Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 100 de milioane de euro ar putea fi angajate din fondurile de la UE de MCSI

16-Iun-2016
1863

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (MCSI –OIPSI) a gazduit pe 26 aprilie o intalnire informala cu reprezentanti din mass media centrala pentru a-si prezenta actiunile realizate in ultima perioada referitoare la evaluarea proiectelor strategice inovative cu impact asupra intregului sector IT&C la nivel national sau chiar international ce au fost depuse in actualul exercitiu bugetar 2014 - 2020, precum si identificarea proiectelor realizate in cadrul exercitiului anterior 2007 - 2013 si care ar putea primi asistenta retroactiva, actiuni ce vor contribui la atragerea a peste 100 mil Euro prin fonduri europene nerambursabile in perioada urmatoare.



Intalnirea a fost condusa de Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala alaturi de Adina Moga, Director General OIPSI si alti experti din cadrul Organismului Intermediar.

1. POSCCE 2007 - 2013

Gradul de absorbtie la 31.03.2016, raportat la bunul de plata acordat de OIPSI si suma alocata de 338 mil Euro FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) este de 102,4% (346,2 mil euro FEDR). 31% din procentul de absorbtie a fost realizat in perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 cand au fost verificate si aprobate un numar de 258 cereri de rambursare insumand o valoare de aproximativ 131,39 mil Euro din care FEDR 108,54 mil Euro.

Accesarea finantarii retroactive din partea UE pentru perioada de programare 2007-2013, prin Axa prioritara III a POS CCE mai poate aduce la bugetul de stat pana la 50 millioane de euro din fondurile structurale de la Uniunea Europeana (UE) peste cele generate prin proiectele deja contractate si implementate.

La initiativa MCSI – OIPSI, de identificare a proiectelor care ar mai putea primi finantare retroactiva din partea UE – actiune ce a fost aprobata de Guvern prin Memordumul nr. 5/814/8.02.2016, au fost identificate prin intermediul Sistemului Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP) si au la baza achizitiile din domeniul TIC realizate de catre de autoritatile/institutiile publice de la nivel central.

Ca raspuns al acestei initiative, 12 institutii au depus dosarele de achizitii insumand valoarea de 228,78 mil lei, iar o alta institutie va solicita finantare retroactiva prin intermediul Axei prioritare 2 a POS CCE.

Organismul Intermediar de la MCSI a verificat achizitiile depuse, le-a transmis spre analiza Autoritatii de Management si a propus acesteia un ghid al solicitantului si un model al cererii de finantare ce ar urma sa fie depus de catre autoritatile/institutiile publice implicate.

Asistenta retroactiva reprezinta acordarea, de catre o autoritate de management, de asistenta UE pentru proiecte ale caror cheltuieli au fost deja acoperite din surse nationale sau care sunt deja terminate inainte sa se solicite in mod oficial sau sa se acorde asistenta UE.

2. POC 2014 - 2020

Noua perioada de programare incepe si ea sa aiba efecte. Peste 200 de proiecte solicita finantare in cadrul actiunii 2.2.1 Sprijinirea cre?terii valorii adaugate generate de sectorul TIC ?i a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere din Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020. Valoarea totala a finantarii nerambursabile solicitate este de 518,88 mil lei, din care partea UE este de 438,87 mil lei.

Proiectele au fost depuse urmare apelului lansat de MCSI – OIPSI in cadrul Axei Prioritare 2 a POC 2014 - 2020 in data de 2 noiembrie 2015. in cadrul apelului au fost inscrise online 235 de intentii de proiecte din care s-au materializat 220, restul inregistrarilor fiind dublari ale proiectelor deja inscrise sau teste realizate de solicitanti.

Acestea au fost supuse evaluarii cu privire la criteriile administrative si de eligibilitate, primele rezultate preliminare urmeaza a fi publicate pe pagina web a MCSI – OIPSI pana la finalul lunii aprilie 2016.

Actiunea 2.2.1 Sprijinirea cre?terii valorii adaugate generate de sectorul TIC ?i a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere are ca scop finantarea realizarii de catre IMM-uri (singure sau in parteneriat sub forma de cluster) de produse si servicii TIC inovative, sustinandu-se cheltuieli pentru:

- produse harware si software necesare realizarii produselor/serviciilor inovative;

- personalul implicat in realizarea produselor/serviciilor inovative;

- marketingul produselor/serviciilor inovative create;

- activitati auxiliare: plan de afaceri, instruire, auditare proiect, management proiect.

Proiectele care ar putea fi sustinute financiar apartin IMM-urilor care sunt inregistrate si isi desfasoara activitatea in Romania, fie individual sau organizate in cadrul unui parteneriat de tip cluster sau consortiu si a caror activitate este centrata pe IT&C. Prin acordarea de aceste finantari, se urmareste dezvoltarea de produse si servicii bazata pe inovare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti

  • Calcul rezultat fiscal

    Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Acordare credit unui IFN

    Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024

    • Amnistia fiscala care prevede anularea unor accesorii si amanari la plata pentru datornici a fost introdusa prin OUG 107/2024, iar recent a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul 5521/2024 care contine procedura pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii ca sa beneficieze de masuri. Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii Procedura de acordare a amanarii la plata (1) Debitorii isi exprima intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare,...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, calendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2024. Obligatii fiscale scadente pentru luna OCTOMBRIE 2024 Luni, 7 octombrie Obligatii fiscale: Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania Dupa caz, contribuabilii depun: Formularul 010...» citeste mai departe aici

  • Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an

    • Pentru ca ne pregatim deja de un final de an incins din punct de vedere fiscal, venim n ajutorul dumneavoastra si va oferim o serie de oferte de pana la 60% la cele mai important titluri de contabilitate si fiscalitate. Cu ajutorul lor veti reusi sa scapati de amenzile si sanctiunile pentru neconformare date de ANAF si va puteti adapta noilor modificari legislative, care nu sunt putine la numar. Reduceri de toamna de pana la 60% TAXARE 2024. Noutatile Codului fiscal (stick USB) Ne...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016