Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA: Deductibilitatea cheltuielilor privind deplasarile

17-Iul-2012
14247

O persoana fizica autorizata, liber profesionist, s-a deplasat in perioada 2009-2011 interesul activitatii la clientii sai din alta localitate, in acest sens are ordin de deplasare semnat si stampilat de client, si in mod evident are venituri de la clientii respectivi.



S-a dedus corect si-a dedus la calculul impozitului pe venit urmatoarele cheltuieli:

- cheltuieli de transport echivalent a 7,5 litri benzina la 100 km, avand in acest sens si bon de combustibil din perioada deplasrii
- cheltuieli de cazare 30 lei pe noapte (fara factura pentruca nu s-a cazat la hotel)

Avea dreptul sa deduca si echivalent diurna 32,5 lei pe zi?


Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Raspuns: Dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept ce se acorda salariatilor pe durata delegarii si detasarii.
Prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.” In acelasi sens, prevederile art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevad ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii. Persoana fizica autorizata nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative, astfel cum se prevede la pct. 38 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal .

Una dintre conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse este ca acestea sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente (art. 48 alin. (4) lit. a) si pct. 37 lit.b) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol). Ca atare, pentru a putea fi deduse cheltuielile de cazare trebuiau sa fie efectiv realizate si justificate cu documente precum facturi, chitante, bonuri fiscale, ordin de deplasare.

In perioada 01.05.2009 – 31.12.2011, in conformitate cu prevederile art. 48 alin. (7) lit. l) din Codul fiscal , nu au fost cheltuieli deductibile, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

Asadar, din punct de vedere fiscal sunt deductibile cheltuielile de deplasare, insa prin alin. (7) lit. l) al art. 48 din Codul fiscal in perioada 01.05.2009 – 31.12.2011 a fost limitata deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul.

De aceea apreciem ca, in aceasta perioada cheltuielile cu combustibilul pentru transportul la clienti nu sunt deductibile la determinarea venitului impozabil intrucat nu se incadreaza in situatiile exceptate prevazute la art. 48 alin. (7) lit. l) din Codul fiscal .

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016