Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile care obtin venituri din transferul de titluri de valoare ar putea plati un impozit mai mic la stat incepand cu finalul anului

15-Oct-2021
2724
PFA-urile care obtin venituri din transferul de titluri de valoare ar putea plati un impozit mai mic la stat incepand cu finalul anului

In data de 13 otombrie 2021 a fost inregistrata o noua propunere legislativa la Senat cu privire la implementarea unui nou sistem de impozitare la sursa pentru PFA-uri. Persoanele fizice ar putea plati un impozit mai mic incepand cu finalul anului, iar declararea si plata NU ar mai intra in atributiile lor.

Conform actului, pentru investitorii individuali ar putea fi aplicat un impozit de 1% pe castigul din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de 1 an si 3% pe castigul din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de un an, fara ca pierderile sa mai fie compensate sau declarate.

Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului revine intermediarilor sau societatilor de aaministrare a investitiilor/ administratorilor de fonduri de investitii alternative, dupa caz, la fiecare tranzactie.

Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut la sursa este impozit final.

Pentru calcularea bazei de impozitare a detinerilor, indiferent daca sunt mai mici sau mai mari de un an, se va calcula un pret mediu unic de constituire a respectivelor detineri.

Extras din propunerea legislativa:

Parlamentui Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I - Legea nr. 227/2015 privina Coaul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La pct. 19 al articolului 7 se adauga doua noi puncte, punctul 19^ si 19^, care vor avea urmatorul cuprins:

19^ metoda primul intrat - primul iesit - titlurile de valoare si instrumentele financiare sunt vandute in aceeasi ordine in care sunt cumparate.

19^ Pret mediu unic - pret mediu calculat pe baza tuturor tranzactiilor istorice, indiferent de perioada in care acesta s-a format.

2. Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Castigul/pierderea din operatiuni cu instrumentele financiare derivate reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre veniturile realizate din pozitiile inchise si cheltuielile aferente acestor pozitii, evidentiate in cont, pentru fiecare tip de contract si scadenta, indiferent daca acesta a ajuns sau nu la scadenta. In cazul instrumentelor financiare derivate ce prevad decontari periodice intre parti, fara inchiderea pozitiei, castigul/pierderea din operatiuni cu astfel de instrumente financiare reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre veniturile realizate cu ocazia decontarilor periodice si cheltuielile aferente, evidentiate in cont.

(2) Determinarea castigului/pierderii din operatiuni cu instrumentele financiare derivate se face de catre intermediar, asa cum este definit de legislatia in materie, rezident fiscal roman, la momentul fiecarei tranzactii, pe baza de documentejustificative, daca operatiunile se efectueaza prin intermediar. Daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar, determinarea castigului se efectueaza anual cumulat, la sfarsitul anului fiscal, de catre beneficiarul de venit, pe baza de aocumente justificative.

(3) Veniturile realizate din operatiuni cu pozitii inchise cu instrumente financiare derivate reprezinta incasarile efective din toate aceste operatiuni, cu pozitii inchise, evidentiate in contul beneficiarului de venit, mai putin incasarile de principal.

(4) Cheltuielile aferente operatiunilor cu pozitii inchise cu instrumente financiare derivate reprezinta platile aferente acestor pozitii inchise, evidentiate in contul beneficiarului de venit, inclusiv costurile aferente tranzactiilor, mai putin platile de principal.

(5) Determinarea castigului/pierderii se efectueaza la momentul fiecarei tranzacti pentru instrumente financiare derivate, in cazul pozitiilor inchise, de catre intermediar definit potrivit legislatiei in materie, rezident fiscal roman daca operatiunea se efectueaza prin intermediar. Daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman, determinarea castigului se efectueaza anual cumulat la sfarsitul anului fiscal, in cazul pozitiilor inchise in anul respectiv de catre beneficiarul de venit."

3. Dupa alineatul (1) al articolului 96 se introduce un nou alineat, alineatul (1^), cu urmatorul conlinut:

„(P) Castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal din transferul titlurilor de valoare orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate pentru care intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau aaministratorii de fonduri de investitii alternative au obligatia de retinere la sursa a impozitului conform art. 97, impozitul fiind final, nu se vor include in calculul castigului net anual/pierderii nete anuale."

4. La articolul 96 alineatul (3), aupa litera a), se introauce o noua litera, litera a^), cu urmatorul continut:
„a^) calcularea, retinerea la sursa, declararea si plata impozitului conform art. 97 alin. (9) si (10)."

5. La articolul 96 alineatul (3), litera b) se modifica si va avea urmatorul continut:„b) transmiterea catre fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul castigurilor/pierderilor si a impozitului calculat retinut la sursa, in forma scrisa, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului fiscal, pana la data de 28 februarie inclusiv a anului curent pentru anul anterior."

6. La articolul 96 alineatul (3), litera c) se abroga.

7. La articolul 97, aupa alineatul (8), se aaauga alineatele (9), (10), (11), (12), (13), (14), (15) si (16) avana urmatorul continut:

J9) Veniturile subforma castigurilor din transferul titlurilor de valoare, determinate conform art. 94, pentru tranzactii efectuate prin intermediari definiti potrivit legislatiei in materie, rezidenti fiscali romani, respectiv prin societati de administrare a investitiilor/ aaministratori de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, se impun cu o cota ae 1% prin retinere la sursa pentru detinerile cu durata mai mare de un an, respectiv de 3% prin retinere la sursa pentru detinerile cu durata mai mica de un an.

(10) Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului revine intermediarilor sau societatilor de aaministrare a investitiilor/ aaministratorilor de fonduri de investitii alternative, dupa caz, la fiecare tranzactie.

(11) Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat, pana la data ae 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut la sursa este impozitfinal.

(12) Veniturile sub forma castigurilor din operatiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 95, efectuate prin intermediari definiti potrivit legislatiei in materie, rezidenti fiscali romani, se impun cu o cota de 1% prin retinere la sursa pentru detinerile cu durata mai mare de un an, respectiv de 3% prin retinere la sursa pentru aetinerile cu durata mai mica de un an.

(13) Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului revine intermeaiarilor la fiecare tranzactie.

(14) Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut la sursa este impozit final."

(15) Pentru calcularea duratei de timp aferenta detinerii de catre un contribuabil a unui titlu de valoare sau instrument financiar aerivat se va aplica metoda "primului intrat-primului iesit".

(16) Pentru calcularea bazei de impozitare a detinerilor, indiferent daca sunt mai mici sau mai mari de un an, se va calcula un pret mediu unic de constituire a respectivelor detineri.

8. Alineatul (1) al arlicolului 119 se moaifica si va avea urmatorul continut:

„(1) Castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar se determina de contribuabil ca diferenta intre castigul net anual, calculat conform art. 96, si pieraerile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni."

Art. II - Prevederile Art. I intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei

Aceasta lege afost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea preveaerilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016