Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA: Criteriile ANAF pentru catalogarea activitatilor dependente

05-Iul-2010
7226


De joia trecuta, Fiscul are puterea de a declara drept ?activitati dependente? si de a taxa ca venituri din salarii toate activitatile desfasurate pe baza de PFA, drepturi de autor, conventii civile, contracte de colaborare sau mandat pe care, pe baza unor criterii extrem de laxe, le suspecteaza ca ar ?masca? raporturi salariale. Mai mult, noul Cod Fiscal introduce obligativitatea de plata a contributiilor de asigurari sociale (CAS) la sistemele publice de pensii, sanatate si somaj si pentru liber-profesionistii (inclusiv PFA) considerati in continuare ?independenti? de catre Fisc, desi reglementarea acestor contributii cade in sarcina legilor specifice din domeniile respective, nu a Codului Fiscal.

Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca se constata existenta cel putin a uneia dintre urmatoarele situatii: subordonare a beneficiarului fata de platitor, beneficiarul foloseste baza materiala a platitorului si nu vine cu capital propriu sau platitorul deconteaza deplasarile in interes de serviciu si concediile beneficiarului. Asa prevede recenta OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal.

Pe langa aceste criterii, persoanele care realizeaza venituri din PFA, drepturi de autor si conventii civile pot fi reclasificate ca salariati si taxate in plus corespunzator daca Fiscul constata ?orice alte elemente care reflec?ta natura dependenta a activitatii?.

Mai mult, ?in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit?. Tot de la 1 iulie, venitul net anual dintr-o activitate independenta (de ex. PFA), stabilit pe baza normei de venit, nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute si toate veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale, se vor impozita cu 16%.


Intrucat conditiile pentru ca o activitate sa poata fi considerata dependenta nu sunt cumulative, asta va permite organelor fiscale sa incadreze cu usurinta orice raport intre un platitor si un beneficiar in cel putin unul dintre criteriile respective, declarandu-l de natura salariala si taxandu-l ca atare, a declarat, pentru SFin, Sorin Istrate, Managing Partner la firma de consultanta fiscala, financiara si de contabilitate Contexpert.

?In contractele de prestari servicii sunt inserate frecvent clauze cu privire la modul de realizare a serviciului, termenul de finalizare, locul de desfasurare a activitatii etc. Atat timp cat accepti conditiile impuse de clientul tau inseamna ca te afli intr-o relatie de subordonare si ca sumele incasate in baza acestui contract ar trebui taxate cu toate contributiile aferente salariilor? Cu ce difera contractul incheiat cu o PFA de cel incheiat cu o persoana juridica, daca clauzele sunt aceleasi??, spune Istrate.

Potrivit acestuia, in baza acestei formulari, Fiscul va putea decide discretionar reconsiderarea tuturor contractelor incheiate cu entitati care nu sunt persoane juridice. ?Asta inseamna ca inclusiv o conventie civila, care are un caracter absolut ocazional si care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a platitorului de venit, poate fi reconsiderata ca venit de natura salariala, cu taxele si contributiile suplimentare aferente?, este de parere Istrate.

Sursa: Saptamana Financiara 05/07/2010

Mai multe articole despre PFA gasiti pe www.fiscalitatea.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Registrul de evidenta PFA. Cine are obligatia intocmirii si pana cand trebuie completat documentul

    • Daca obtineti venituri din activitati independente sunteti obligat sa completati si sa pastrati permanent la sediul dvs. Registrul de Evidenta Fiscala (REF). Acesta este un document in care trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. REF vizeaza toti contribuabilii pentru care...» citeste mai departe aici

  • Situatii financiare interimare. Termen legal de depunere

    • Situatiile financiare interimare sunt situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar. Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii si sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand: - numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar; - calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridice

    • Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna noiembrie 2024 a fost publicat de ANAF. Acesta este de mare ajutor atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele jurdice. Primul termen limita este data de 7, cand trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale. Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024 In continuare redam cele mai importante termene limita si declaratiile aferente, pentru luna noiembrie 2024. Termen limita Joi 7 noiembrie Obligatia Depunerea declaratiei...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016