
Raportul Special
realizat de specialisti
Modificarile privind PFA-urile si regimul de functionare care se aplica acestora au fost subiecte de interes si continua sa ridice nenumarate nelamuriri si, totodata, nemultumiri. Speram sa aducem informatii utile cu privire la obligatiile fiscale si contabile ale unui PFA prin studiul de caz pe care il prezentam prin cele ce urmeaza.
Avem astfel un PFA infiintat in iunie 2015 la Registrul Comertului, platitor de venit in sistem real, care doreste sa se inregsitreze la ANAF. Va completa Formularul 070?
De asemenea, PFA-ul in cauza doreste sa plateasca contributia la fondul de concedii si indemnizatii. A estimat ca va obtine un venit net impozabil pe 2015 de 500 lei. Cat va fi aceasta contributie, cum se declara si cand se plateste?
Mai este necesar sa inregistreze la ANAF registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar?
Persoanele care obtin venituri din profesii libere, comerciale, au obligatia depunerii la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul de desfasurare a activitatii, ,,Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" - formularul 070.
De asemenea, titularul PFA are obligatia depunerii in termen de 15 zile de la data autorizarii, respective data eliberarii actului emis de Registrul Comertului, a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, formular 220.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Asadar, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri. Cota de impozit este 16%.
In primul an de activitate, persoana fizica depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la inregistrare urmand ca, in baza acesteia, organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.
Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
In anii urmatori, va depune o declaratie 220 de venit estimat (in situatia in care in anul precedent a realizat pierderi sau a realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si in situatia in care, din motive obiective, estimeaza ca va realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior) sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitate. Persoana fizica are obligatia de a depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma deplata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa.Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.
Conform prevederilor art 296^23 alin. (3) din Codul fiscal indiferent daca persona fizica realizeaza si venituri din salarii sau pensii etc, se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de PFA, o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale (art. 296^22 alin. (2)), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat (220), depusa de contribuabil ( art. 296^24 alin. (2)) din Codul fiscal) si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.Cota este de 5.5%.
Contribuabilii fac plati anticipate privind contributia la sanatate pe baza declaratiei de venit estimat 220 sau pe baza normelor de venit, in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal – Formular 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate”, cod 14.13.02.15. In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
In cazul impunerii in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (formularul 200), ca diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale, la care se aplica cota de 5.5%.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 845 lei) - art. 296^11 alin. (1) din Codul fiscal.Cota este 26.3% , rezultind o suma de plata de 222 lei lunar.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru - art. 296^24 alin. (3) din Codul fiscal.
Potrivit art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1).
Declararea veniturilor pentru stabilirea contributiilor de asigurari sociale se realizeaza prin completarea si depunerea formularului 600 - Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Venitul declarat constituie baza lunara de calcul pentru stabilirea obligatiilor lunare de plata reprezentând contributie de asigurari sociale, pe care contribuabilii sunt obligati sa le efectueze in cursul anului, ca plati anticipate. Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Formularul 600 se depune anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale. In cazul in care contribuabilii incep o activitate in cursul anului, acestia au obligatia completarii si depunerii formualrului in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
Titularul PFA se poate asigura facultativ pentru contributia de asigurari sociale privind concedii si indemnizatii si la contributia pentru somaj, insa, intrucat aceste contiributii nu sunt obligatorii.
Potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
Prin art. 7 lit. b) din OMFP 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partid? simpla se abroga reglementarea privitoare la parafarea de catre organul fiscal a Registrului Jurnal de incasari si plati. Prin urmare, registrele de contabilitate nu se mai parafeaza de catre organul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Numarul insolventelor, in scadere cu 2,39%, in timp ce suspendarile si dizvolarile au cresteri alarmantePFA. Cum s-a modificat regimul contributiilor in 2021 si in ce conditii se ofera indemnizatiile de sprijinANALIZA ZILEI cu Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al cheltuielilor socialeFirmele cu mai putini angajati vor depune trimestrial declaratia 112Calculul plafonului pentru TVA in cazul PFAUltimele articole
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileRegistrul-jurnal de incasari si plati. Obligatii si reglementari cheiePrimii pasi in antreprenoriat: ce trebuie sa stii inainte sa iti deschizi propria afacereImpozitul pe venit si CASS pentru PFA-uri in 2025. Noutati importante privind D. UnicaTaxe PFA cu CIM. Conditii de declarare CAS si CASS in cazul veniturilor din asigurari si dividendeArticole similare
Atentie! Contribuabilii care vor sa se inroleze de la distanta in SVP au la dispozitie noi documente (Informare ANAF)Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Obligatii privind penalitatile contractualeRepartizare profit reinvestit. Ce obligatii exista privind impozitul pe dividende?Procedura de inregistrare in scopuri de TVA va fi corelata cu modificarile din Codul FiscalReminder! Luni, 1 noiembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Ultimele articole
Registrul-jurnal de incasari si plati. Obligatii si reglementari cheieImpozitul pe constructii 2025: cine il achita, cum se calculeaza + o speta utilaTaxa pe stalp 2025: Noile formulare 100 si 710, obligatorii pentru declararea impozituluiImpozitul pe constructii 2025. Ce schimbari au fost aduse prin OUG 21/2025Impozitul pe constructii. Bonificatie de 10% pentru firmele care achita impozitul pana pe data de 25 maiArticole similare
Noua procedura de inregistrare fiscala pentru agentii de asigurari. Modificari activitati independente 201610 ianuarie este termen pentru unele OBLIGATII FISCALEMicrointreprinderi in 2023. Cum se face iesirea din acest sistem de impunere in timpul anuluiBuletin ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 23-29 iulie 2016Reminder ANAF! 25 mai, termen limita pentru depunerea a 10 declaratii fiscale importanteUltimele articole
Lichidare societate. Firmele au 2 OBLIGATII FISCALE cheie: depunere D101 si SAF-TMijloace fixe. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406Declaratii ANAF. Ce OBLIGATII FISCALE au contribuabilii in luna IUNIE 2025Inchirierea in scop turistic 2025. OBLIGATII FISCALE si reglementari cheie pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic[MODEL] Calcul bonificatie impozit profit acordata in functie de capitalul propriu ajustatArticole similare
Ce declaratii se depun in martie 2018 si care sunt termenele de depunereCalendar ANAF: Pana pe 20 octombrie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii importanteLuni, 20 martie 2023, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareReminder ANAF! 10 iulie, termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscaleCe obligatii fiscale apar daca o persoana fizica construieste un imobil in scopul revanzarii?Ultimele articole
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importanteCalendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceCalendar ANAF: Declaratii scadente in data de 21 octombrie 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Articole similare
OMFP nr. 3781/2019: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anualeNoi modificari privind TVA. Vezi ordinul emis de ANAF!Situatii financiare pe anul 2021: cifra de afaceri neta si cheltuielile cu consumul de energie se raporteaza in mod distinctFirmele care au depasit pragul de 500.000 de euro in 2022 vor trece la plata impozitului pe profit din 2023?In ce mod tratam situatia fiscala a unui PFA radiat de la REGISTRUL COMERTULUI?Ultimele articole
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-TMijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firmeCapital social. 5 etape pentru majorarea capitalului social din profit nerepartizatCoduri CAEN. Operatorii economici sunt obligati sa actualizeze codurile CAEN pana in septembrie 2026Declaratia privind beneficiarii reali 2025. Amenzile ajung pana la 10.000 lei pentru nedepunereSfaturi de la experti
Intrebare: PFA va trebui sa lucreze cu zilieri. Ce declaratie se depune la ANAF pentru inregistrarea in vectorul fiscal a obligatiilor salariale: D700 sau D010? Daca se depune D700, ce date se trec la Capitolul II, punctul 3, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie de la unitati protejate. Deducere din fondul de handicap
Intrebare: In luna iunie 2025 am achizitionat materiale de la unitati protejate. Daca plata facturii se face pana la data de 25.06.2025, se poate scadea din fondul aferent lunii mai (plata contributiei se face la 25.06.2025)? Concret: fondul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T
[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie
[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA