in Registrul entitatilor/unitatilor de cult:
a) desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita;
b) a mdeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege (conditia se considera indeplinita in cazul entitatilor/unitatilor de cult care, potrivit legii, nu sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale);
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala.
Pana la data de 10 a lunii urmatoare mcheierii fiecarui trimestru calendaristic, organul fiscal verifica, in evidentele proprii, daca entitatile/unitatile de cult inscrise in registru mai indeplinesc conditiile prevazute la pet. 4 lit. b)-e). Daca acestea nu mai indeplinesc conditiile, ele vor fi radiate din Registru.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<