
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Cum se reporteaza pierderile fiscale din anii precedenti in Declaratia Unica pentru un PFA? Daca in anul 2020 am avut rezultat negativ si anul 2021 rezultat pozitiv, aceasta pierdere se compenseaza cu venitul net inregistrat 7 ani? Multumesc!
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga:
Potrivit art 118 din Codul fiscal:
,, (2) Pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) si a1), pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
(3) Veniturile din categoriile prevazute la art. 61 lit. a), a1), c) si f), ce se realizeaza intr-o fractiune de an sau in perioade diferite ce reprezinta fractiuni ale aceluiasi an, se considera venit anual.
(4) Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinata in sistem real, se reporteaza si se compenseaza de catre contribuabil cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Mai jos va prezint modul de completare a declaratiei unice, conform Ordinului ANAF nr. 2127/2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
Litera B "Date privind impozitul anual datorat"
3.5.9. In situatia in care activitatea se desfasoara in mod individual
Contribuabilii care realizeaza venituri in mod individual completeaza declaratia dupa cum urmeaza:
Rd. 1 "Venit brut" - se inscrie suma reprezentand veniturile totale si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul de raportare, atat din activitatea de baza, cat si din activitati adiacente.
Rd. 2 "Cheltuieli deductibile, potrivit legii" - se inscrie suma reprezentand cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii care indeplinesc conditiile generale pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, potrivit Codului fiscal.
Rd. 3 "Venit net anual" - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre venitul brut (rd. 1) si cheltuielile aferente deductibile (rd. 2).
Se completeaza numai daca venitul brut este mai mare decat cheltuielile deductibile.
Rd. 4 "Pierdere fiscala anuala" - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre cheltuielile deductibile (rd. 2) si venitul brut (rd. 1).
Se completeaza numai daca cheltuielile deductibile sunt mai mari decat venitul brut.
Rd. 5 "Pierderi fiscale anuale reportate din anii precedenti" - se inscrie suma reprezentand pierderile fiscale anuale reportate din anii precedenti, potrivit Codului fiscal.
Rd. 6 "Venit net anual recalculat" - se inscrie venitul net anual recalculat reprezentand diferenta dintre venitul net anual (rd. 3) si pierderile fiscale anuale reportate din anii precedenti, potrivit legii (rd. 5).
Suma de la rd. 6 "Venit net anual recalculat" se preia/insumeaza la rd. 1 de la sectiunea 4 "Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real" de la capitolul I.
Rd. 7 "Venit net anual impozabil redus" - rubrica nu se completeaza.
Rd. 8 "Impozit anual datorat" - in situatia in care, in anul de raportare, s-a inregistrat pierdere fiscala sau daca dupa compensarea pierderilor reportate din anii precedenti a rezultat pierdere de reportat, se inscrie cifra zero.
In situatia in care, in anul de raportare, contribuabilii au inregistrat venit net anual recalculat, rubrica nu se completeaza.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
PFA cu venituri in strainatate. Ce impozite datoreaza?Obligatii fiscale persoane care desfasoara activitati independente in anul 2016. PFA: plata CAS si CASS 2016PFA neinregistrata TVA: tratamentul fiscal al serviciilor prestate pentru beneficiari externiConventie civila incheiata cu o persoana fizica sau PFA. Obligatii societate comercialaSesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAFUltimele articole
Lucrezi in domeniul fiscal-contabil si cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!PFA in 2023: Plafonul de 100.000 euro pentru trecerea la sistemul real se aplica si anul acesta pentru veniturile din 2022Plafon PFA 2023: De cand se aplica plafonul de 25.000 euro pentru veniturile din activitati independente?PFA: Noile plafoane CAS si CASS introduse prin OG 16/2022 se aplica din anul 2024 pentru veniturile realizate in 2023Noi reglementari privind incadrarea contribuabililor mari si mijlocii. De cand vor raporta firmele in SAF-T?Articole similare
Declaratia Unica in 2022. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse la norma de venitDeclaratia Unica 2023: Noul model cu instructiuni de completareDeclaratia Unica in 2022: din luna martie formularul NU va mai putea fi transmis in format hartieDeclaratia Unica in 2022: TOT ce trebuie sa stii despre depunerea si completarea Formularului 212DECLARATIA UNICA 2022: modele completate pentru formularul 212Articole similare
Declaratia unica 2022: modele completate pentru formularul 212Cum trebuie completata Declaratia Unica pentru dividende obtinute atat din Romania, cat si din afara RomanieiDeclaratia Unica in 2023: termen limita de depunere, modalitati de transmitere si cum se completeaza declaratiaProvocarile unui freelancer la inceput de drumCum se completeaza Declaratia Unica pentru veniturile obtinute din activitati independente impuse in sistem realUltimele articole
Speta zilei: Mod de COMPLETARE DECLARATIA UNICA si D204 pentru o Intreprindere FamilialaDeclaratia Unica in 2022. ANAF modifica formularul, modalitatea de depunere si propune noi instructiuni de completareModele ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in 2021. Care este termenul limita de depunereCum se completeaza Declaratia Unica in 2021 pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor(contract de inchiriere in lei )Declaratia Unica 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere in lei si valuta)Sfaturi de la experti
Refacturare taxa de membru avocat
Intrebare: Un avocat colaborator platitor de tva isi plateste o taxa de membru catre o institutie internationala (ECBA). Ulterior, refactureaza aceasta taxa catre firma de avocatura (SPARL), cu care are contract de colaborare pentru servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatia de inregistrare in scopuri de tva pentru depasirea de plafon
Intrebare: Societate comerciala cu codul CAEN activitate de ingrijire medicala depaseste cifra de afaceri de 85.000 de euro. Are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA in conditiile in care desfasoare majoritar activitati de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<