Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu norma de venit - Plafon impozit si plata TVA

11-Feb-2013
37073

In cazul infiintarii unui PFA cu norma de venit pentru -6202: Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, vom vedea daca se poate folosi aceeasi autorizatie si in contracte pe perioade determinate cu firme din tari din spatiul comunitar, platindu-se in continuare doar contributiile pentru aceasta norma de venit in Romania (impozit+sanatate+pensii+somaj etc), chiar daca aceste firme sunt platitoare de TVA in tarile lor.


Totodata, vom stabili daca exista un plafon anual pana la care impozitul se raporteaza la aceasta pe aceasta norma de venit sau un plafon pana la care nu se plateste TVA la aceasta norma de venit sau la suma totala facturata.

Solutia consultantului:

Veniturile obtinute de PFA sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente.


In conformitate cu prevederile art. 48 si 49 din Codul fiscal , venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:

- sistem real;
- norma de venit.

Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, este cuprins in anexa nr. 1 a OMFP 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale.

In cadrul acestui sistem de impozitare, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit iar achitarea sa are loc prin plati anticipate trimestriale, pana la data de 25 a ultimei luni a fiecarui trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit ?i care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator ?i sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfar?itul anului fiscal.

PFA este persoana impozabila din punct de vedere al TVA.

La inregistrare aceasta poate opta:

I. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA, in urmatoarele cazuri:

1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;

2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

sau,

II. Pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire.
Plafonul de scutire este de 65.000 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Plafonul in lei astfel determinat este de 220.000 lei.

Daca opteaza pentru regimul special de scutire PFA trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului de scutire (65.000 euro). Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

Daca nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2) din Codul fiscal , PFA are obligatia se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din Codul fiscal , inainte de prestarea serviciului.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA persoanei fizice autorizata ii vor reveni drepturile si obligatiile prevazute de Titlul VI - "Taxa pe valoare adaugata" din Codul fiscal.

Pentru fiecare operatiune efectuata se va stabili regimul TVA avandu-se in vedere calitatea beneficiarului (persoana impozabila/neimpozabila), locul livrarii de bunuri/prestarii de servicii, scutirile de TVA, cotele de TVA s.a.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016