
Raportul Special
realizat de specialisti
In data de 13 otombrie 2021 a fost inregistrata o noua propunere legislativa la Senat cu privire la implementarea unui nou sistem de impozitare la sursa pentru PFA-uri. Persoanele fizice ar putea plati un impozit mai mic incepand cu finalul anului, iar declararea si plata NU ar mai intra in atributiile lor.
Conform actului, pentru investitorii individuali ar putea fi aplicat un impozit de 1% pe castigul din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de 1 an si 3% pe castigul din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de un an, fara ca pierderile sa mai fie compensate sau declarate.
Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului revine intermediarilor sau societatilor de aaministrare a investitiilor/ administratorilor de fonduri de investitii alternative, dupa caz, la fiecare tranzactie.
Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut la sursa este impozit final.
Pentru calcularea bazei de impozitare a detinerilor, indiferent daca sunt mai mici sau mai mari de un an, se va calcula un pret mediu unic de constituire a respectivelor detineri.
Extras din propunerea legislativa:
Parlamentui Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I - Legea nr. 227/2015 privina Coaul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
1. La pct. 19 al articolului 7 se adauga doua noi puncte, punctul 19^ si 19^, care vor avea urmatorul cuprins:
19^ metoda primul intrat - primul iesit - titlurile de valoare si instrumentele financiare sunt vandute in aceeasi ordine in care sunt cumparate.
19^ Pret mediu unic - pret mediu calculat pe baza tuturor tranzactiilor istorice, indiferent de perioada in care acesta s-a format.
2. Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Castigul/pierderea din operatiuni cu instrumentele financiare derivate reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre veniturile realizate din pozitiile inchise si cheltuielile aferente acestor pozitii, evidentiate in cont, pentru fiecare tip de contract si scadenta, indiferent daca acesta a ajuns sau nu la scadenta. In cazul instrumentelor financiare derivate ce prevad decontari periodice intre parti, fara inchiderea pozitiei, castigul/pierderea din operatiuni cu astfel de instrumente financiare reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre veniturile realizate cu ocazia decontarilor periodice si cheltuielile aferente, evidentiate in cont.
(2) Determinarea castigului/pierderii din operatiuni cu instrumentele financiare derivate se face de catre intermediar, asa cum este definit de legislatia in materie, rezident fiscal roman, la momentul fiecarei tranzactii, pe baza de documentejustificative, daca operatiunile se efectueaza prin intermediar. Daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar, determinarea castigului se efectueaza anual cumulat, la sfarsitul anului fiscal, de catre beneficiarul de venit, pe baza de aocumente justificative.
(3) Veniturile realizate din operatiuni cu pozitii inchise cu instrumente financiare derivate reprezinta incasarile efective din toate aceste operatiuni, cu pozitii inchise, evidentiate in contul beneficiarului de venit, mai putin incasarile de principal.
(4) Cheltuielile aferente operatiunilor cu pozitii inchise cu instrumente financiare derivate reprezinta platile aferente acestor pozitii inchise, evidentiate in contul beneficiarului de venit, inclusiv costurile aferente tranzactiilor, mai putin platile de principal.
(5) Determinarea castigului/pierderii se efectueaza la momentul fiecarei tranzacti pentru instrumente financiare derivate, in cazul pozitiilor inchise, de catre intermediar definit potrivit legislatiei in materie, rezident fiscal roman daca operatiunea se efectueaza prin intermediar. Daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman, determinarea castigului se efectueaza anual cumulat la sfarsitul anului fiscal, in cazul pozitiilor inchise in anul respectiv de catre beneficiarul de venit."
3. Dupa alineatul (1) al articolului 96 se introduce un nou alineat, alineatul (1^), cu urmatorul conlinut:
„(P) Castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal din transferul titlurilor de valoare orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate pentru care intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau aaministratorii de fonduri de investitii alternative au obligatia de retinere la sursa a impozitului conform art. 97, impozitul fiind final, nu se vor include in calculul castigului net anual/pierderii nete anuale."
