Raportul Special
realizat de specialisti
Modificarile privind PFA-urile si regimul de functionare care se aplica acestora au fost subiecte de interes si continua sa ridice nenumarate nelamuriri si, totodata, nemultumiri. Speram sa aducem informatii utile cu privire la obligatiile fiscale si contabile ale unui PFA prin studiul de caz pe care il prezentam prin cele ce urmeaza.
Avem astfel un PFA infiintat in iunie 2015 la Registrul Comertului, platitor de venit in sistem real, care doreste sa se inregsitreze la ANAF. Va completa Formularul 070?
De asemenea, PFA-ul in cauza doreste sa plateasca contributia la fondul de concedii si indemnizatii. A estimat ca va obtine un venit net impozabil pe 2015 de 500 lei. Cat va fi aceasta contributie, cum se declara si cand se plateste?
Mai este necesar sa inregistreze la ANAF registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar?
Persoanele care obtin venituri din profesii libere, comerciale, au obligatia depunerii la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul de desfasurare a activitatii, ,,Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" - formularul 070.
De asemenea, titularul PFA are obligatia depunerii in termen de 15 zile de la data autorizarii, respective data eliberarii actului emis de Registrul Comertului, a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, formular 220.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Asadar, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri. Cota de impozit este 16%.
In primul an de activitate, persoana fizica depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la inregistrare urmand ca, in baza acesteia, organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.
Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
In anii urmatori, va depune o declaratie 220 de venit estimat (in situatia in care in anul precedent a realizat pierderi sau a realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si in situatia in care, din motive obiective, estimeaza ca va realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior) sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitate. Persoana fizica are obligatia de a depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma deplata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa.Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.
Conform prevederilor art 296^23 alin. (3) din Codul fiscal indiferent daca persona fizica realizeaza si venituri din salarii sau pensii etc, se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de PFA, o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale (art. 296^22 alin. (2)), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat (220), depusa de contribuabil ( art. 296^24 alin. (2)) din Codul fiscal) si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.Cota este de 5.5%.
Contribuabilii fac plati anticipate privind contributia la sanatate pe baza declaratiei de venit estimat 220 sau pe baza normelor de venit, in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal – Formular 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate”, cod 14.13.02.15. In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
In cazul impunerii in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (formularul 200), ca diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale, la care se aplica cota de 5.5%.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 845 lei) - art. 296^11 alin. (1) din Codul fiscal.Cota este 26.3% , rezultind o suma de plata de 222 lei lunar.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru - art. 296^24 alin. (3) din Codul fiscal.
Potrivit art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1).
Declararea veniturilor pentru stabilirea contributiilor de asigurari sociale se realizeaza prin completarea si depunerea formularului 600 - Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Venitul declarat constituie baza lunara de calcul pentru stabilirea obligatiilor lunare de plata reprezentând contributie de asigurari sociale, pe care contribuabilii sunt obligati sa le efectueze in cursul anului, ca plati anticipate. Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Formularul 600 se depune anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale. In cazul in care contribuabilii incep o activitate in cursul anului, acestia au obligatia completarii si depunerii formualrului in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
Titularul PFA se poate asigura facultativ pentru contributia de asigurari sociale privind concedii si indemnizatii si la contributia pentru somaj, insa, intrucat aceste contiributii nu sunt obligatorii.
Potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
Prin art. 7 lit. b) din OMFP 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partid? simpla se abroga reglementarea privitoare la parafarea de catre organul fiscal a Registrului Jurnal de incasari si plati. Prin urmare, registrele de contabilitate nu se mai parafeaza de catre organul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Inregistrare fiscala PFA - Imputernicirea unui reprezentant fiscalOferta speciala de sarbatori: Agenda fiscala 2012 pentru PFA din RomaniaPFA. Cum procedam in ce priveste cumulul cu venituri din salarii?Contract inchiriere bun mobil de la o persoana fizica. Ce obligatii va avea chiriasul persoana juridica?Contributia de asigurari sociale in anul 2015 si in anul 2016 pentru un PFAUltimele articole
MEGA OFERTELE lunii decembrie de la R&S! Titluri de fiscalitate reduse cu pana la 75% si transport GRATUITTaxe PFA 2024. CASS de 10% intra la calculul plafonului de 6 salarii minime?Ce se intampla cu stocul de marfa la inchiderea unei societati. Studii de caz utilePFA in 2024. Sunt EXCEPTATE de la plata CASS daca sunt si angajate cu CIM intreg?Registrul inventar PFA. Completare si MODELArticole similare
Cand se prescrie dreptul de a cere executarea silitaFormularele 402 si 403 se modifica. Venituri din salariiImport bunuri. Cum vom completa in Declaratia informativa cod 394?CASS pentru diferente salariale. Raspuns ANAFDe la 1 iulie apar noi obligatii de plata pentru firme si noi amenziUltimele articole
Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAFDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularNoi modificari fiscale, aplicabile din 2025. Schimbari asupra impozitelor pe profit, micro si pe venitArticole similare
Achizitie intracomunitara de bunuri. Persoana impozabila neplatitoare de TVA si furnizor tert. Ce OBLIGATII FISCALE apar?Digitalizare IMM-uri. Pentru a obtine granturile anumite firme trebuie sa depuna un raport intocmit de un expert contabil CECCARPana cand mai poti beneficia de reducerea penalitatilor pentru restantele la 31 august 2011A aparut Cartea Verde a TVA, editia pe 2021! Sunt explicate in detaliu inclusiv noile reguli TVA cu aplicare de la 1 iulieIntalnirile organizate de ANAF in vederea indrumarii contribuabililor cu privire la obligatiile fiscale (august 2019 )Ultimele articole
Exemplu calcul recuperare pierdere fiscalaCe modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularFuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileObtii venituri din mediul ONLINE? Iata ce OBLIGATII FISCALE ai catre ANAFArticole similare
ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna august. Vezi termenele limitaANAF a publicat recent calendarul obligatiilor fiscale pe luna NOIEMBRIE 2021Calendar ANAF: Pana pe 7 iulie contribuabilii trebuie sa depuna declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Declaratii fiscale in august 2022Ultimele articole
Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceCalendar ANAF: Declaratii scadente in data de 21 octombrie 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Calendar ANAF: Care este primul termen limita important din octombrie 2024Articole similare
La ce termen produce efecte operatiunea de fuziune?Conditii microintreprindere 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele, conform ultimelor modificari legislativeProceduri si documente editabile pentru angajatori, in perioada post-pandemieInfiintare sediu permanent in Romania. Care sunt conditiile actuale?Codul FISCAL a fost modificat! Vezi ce reglementari au fost aduse impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microintreprinderilor si impozitului pe venitUltimele articole
Firmele infiintate in 2024 pot deveni microintreprinderi din 2025?Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileMODEL contract creditare societateMicrointreprindere in 2024. Trece la impozit pe profit daca rata rentabilitatii depaseste 30%?Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorSfaturi de la experti
Impozit minim cifra de afaceri
Intrebare: Daca in anul 2024 depasim plafonul de 50.000.000 euro pentru incadrarea la impozitul minim pe 1% pe cifra de afaceri, incepand cu trimestrul 1 din 2025 vom face comparatia IMCA vs. Impozit Profit. In cazul in care la finalul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Azi s-au inregistrat in registru, dupa ce le am pus la dispozitie raspunsul dvs., in urma cu cate minute mi-au trimis poza cu recipisa D163.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA