Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Calcul baza CAS si CASS. Declaratia Unica

11-Mar-2019
13177

"Pentru PFA impus pe baza de norma de venit, care beneficiaza de ajustare a normei in sensul scaderii acesteia, pentru invaliditate, norma ajustata se foloseste si la calculul bazei pentru CAS si CASS sau se foloseste norma intreaga? In declaratia unica pentru 2019, daca PFA a fost impus pe baza de norma de venit si a depus declaratia unica estimativa in 2018, se mai completeaza rubricile referitoare la anul 2018 (impozit venit, CAS si CASS)? Dar daca persoana fizica a realizat venituri impuse pe baza de norma de venit, dar si din dividende, in anul 2018, si acestea au fost declarate in declaratia estimativa pentru calculul cass in 2018, mai trebuie sa completeze rubricile referitoare la CASS pentru anul 2018 in declaratia unica pentru anul 2019?". Acesta este cazul de la care a plecat spacialistul nostru in studiul de caz propus astazi. In cele ce urmeaza, redam raspunsul specialistului.

Raspunsul specialistului

Din punct de vedere al contributiei de asigurari de sanatate (CAS), conform art. 148 alin. (4) din Legea nr. 227/2017 privin Codul fiscal: "Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120".

La pct. 7 Sectiunea a 4-a din Normele metodologice,se mentioneaza faptul ca "In aplicarea art. 148 din Codul fiscal, venitul net/brut anual estimat pentru anul in curs este venitul determinat potrivit prevederilor titlului IV - Impozitul pe venit din Codul fiscal. Daca persoanele fizice realizeaza venituri din mai multe surse din activitati independente si/sau drepturi de proprietate intelectuala venitul net estimat pentru anul curent se stabileste prin insumarea veniturilor nete estimate din fiecare sursa si/sau categorie de venit, dupa cum urmeaza: (…)

b) valoarea normelor de venit, determinate dupa ajustarea prevazuta la art. 69 alin. (10) din Codul fiscal (pct 7 alin. (1) lit. b) din norme)".

Prin urmare, se datoreaza CAS numai daca se estimeaza obtinerea de venituri (dupa ajustare) mai mari de 12 salarii minime brute pe tara.

Din punct de vedere al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), conform art. 170 alin. (1) si alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal: "Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120.
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz; (…)".

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cenzor asociatie de proprietari Societatea X SA a avut nevoie de un cenzor expert contabil a cerut buletinul persoanei respective, dar nu trebuie facut un contract sau care sunt pasii pentru a angaja un cenzor...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Calcul cost de productie apartamente O societate platitoare de tva si profit construieste case de locuit, produse in curs de executie din anul 2021, ce urmeza sa le vanda in anul 2025. Este corect sa inregistram...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Dividende distribuite, persoana nerezidenta, impozit Societatea in cauza are incepand din luna februarie 2024 ca actionari o persoana fizica, cetatean roman care detine 20% din capitalul social si 80% din capital este detinut de un...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Pensie din UK. Declaratia unica Persoana fizica rezidenta in Romania a lucrat in UK si primeste pensie din acest stat pentru perioada in care a lucrat in UK. Ca urmare a cererii depuse prin casa de pensii din...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Ajustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult

Prin urmare, se ia in calcul norma de venit determinata dupa ajustare la determinarea plafonului in functie de care se stabileste daca se datoareaza sau nu contributii sociale.

Conform Instructiunilor de completare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", pct. 1 "Declaratia se depune pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia:

  • declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018; 
  • declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
  • declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.”

Prin urmare, se va declara doar impozitul pe venit la norma de venit din anul 2019 si contributiile de asigurari sociale aferente anului 2019 daca este cazul.

Daca persoana fizica a realizat venituri impuse pe baza de norma de venit, dar si din dividende, in anul 2018, peste plafonul de 22.800 lei, declarate in declaratia estimativa pentru calculul CASS in 2018, are obligatia de a completa informatiile referitoare la CASS pentru anul 2018 in declaratia unica.

Se pare ca noul termen pentru depunerea declaratiei unice si plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii este 31 iulie 2019, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta postat pe site-ul oficial al Ministerului de Finante Publice, din 07.03.2019.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016