4. La articolul 96 alineatul (3), aupa litera a), se introauce o noua litera, litera a^), cu urmatorul continut:
„a^) calcularea, retinerea la sursa, declararea si plata impozitului conform art. 97 alin. (9) si (10)."
5. La articolul 96 alineatul (3), litera b) se modifica si va avea urmatorul continut:„b) transmiterea catre fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul castigurilor/pierderilor si a impozitului calculat retinut la sursa, in forma scrisa, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului fiscal, pana la data de 28 februarie inclusiv a anului curent pentru anul anterior."
6. La articolul 96 alineatul (3), litera c) se abroga.
7. La articolul 97, aupa alineatul (8), se aaauga alineatele (9), (10), (11), (12), (13), (14), (15) si (16) avana urmatorul continut:
J9) Veniturile subforma castigurilor din transferul titlurilor de valoare, determinate conform art. 94, pentru tranzactii efectuate prin intermediari definiti potrivit legislatiei in materie, rezidenti fiscali romani, respectiv prin societati de administrare a investitiilor/ aaministratori de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, se impun cu o cota ae 1% prin retinere la sursa pentru detinerile cu durata mai mare de un an, respectiv de 3% prin retinere la sursa pentru detinerile cu durata mai mica de un an.
(10) Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului revine intermediarilor sau societatilor de aaministrare a investitiilor/ aaministratorilor de fonduri de investitii alternative, dupa caz, la fiecare tranzactie.
(11) Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat, pana la data ae 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut la sursa este impozitfinal.
(12) Veniturile sub forma castigurilor din operatiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 95, efectuate prin intermediari definiti potrivit legislatiei in materie, rezidenti fiscali romani, se impun cu o cota de 1% prin retinere la sursa pentru detinerile cu durata mai mare de un an, respectiv de 3% prin retinere la sursa pentru aetinerile cu durata mai mica de un an.
(13) Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului revine intermeaiarilor la fiecare tranzactie.
(14) Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut la sursa este impozit final."
(15) Pentru calcularea duratei de timp aferenta detinerii de catre un contribuabil a unui titlu de valoare sau instrument financiar aerivat se va aplica metoda "primului intrat-primului iesit".
(16) Pentru calcularea bazei de impozitare a detinerilor, indiferent daca sunt mai mici sau mai mari de un an, se va calcula un pret mediu unic de constituire a respectivelor detineri.
8. Alineatul (1) al arlicolului 119 se moaifica si va avea urmatorul continut:
„(1) Castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar se determina de contribuabil ca diferenta intre castigul net anual, calculat conform art. 96, si pieraerile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni."
Art. II - Prevederile Art. I intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei
Aceasta lege afost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea preveaerilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
47 de oportunitati de plata minima sau zero a impozitelor si taxelorCompaniile, obligate sa isi declare toate taxele date la bugetele din alte stateCare sunt facilitatile fiscale care va pot ajuta sa reduceti impozitul pe profit?Black Friday: Ce isi cumpara contabilii din toata tara...Impozite record de 68% daca nu ai grija unde si in ce investestiUltimele articole
Modificarea Codului Fiscal: supraimpozitarea pensiilor speciale si a salariilor mari, impozite scazute pentru venituri miciInvinge legislatia si invata sa platesti TAXE MINIME!Obama cere impozite mai mari bogatasilor din SUACe va aduce nou Codul fiscal in ceea ce ii priveste pe manageriArticole similare
Limitele pentru tranzactiile in numerar vor fi sincronizate cu reducerea comisioanelor bancareImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utilePrestari servicii traduceri catre client din UE. Cum procedam cand codul de TVA e invalid?Activitate dependenta PFA. Care e regimul fiscal?PFA cu angajati. Ce obligatii are?Ultimele articole
Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importanteRegistrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?Taxe PFA. Plafoane CAS si CASS pentru PFAContabilitate PFA. Ce operatiuni trebuie completate in Registrul de incasari si plati in 2025E-Factura: Este OBLIGATORIE pentru PFA-uri in 2025?Sfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA