Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si declaratia pentru optiune in sistem real. Obligatii cu privire la CASS

06-Ian-2012
7067
Intrebare:

Un PFA infiintat in martie 2011 a declarat si platit impozit venit pentru transe de venit, a tinut evidenta prin Registrul de incasari/plati si registrul inventar, a platit CAS (pensie) si sanatate.

Ce declaratii (pentru 2011 si 2012) ar trebui sa depuna in ianuarie 2012 avand in vedere ca se schimba legislatia si PFA trebuie sa opteze pentru sistem real?

De asemenea, un PFA, pensionar, infiintat in decembrie 2011 in sistem real a depus declaratia 220 si va depune in ian 2012 declaratia 200-venit realizat in 2011 (zero), insa din punct de vedere al sanatatii, ar trebui incheiat un contract si platit 5.5% la venit estimat?

Raspuns:

Conform art. 49 alin. (9) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

Astfel cum prevede art. 51, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 48.

Optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal."

Asadar, PFA impusa pe baza de norme de venit care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real va completa declaratia privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220) cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real. Formularul se va depune la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv.

In conformitate cu prevederile art. 257 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, contributia lunara la sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din:

a. venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b. venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c. venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d. indemnizatiile de somaj;
e. venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f. venituri care sunt neimpozabile;
g. veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.

In concluzie, PFA datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, chiar daca, in acelasi timp, se afla intr-una din situatiile mai sus prevazute la lit. a) - g).

Contributia se vireaza trimestrial si se aplica asupra:

a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal , realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.

PFA vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.

In ceea ce priveste PFA infiintata in luna decembrie 2011, in conformitate cu prevederile art. 82 alin. (2) din Codul fiscal , pentru declaratia privind venitul estimat depusa in luna decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat (Declaratia 200). De aceea apreciem ca, PFA nu ii revine obligatia de a achita contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate asupra venitului anual estimat pentru luna decembrie 2011.

PFA depun anual la casa de asigurari de sanatate aleasa in mod liber "Declaratia privind obligatiile de constituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca", pana la primul termen de plata, pentru anul fiscal in curs.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "PFA si declaratia pentru optiune in sistem real. Obligatii cu privire la CASS":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016